Autoritățile române modifică și actele de stare civilă, după pașapoarte. Iată ce schimbări vor fi introduse

Actele de stare civilă vor suferi și ele modificări, transmite Ministerul Afacerilor Interne din România, într-un comunicat. Certificatele de căsătorie plastifiate vor fi considerate nule, iar de acum părinții nu vor mai putea da mai mult de trei prenume copiilor. În plus, certificatele de căsătorie vor fi semnate pe tabletă.

separator
Una dintre modificările esenţiale se referă la modalitatea de păstrare a actelor de stare civilă. Dacă până acum ele se întocmeau în două exemplare originale pe hârtie, noua lege prevede şi semnarea documentelor oficiale în format electronic. Ulterior, ele vor fi stocate într-o bază de date astfel că românii plecaţi în străinătate le vor putea obţine printr o simplă cerere la ambasadele sau birourile consulare în ţara în care se află, scrie observator.tv.

În aceeaşi iniţiativă legislativă se prevede că nou născuţii nu vor mai putea avea mai mult de trei prenume, iar persoanele care au avut probleme cu legea în ultimii 5 ani, precum control judiciar sau au fost arestaţi, nu au permisiunea de a-şi schimba numele.

De asemenea, dacă termenul de declarare a naşterii unui copil, acela de 30 de zile, a fost depăşit, certificatul de naştere va putea fi obţinut totuşi cu o simplă semnătură a primarului, fără să mai fie nevoie de prea multă birocraţie.

„Se interzice modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă. Certificatele de stare civila plastifiate ori modificate sau completate fără drept sunt nule”, se mai arată în document.

Și la această oră sunt respinse certificatele plastifiate, iar de acum va exista o bază legală care duce la nulitatea acestora. „Prenumele declarat la data inregistrarii nasterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte”, se mai arata in proiect. Proiectul urmează să fie aprobat de guvern pentru a fi valid.

Citește și: Se schimbă pașapoartele românești! Cum vor arăta noile documente și ce vor conține

alte Articole interesante