Astăzi, planeta Pământ ,,va fi petrecută pe ultimul drum” cu fanfară și colaci pentru pomene

Un nou raport al Grupului Interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) pune punctul pe i – creșterea nivelului oceanelor nu mai poate fi oprită, in timp ce savanții care fac parte din acest grup spun clar: schimbările climatice au devenit ireversibile.

separator
Conform celor mai optimiste scenarii privind schimbările climatice în Moldova, se așteaptă ca în țara noastră temperatura medie să crească cu 2-3° C până în anul 2050, adică în doar 30 de ani. Asta înseamnă, în primul rând, creșterea numărului zilelor de caniculă pe timp de vară, dar și creșterea frecvenței și a magnitudinii dezastrelor legate de climă, cum ar fi seceta, inundațiile, grindina și înghețurile timpurii.

În același timp, trăim o adevărată #CrizadeMediu la noi acasă. Râurile noastre sunt cele mai poluate din toată Europa. Singurele surse de apă potabilă pentru majoritatea localităților urbane sunt râurile Prut și Nistru, însă secetele deja afectează nivelul de apă în aceste râuri. 80% din fântânile țării nu mai au apă potabilă bună de consumat. O treime din solurile Moldovei sunt erodate, iar gradul de împădurire este cu mult sub media europeană, menționează Mișcarea Extinction Rebellion Moldova.

Oare mai putem face ceva pentru a minimiza impactul schimbărilor climatice asupra populației planetei, dar și asupra Moldovei, sau deja e prea târziu? Oare se mai poate soluționa criza de mediu din țară?
Raportul IPCC ne spune că, deși viitorul populației planetei este din ce în ce mai incert, noi, oamenii, mai avem o șansă. Dacă e să tratăm problema local, avem nevoie urgent să împădurim Republica Moldova pentru a ne adapta schimbărilor care urmează să ne afecteze țara și să începem să revitalizăm resursele noastre, atât cât acestea mai pot fi salvate.

Extinction Rebellion Moldova, vrem să batem un semnal de alarmă pentru a trezi conștiința noastră colectivă adormită. Vremurile grele necesită măsuri drastice, iar o măsură drastică ar fi să facem un exercițiu de imaginație și să ne închipuim, măcar pe o oră, că Planeta noastră este o ființă vie, iar noi, oamenii, am omorât-o. Pentru că, vorba poporului, numai atunci când pierzi pe cineva, realizezi cât de mult a contat acel/ acea cineva pentru tine.

Astfel, astăzi este organizat un marș funebru pe bulevardul Ștefan cel Mare, petrecând Planeta pe ultimul ei drum, în speranța că această acțiune ne va trezi ”din somnul cel de moarte” și ne va mobiliza să acționăm pentru a (ne) salva casa.

Dacă îți pasă și ție de Planetă și de mediul înconjurător din Moldova, alătură-te chiar în aceste momente marșului Extinction Rebellion Moldova! Numai împreună putem provoca schimbarea!

sursa

alte Articole interesante