Cea de-a IX-a ediție a Zilei Științei va fi marcată la Muzeul Național de Istorie

Pe 9 noiembrie Muzeul Național de Istorie se va transforma într-un adevărat campus Alma Mater de Ziua Științei. Cărțile și măturile zburătoare, laboratoarele, tehnica de știință, utilajele și echipamentele vor prezenta oaspeților știința altfel. Ghidul participanților în călătorie va fi un tânăr magician, care într-un final devine cercetător.

separator

Ediția din acest an se va desfășura sub genericul ,,Magia nu există! Totul e Știință”.

De acest fapt, te vei convinge, călătorind și explorând cele 6 insule și participând gratuit la activitățile educative și interactive pregătite de 39 de instituții din Moldova.

Vei avea ocazia:

• Să răsfoiești cărți științifice rare.
• Să urmărești experimente.
• Să privești la microscop bacterii.
• Să înveți să folosești drone, roboți și alte echimente tehnice.
• Să participi la master class-uri de ceramică, pictură.
• Să vezi mostre expoziționale din domenii diferite.
• Să câștigi multe premii.
• Să mergi acasă cu un bagaj vast de cunoștințe.

Ziua Științei este organizată de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu suportul Uniunii Europene prin Programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare şi inovare (2014-2020) Orizont 2020.

Evenimentul are loc în parteneriat cu: Muzeul Național de Istorie a Moldovei; Institutul Naţional de Cercetări Economice; Institutul de Zoologie; Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie; Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor; Institutul de Geologie şi Seismologie; Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie; Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii ,,D.Ghiţu”; Institutul de Fizică Aplicată; Institutul de Ecologie şi Geografie; Institutul de Cercetări Juridice şi Politice; Institutul Patrimoniului Cultural; Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale; Institutul de Istorie; Institutul de Zootehnie; Institutul de Zoologie; Grădina Botanica Națională „Alexandru Cibotaru”; Biblioteca Ştiinţifică Centrală ,,A. Lupan”; Institutul de Cardiologie; Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice; Universitatea de Stat din Moldova; Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”; Institutul de Chimie; Academia de Studii Economice a Moldovei; Universitatea Tehnică a Moldovei; Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport; Universitatea de Stat de Medicină și Farmaceutică „Nicolae Testemiţanu”; Universitatea Agrară de Stat din Moldova; Universitatea de Stat din Tiraspol.

„Ziua Științei” a fost instituită prin Hotărârea Guvernului nr.1083/2010, fiind organizată în contextul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, care a fost proclamată la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinţei generale a UNESCO.

Unei femei i s-a făcut rău și a căzut pe trecerea de pietoni și a căzut

Unei femei i s-a făcut rău și a căzut pe trecerea de pietoni. La fața locului a venit ambulanța.

foto: www.unimedia.md

Inițial, a parvenit informația că femeia fusese lovită de o mașină, la Ciocana, în jurul orei 10:57 dimineața, dar poliția a venit ulterior că femeia nu a fost lovită de o mașină, ci acesteia i s-a făcut rău și a căzut pe trecerea de pietoni.

La fața locului au intervenit poliția și ambulanța.

Mister deslușit! S-a aflat cine este tatăl copului născut de fetița de 11 ani

S-a aflat cine este tatăl biologic al bebelușului născut de copila de 11 ani la Institutul Mamei și Copilului. Surse demne de încredere au declarat pentru TV8 că e vorba de tatăl vitreg al fetiței de 11 ani, reținut la sfârșitul lunii ianuarie și pus sub învinuire pentru viol. Asta deși anterior, avocatul acestuia a declarat că el nu-și recunoaște vina. Contactată de noi, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii ne-a confirmat că anchetatorii au primit testele ADN, dar a refuzat să ne divulge rezultatele, invocând că sunt date confidențiale, scrie tv8.md

„Procuratura a recepționat rezultatele expertizei ADN, însă în corespundere cu principiul confidențialității urmăririi penale, acestea nu pot fi divulgate.Urmărirea penală continuă, urmând a fi recepționate și rezultatele altor expertize dispuse. Procuratura Generală asigură că se întreprind toate acțiunile relevante pentru justa soluționare a cauzei”, a spus Violina Moraru.

Potrivit surselor TV8, rezultatele testelor ADN au arătat că tatăl vitreg al fetiței de 11 ani este și tatăl biologic al copilului ei. 

Procurorii au dispus efectuarea mai multor expertize, inclusiv al unui test de paternitate, încă acum aproape două luni, iar rezultatele au venit abia acum. 

Între timp, inculpatul în vârstă de 46 de ani, reținut la sfârștul lunii ianuarie, râmâne în continuare în arest. Ieri, magistrații judecătoriei Chișinău cu sediul Ciocana i-au prelungit măsura preventivă cu încă 30 de zile. 

Cazul copilei de 11 ani a devenit cunoscut în luna decembrie. Oamenii legii au fost sesizați de către reprezentanții unui Centru de sănătate din raionul Călărași. Aceștia au comunicat poliției că în urma examinării medicale, s-a constatat că minora de 11 ani este însărcinată. Copila a născut la Institutul Mamei și Copilului, la exact o lună după ce s-a aflat că e însărcinată. Atât ea, cât și bebelușul se simt bine. Minora a beneficiat inclusiv de consiliere psihologică. Tot atunci oamenii legii au pornit o cauză penală pentru viol, principalul suspect fiind chiar tatăl vitreg al copilei, care potrivit avocatului respinge orice acuzație. 

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, unul din 16 copii veniți pe lume în 2022 în Moldova a fost născut de o mamă adolescentă. Iar 6% din cazurile de mortalitate maternă din ultimii cinci ani au fost tot printre adolescente. 

Un autocar cu copii din Moldova, reținut la hotarul cu Letonia: ”Stăm de 24 de ore, fără vreo explicație, în condiții inumane”

Un autocar cu copii moldoveni a fost reținut la granița lituaniană. Aceștia se întorceau de la un festival din Belarus, la care au luat marele premiu. Potrivit informațiilor, autocarul cu copii stă la graniță de 24 de ore fără vreo explicație. Despre aceasta scrie artistul și prezentatorul Pavel Duganov. Autoritățile de la Chișinău nu au venit cu vreun comentariu, deocamdată, scrie unimedia.md.

„Un autocar cu copii moldoveni, care au cântat la un festival din Belarus, a fost reținut la granița lituaniană și stă la graniță de 24 de ore, fără vreo explicație, în condiții inumane.

Motivul este „amenințarea la securitatea națională a Lituaniei”.

În urmă cu câteva săptămâni, o delegație lituaniană a venit în Moldova și l-a sărutat pe președintele nostru pe mâna dreaptă, au promis dragoste și loialitate! Și asta numesc ei prietenie și valori europene, să-ți bați joc de copii?

Să nu lăsăm soarta copiilor noștri în seama arbitrarilor”, se arată în mesajul plasat de Duganov pe pagina sa de facebook.

A venit iarna. Aproape de Moldova ninge ca-n povești
Articolul anterior
50 de profesori de la instituții europene au participat la Seminarul „Trans History”, dedicat culturii și istoriei evreiești în regiune
Articolul următor