Cânepa – o cultură profitabilă care ar putea fi cultivată și în țara noastră

Un proiect de hotărâre de Guvern a fost supus dezbaterilor publice pe „particip.gov.md”, care va permite cultivarea cânepei pentru extragerea de fibre, biomasă, uleiuri și pentru fabricarea de produse alimentare și farmaceutice. Pentru a cultiva această plantă se va cere autorizație.

separator

Potrivit IPN, în nota informativă a proiectului se menționează că folosirea soluțiilor oferite de natură pot promova un mod sănătos de viață. Din motive comerciale, a fost introdusă speculativ pe plan mondial prohibiția cultivării plantei de cânepă. China, care astăzi este cel mai mare producător de produse din cânepă de pe glob, la fel ca și Canada, Olanda etc, și care nu a urmat prohibiția impusă și a rămas pe piață, produce astăzi mărfuri de o importanță majoră pentru dezvoltarea durabilă a economiei naționale, precizează ministerele care semnează proiectul în cauză.

„Cânepa industrială este planta care poate asigura, fără îndoieli, independența energetică națională și dezvoltarea rurală durabilă în ţările preponderent agrare, cum este și Republica Moldova. Cânepa Industrială are un potențial industrial și horticol deosebit”, se mai spune în nota informativă.

Dacă va fi dezvoltată procesarea cânepei pentru fibre și semințe, țara noastră va deveni un furnizor şi exportator de produse derivate destul de solicitate pe piețele globale în creștere spectaculoasă: farmaceutice, alimentare, textile, constructoare de mașini și avioane și alte industrii.

Iată 90 de utilizări ale cânepei:

MÂNCARE – Uleiuri alimentare de calitate superioară 

1- ulei pentru salată
2- ulei pentru coacere
3- adăugat în supe / fripturi
4- adăugat  în legume fierte la abur
5- adăugat peste
6- adăugat la pește
7- mixat cu iaurt
8- adăugat în humus
Semințe crude
9-„lapte” de cânepă
10-înghețată (fără lactoză)
11- brânză (fără lactoză)
12- ciocolată
13- burgeri vegetarieni
14- bere
Semințe prăjite
15- gustare
16- amestecuri cu diverse
17- adăugare la prăjituri
18- adăugare la pâine
19- adăugare la brioșe
20- batoane tip fibrobar
Făina
21- prăjituri
22- pâine
23- brioșe
24- batoane fibrobar
25- adăugare în sosuri
26- adăugare la salate
SĂNĂTATE

27- alifie
28- soluție tip frecție
29- remediu nutrițional
30- aromoterapie
COSMETICĂ

31- săpunuri
32- șampoane
33- balsamuri
34- loțiuni de mâini
35- loțiuni de corp
36- uleiuri de masaj
37- uleiuri de baie
38- emolient de buze
39- ruj
40- creme de protecție solară
41- curățător grunjos pentru corp
42- uleiuri parfumate
TEXTILE– Îmbrăcaminte

43- blugi
44- cămăși
45- tricouri
46- rochii
47- jachete
48- cravate
49- podoabe
50- curele
51- șosete
52- încalțăminte
Uz personal
53- rucsacuri
54- genți  55- portofele
56- panza de cort
Uz general
57- prelate
59- vele
58- bannere
60- șezlonguri 
Baie și dormitor
61- prosoape
62- rogojini de baie
63- perdele de duș
64- așternuturi
65- servetele
66- fete de masa 
Uz gospodăresc
67- funii
68- chingi
69- hamace
70- lumânari
71- creioane colorate
72- păpuși
73- carpete
74- detergent de rufe
75- lac
76- vopsele de pictură
77- uleiuri pentru mobilă
78- crema de pantofi
UTILITĂȚI  PENTRU ANIMALE

79- zgardă pentru câini și pisici
80- jucării de mestecat pentru câini
81- jucării de adulmecat pentru pisici
82- prajiturele pentru cai
PRODUCȚIE INDUSTRIALĂ

83- materie primă de esență lemnoasă
84- beton
85- lubrifianți și diverși lianți structurali
86- izolații
87- umplutură pentru mobilă
88- celuloza și hârtie
89- tencuială
90- plastic

Biserica din lemn din satul Măcăreuca, veche de peste 230 de ani, riscă să se prăbușească

Biserica din lemn din satul Măcăreuca din raionul Drochia, veche peste 230 de ani, riscă se prăbușească. În timp ce oamenii și parohul bisericii din sat fac apel la autorități să salveze monumentul istoric, primarul comunei spune că primăria nu are mijloacele financiare necesare pentru a restaura biserica veche, scrie TVN.

„De vreo 15 ani nu se face nimic. S-a agravat și tragem nădejde la bunul Dumnezeu cumva și Maica Domnului să ne ajute, poate cumva să reușim să o restaurăm, asta este principalul. Te doare sufletul, e clar lucru. Este ca monument istoric, iaca care-i socoteala, îi dată la Ministerul de Cultură, cum se spune el, aceștia răspund”, a spus preotul satului Măcăreuca, raionul Drochia, Fiodor Zeru. Autoritățile spun biserica trebuie să fie restaurată de urgență, altfel riscă să se ruineze.

„Acest monument este foarte important pentru comuna noastră, deoarece este deja biserica aceasta din piatră construită alături, iar aceasta din lemn a rămas ca un monument istoric. Din păcate, noi nu avem finanțe să alocăm pentru construcția acestei clădiri, dar sperăm că Guvernul și alte organe vor contribui la dezvoltarea și reamenajarea acestei construcții”, a declarat primarul comunei Cotova, raionul Drochia, Dumitru Cuțchi, potrivit sursei citate.

„Raionul Drochia are 2 biserici din lemn. Este vorba de această biserică și biserica din satul Fîntînița, care este conservată mult mai bine. Din păcate, biserica din lemn de la Măcăreuca are peste 200 de ani, este din 1793, dar se presupune că este mult mai veche, ultima reparație sau restaurare a fost făcută cu ajutorul comunității de aici, în 1985.

În această biserică s-au păstrat niște elemente din ușile împărătești, au fost și icoane, dar cu timpul au dispărut și nu mai știm de urma acestor icoane vechi. Biserica merită a fi salvată”, a spus șefa Direcției cultură, tineret și sport Drochia, Cristina Țurcanu. Reconstrucția bisericii din lemn a fost estimată în 2014 la 3 milioane de lei. Ultima slujbă a fost ținută aici în anii 90.

Elena Dragalin, decorată cu medalia „Meritul Civic”, una dintre cele mai înalte distincții naționale

Elena Dragalin, mama șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a fost decorată de președintele R. Moldova, Maia Sandu, cu medalia „Meritul Civic”, una dintre cele mai înalte distincții naționale.

Mama șefei PA, decorată de președinte cu medalia Meritul Civic

Premiul a fost înmânat de șeful diplomației de la Chișinău, Mihail Popșoi, în cadrul celei de-a zecea ediții a Convenției moldo-americane, care se desfășoară în perioada 19-21 aprilie la Washington, Statele Unite ale Americii, transmite Newsmaker.md.

„Prin decret prezidențial, în semn de recunoștință pentru consolidarea comunității moldovenești în SUA și pentru implicarea în dezvoltarea proiectelor precum „Moldova AID”, președinta Republicii Moldova Sandu îi acordă una dintre cele mai înalte distincții naționale, medalia „Meritul Civic”, doamnei Elena Drăgălin”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi.

„Foarte bine meritat”, și-a completat șeful diplomației de la Chișinău discursul, după ce a înmânat distincția.

Vizibil emoționată, Elena Dragalin a declarat: „Tot ce pot să spun este mulțumesc”.

De menționat că familia Dragalin s-a stabilit în SUA în urmă cu mulți ani. Acolo, mama șefei PA, Elena Dragalin, se remarcă printr-o activitate fructuoasă în consolidarea relațiilor moldo-americane, devenind un nume de referință printre comunitatea de moldoveni stabiliți în această țară.

Basarabeanca a fondat Moldova-AID, care organizează anual forul cunoscut sub denumirea Convenția moldo-americană, cu participarea delegaților din partea instituțiilor guvernamentale americane și din Republica Moldova, precum şi a reprezentanților diasporei moldovenești în SUA.

Bătaie cu focuri de armă, în fața unui centru comercial din Chișinău. Poliția a inițiat o anchetă

Doi agenți ai unei companii private de pază s-au luat la bătaie cu doi bărbați în fața unui centru comercial din centrul municipiului Chișinău. Potrivit imaginilor video distribuite pe rețelele de socializare, dar și a unor martori, pentru a calma spiritele, un agent de pază a tras un foc de avertizare în aer.

Șeful Serviciului de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, a declarat că potrivit informațiilor preliminare, bărbații, fiind în stare de ebrietate, nu doreau să achite nota de plată într-un local și au dat dovadă de un comportament neadecvat find solicitată intervenția agenților de pază, transmite www.stiri.md.

Ajunși la fața locului, agenții de pază au solicitat bărbaților să se liniștească, însă aceștia au început să fie agresivi, iar unul dintre agenți a efectuat o împușcătură în aer. Astfel, în urma măsurilor întreprinse, indivizii au fost imobilizați și escortați la Inspectorat pentru audieri.

Oamenii legii au inițiat o anchetă pe acest caz pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, iar cei doi urmează să fie reținuți pentru 72 de ore.

Cum să alegi modelul de sprâncene în funcție de forma feței
Articolul anterior
Brunetă și cu părul lung! Cum arată Teo Trandafir?
Articolul următor