10% din absolvenții școlilor de tip internat nu știu să își scrie numele

Majoritatea absolvenților școlilor internat din Moldova sunt lipsiți de educație, iar 10% sunt analfabeți. O organizație engleză non-profit a realizat un studiu în R. Moldova, iar rezultatele sunt îngrijorătoare.

separator

Autorii studiului au analizat cursul vieții a 202 tineri care au absolvit internatele din R. Moldova. Constatările demonstrează că tinerii se confruntă cu probleme precum lipsa locuinței, banilor, abuz fizic și moral.

Rezultatele studiului arată că reformele în domeniul îngrijirii copilului trebuie completate cu un sistem mai funcțional și că serviciile de prevenire a instituționalizării nu sunt calitative.

Potrivit studiului, educația tinerilor este trecută pe planul doi. Doar 6% învață la universitate, pe când 10% sunt analfabeți și nici nu știu cum să-și scrie propriul nume.

Mai puțin de jumătate intuiesc ce profesie ar dori să aibă în viitor, dar abandonează studiile și se adaptează extrem de greu la condițiile de viață. Din această cauză, 15% au avut probleme cu organele de drept cel puțin o dată în viață.

Angajarea în câmpul muncii la fel nu oferă multe perspective. 27% sunt angajați legal, dar nu au studii de calificare. 11% au plecat la muncă în străinătate, iar 14% preferă munca de zilier. Aproape toți tinerii au venituri mai mici de 2000 de lei. Doar 1/4 dintre aceștia au locuință, restul își caută adăpost chiar din ziua absolvirii internatului.

La eveniment au fost invitați și tinerii care au absolvit casele de copii. Aceștia au spus că internatul nu este locul potrivit pentru un copil, deoarece acolo au fost privați de drepturile esențiale, de educație adecvată, de deprinderile de viață esențiale și orice fel de sprijin. Din această cauză, majoritatea au ales o cale greșită, nefiind pregătiți să fie cetățeni.

sursa: www.tv8.md

Ploaie cu grindină în nordul Moldovei

Plouă cu grindină în Moldova, în plină primăvară. Internauți din nordul țării au postat imagini video pe rețelele de socializare.

Imaginile video au fost filmate în satul Cosăuți, raionul Soroca, potrivit Unimedia.info.

WhatsApp, Facebook și Instagram introduce AI. Ce servicii noi va oferi pentru utilizatori și cum va integrat asistentul AI în rețelele sociale

Mark Zuckerberg a anunțat recent o schimbare majoră în toate aplicațiile sale sociale, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger.

Această modificare include introducerea unui asistent AI, numit Meta AI, care va deveni o prezență constantă în căsuța de căutare a acestor aplicații. Miliardul de utilizatori ai platformelor Meta va începe să observe apariția acestui asistent, capabil să răspundă la întrebări sau să creeze imagini cu un simplu clic.

Capacitățile și sursele asistentului AI

Meta AI, lansat inițial în septembrie anul trecut, va folosi informații extrase din Bing și Google, în ciuda concurenței acerbe dintre aceste platforme. Potrivit lui Zuckerberg, Meta AI „este acum cel mai inteligent asistent AI pe care îl poți folosi gratuit”. Acesta promite să simplifice interacțiunile cu afacerile, să ajute la planificarea călătoriilor sau chiar la redactarea de texte, potrivit playtech.ro.

Integrarea AI în experiența utilizatorului

Meta AI va fi integrat în moduri inovative în rețelele sociale. De exemplu, utilizatorii vor putea interacționa cu asistentul chiar în timp ce navighează prin fluxul de noutăți de pe Facebook, având posibilitatea de a cere informații despre postările care le atrag atenția. De asemenea, asistentul va putea genera și anima imagini, transformându-le în GIF-uri atractive.

Reacția publicului și provocările reglementărilor europene

Cu toate acestea, implementarea asistentului AI în Europa întâmpină dificultăți din cauza reglementărilor stricte privind confidențialitatea. Chris Cox, directorul de produs al Meta, a menționat că gigantul „încă lucrează la modalitatea corectă de a face acest lucru în Europa”. În pofida potențialului de a ușura viața utilizatorilor, rămâne de văzut dacă publicul va adopta cu entuziasm această inovație sau dacă va privi cu scepticism acest nou instrument.

Introducerea Meta AI în cele mai populare aplicații de social media marchează un pas important pentru Zuckerberg în competiția AI, dar răspunsul utilizatorilor este încă incert. În timp ce unii pot vedea această schimbare ca pe o inovație utilă, alții se pot simți copleșiți sau frustrați de omniprezența AI în viața lor digitală. Astfel, Meta se poziționează în avangarda inovațiilor AI, însă rămâne de văzut dacă aceasta va fi o schimbare binevenită sau una care complică și mai mult experiența utilizatorilor online.

Video din timpul căutarii tinerei de 19 ani din Orhei

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a venit cu un mesaj către toți cei care au participat la căutările tinerei de 19 ani, însărcinată în luna a șasea, care a fost găsită moartă astăzi, 20 aprilie, la 8 zile de la dispariție. Poliția anunță că căutările fetei au fost „o provocare enormă” și a mulțumit angajaților MAI, dar și voluntarilor care s-au implicat.

„A fost o provocare enormă pentru noi toți să găsim această fată, dispărută în circumstanțe dubioase la Orhei. Consecințele sunt triste, dar am făcut tot posibilul ca împreună să putem acționa așa ca legea să poată fi aplicată corect. A fost o săptămâna în care am examinat fiecare centimetru de pământ, am analizat mii de înregistrări video, am mers prin ploaie, am ridicat fiecare piatră, am verificat fiecare loc și am întors toate gunoiștile. Dar rezultate sunt atunci când sunt oameni, mulți oameni”, a scris IGP.

Potrivit sursei, peste 900 de oameni, angajați ai MAI și voluntari au răspuns apelului de a se alătura căutărilor și astăzi, 20 aprilie.

„Mulțumim tuturor. Pentru noi a contat fiecare persoană. Transmitem condoleanțe familiei și rudelor. Muncim în continuare pentru a elucida fiecare detaliu al acestui caz”, se mai arată în mesajul IGP.

Iată noul juriu de la ,,Vocea României”!
Articolul anterior
Părinții se revoltă! Parcurile din Capitală sunt invadate de căpușe
Articolul următor