Cele mai bine vândute cărți în librăriile autohtone în 2017

Scriitorii autohtoni se bucură de popularitate în rândul moldovenilor, operele acestora fiind în topul celor mai vândute cărți în 2017.

separator

„Vara când mama avea ochii verzi”, de Tatiana Țîbuleac, a fost romanul care s-a vândut ca pâinea caldă în toate librăriile din Capitală. Pentru că duc dorul de casă, un număr mare de conaţionali plecaţi peste hotare au comandat online cartea. Într-un singur an, peste 4.000 de moldoveni, dar și români au cumpărat acest roman, ajungând, astfel, primul în clasamentul vânzărilor.

Printre alte cărţi care au umplut rafturile cititorilor anul trecut, a fost „Te blestem să te îndrăgostești de mine” de Nicolae Dabija, dar și „În umbra pașilor tăi” de Vitalie Cipileaga. Iar una din librării a tradus o carte, care de asemenea s-a bucurat de succes.

,,Este vorba de romanul „Trei metri deasupra cerului” de Federico Moccia, prima noastră traducere. Noi am avut vânzări la noi în jur de 700 de exemplare și deja în România, prin librării aproximativ două mii de exemplare”, a menţionat Ion Bargan, director librărie.

Clasamentul este diferit de la o editură la altă. O librărie din Capitală se laudă cu vânzări bune în acest an a două albume de fotografii și a cărților pentru copii.

„Un veac de istorie în imagini”, „Ciuciuleni” de Mariana Pagu și „Lumea lui Zaharia”. Dacă vorbim de cărțile pentru copii, atunci iarăși îi avem pe clasici „Albinuța” lui Grigore Vieru. Avem „Balada celor cinci motănași” de Ion Druță”, a precizat Gheorghe Erizanu, director librărie.

Şi cărțile de dezvoltare personală s-au bucurat de popularitate. „De la idei la bani”, „Tată bogat, tată sărac”. „Secretele succesului”. Se vând zilnic”, a spus Svetlana Ipati, administrator librărie.

Printre cărțile cumpărate de moldoveni s-au regăsit și „Povara bunătății noastre” de Ion Druță dar și „Singur în fața dragostei” de Aureliu Busuioc.

sursa: www.publika.md

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, retras din funcție. Zelenski a semnat decretul

Ambasadorul Ucrainei în R.Moldova, Marko Șevcenko, a fost eliberat din funcție. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie deschide.md.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev au menționat că retragerea din funcție a lui Marko Șevcenko vine ca urmare a încheierii mandatului de patru ani.

De menționat că Marko Șevcenko a deținut funcția de ambasador al Ucrainei în R.Moldova din februarie 2020.

Delirul Moscovei: Lavrov, indecis dacă R. Moldova vrea să renunțe la regiunea transnistreană sau să o invadeze

Moscova continuă să lanseze falsuri cu scopul de a disemina frică în rândul cetățenilor R. Moldova. De această dată, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat guvernarea de la Chișinău că ar pregăti rezolvarea diferendului transnistrean pe cale militară, transmite RIA Novosti citată de deschide.md.

Se pare că R. Moldova a decis să renunțe la Transnistria. Chișinăul a respins multiplele propuneri ale transnistrenilor și Federației Ruse de a relua negocierile în formatul ”5+2”. Maia Sandu a declarat că o să organizeze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană fără Transnistria. Probabil există dorința de unire cât mai rapidă cu România și obținerea, astfel, a unor posibilități adăugătoare. Poate că autoritățile de la Chișinău contează pe rezolvarea problemei transnistrene pe cale militară” a declarat Lavrov.

De asemenea, șeful MID-ului de la Moscova a acuzat Chișinăul că a decis să distrugă relațiile moldo-ruse.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că singura modalitate de rezolvare a diferendului transnistrean este pe cale pașnică, prin intermediul diplomației. În același timp, formatul de negocieri ”5+2” nu mai poate fi aplicat, întrucât un participant al său, Rusia, duce deja de mai bine de doi ani un război de agresiune împotriva altui participant, Ucraina.

În același timp, declarația lui Lavrov precum că guvernarea de la Chișinău vrea să distrugă relațiile moldo-ruse vine la doar două săptămâni după ce Moscova a sfidat autoritățile noastre și a deschis, fără permisiunea R. Moldova, șase secții de votare în stânga Nistrului în vederea alegerilor prezidențiale Rusia.

A îmbătat o copilă de 14 ani, într-un parc, apoi a dezbrăcat-o cu intenția de a o viola. Norocul fetei că a fost salvată de trecători

Grație eforturilor procurorilor, recent, a fost pronunțată o sentință, prin care un bărbat în vârstă de 32 de ani, a fost recunoscut vinovat pentru tentativă de viol al unei minore, (art.27, art.171 alin.(2) lit.a) din Codul penal), și acțiuni cu caracter sexual neconsimțite (art.172 alin.(2) lit.a) din Codul penal). 

Inculpatului i-a fost stabilită pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 8 ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis.

Potrivit acuzării înaintate de procurori, bărbatul, la data de 19 iulie 2023, pe timp de seară, în timp ce se afla într-un parc, a observat o minoră de 14 ani și a intrat cu ea în discuții. În scopul obținerii unei satisfacții sexuale, a tras-o în tufișuri, unde prin aplicarea forței fizice manifestată prin strângerea brațelor, astupându-i gura cu mâinile, a împins-o cu putere la sol, după care a dezbrăcat-o și a săvârșit față de minoră acțiuni cu caracter sexual neconsimțite. Ulterior, a încercat să intre cu aceasta în raport sexual forțat, însă acesta nu și-a dus intenția infracțională până la capăt din motivul intervenției a trei persoane aflate în apropiere.

Inculpatul a pledat nevinovat.

Aromele care ne fac mai fericiți
Articolul anterior
Prima fetiță născută la Roma în 2018 este moldoveancă
Articolul următor