Moldovenii care muncesc în Spania vor putea beneficia de pensii și alte ajutoare sociale

Cetățenii moldoveni care sunt angajați legal în Spania vor beneficia în timpul apropiat de pensii și alte prestații sociale.

separator
Pe 7 februarie, curent, la Madrid, la Institutul Naţional de Securitate Socială (INSS) a avut loc reuniunea tehnică formată din reprezentanți ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale precum şi a Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS) în perspectiva încheierii unui acord bilateral privind securitatea socială.

În cadrul întrevederii au fost discutate prevederile legislaţiei Republicii Moldova şi Regatului Spaniei în domeniul asigurării cu pensii precum şi modalitatea de acordare a prestaţiilor în cazul accidentelor de muncă şi bolilor profesionale pentru persoanele asigurate ale ambelor state. Delegaţia moldavă i-a informat pe colegii spanioli despre acordurile semnate de Republica Moldova în domeniul securităţii sociale şi deja aplicate de către CNAS.

În cadrul ședinței părţile au convenit de comun acord asupra necesității elaborării şi lansării negocierilor pe marginea unui proiect de Acord în domeniul securităţii sociale în vederea protejării intereselor cetăţenilor care au prestat activitate legală pe teritoriul ambelor state, indiferent de domiciliu.

În prezent Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 11 acorduri în domeniul securităţii sociale: cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania. Acordul cu Germania este al 12-lea la număr şi va intra în vigoare pe 1 martie 2019. A fost semnat acordul cu Turcia, dar care va intra în vigoare după finalizarea procesului de ratificare a documentului de către ambele părţi.

alte Articole interesante