
Dacă în 2018, Învierea Domnului a fost celebrată la începutul lunii aprilie, în 2019, Paștele ortodox va pica pe 28 aprilie, iar cel catolic pe 21 aprilie. De ce Paștele catolic şi cel ortodox se sărbătoresc la date diferite?


Paştele catolic şi cel ortodox nu cad în aceeaşi zi decât rareori, o dată la 4 ani.
Paştele catolic poate cădea în lună martie sau aprilie şi niciodată în luna mai, în timp ce Paștele ortodox poate cădea în aprilie sau mai şi niciodată în martie.
Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Pastele ţine două fenomene naturale, unul cu data fixă – echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an.
Dar în plus, utilizarea a doua calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

-
Iepurașul de Paști a împărțit cadOuri fericite!
Cei mai norocoși cumpărători fideli ai Shopping MallDova s-au ales cu premii generoase la Marea Extragere a Tombolei Pascale, inclusiv premiul mare – un automobil. Cadourile de la Iepurașul de …
-
Video viral. Un preot a urcat pe trotinetă la slujba de Înviere
Un preot a devenit vedetă pe internet. Din dorinţa de a grăbi puţin lucrurile în seara Învierii, acesta a apelat la o metodă inedită. Slujitorul Domnului s-a urcat pe o …
-
În Săptămâna Luminată, fii mai bun! Oferă-le o mână de ajutor bătrânilor rămași singuri
Cine le mai deschide ușa bătrânilor rămași singuri pe lume, deznădăjduiți și triști, care nu au cu cine să schimbe o vorbă. Atât de mult bun-simț au că nici ajutor …