Cetățenii moldoveni pot să efectueze apostilarea documentelor online, din orice colț al lumii

Zilnic, mai mulți moldoveni fac cozi la Ministerul Justiţiei pentru a obţine apostilarea actelor. Însă, acum procedura poate fi efectuată și în regim online, din orice colţ al lumii, având la dispoziţie doar un calculator. Potrivit reprezentanților agenției, comparativ cu anul trecut, numărul solicitărilor depuse prin internet a crescut cu circa 20%.

separator
Serviciile de apostilare sau supralegalizarea actelor sunt prestate de Agenția Resurse Informaționale Juridice din subordinea Ministerului Justiției. Solicitarea serviciilor se efectuează atât la ghișeele instituției cât și on-line, pe portalul apostila.gov.md.

Aplicarea apostilei este formalitatea, prin care se atestă veridicitatea semnăturii, calitatea în care а acționat semnatarul actului, autenticitatea sigiliului și а ștampilei de ре acest act. Apostila se aplică pe acte de stare civilă, caziere judiciare, diplome de studii, acte medicale, acte pentru obținerea pensiilor, ș.a. Cererile sunt procesate inclusiv prin depunerea lor în format electronic și semnate de persoanele care dețin semnătură digitală.

Cel mai mare flux de solicitări se atestă anual în perioada lunilor august – octombrie. În anul curent, de la 1 august până pe 31 octombrie au fost depuse 4507 solicitări on-line, iar în baza lor au fost apostilate 11694 acte. În perioada similară în 2017, au fost 3682 solicitări on-line prin care au fost apostilate 9087 acte. Se atestă o creștere de circa 20% a solicitărilor prin internet, ponderea lor din numărul total fiind de circa 40%.

Cererile depuse prin internet cu semnătură digitală sunt acceptate indiferent de tipul sau emitentul dispozitivului pentru semnare. La cerere și actul ce urmează a fi apostilat se anexează copia scanată a buletinului de identitate a solicitantului. Procesarea cererii are loc după confirmarea achitării serviciului ce poate fi efectuată, de asemenea, on line, cu orice instrument de plată – card bancar, internet banking sau numerar. Plata are loc prin intemediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay, accesibil în mai multe instituţii bancare din ţară, dar și în rețelele terminalelor de plată. Ulterior se eliberează e-apostila la accesarea portalului www.apostila.gov.md, prin descărcarea apostilei cu aplicarea codului de securitate transmis automat la momentul depunerii cererii. Actul este valabil după o simplă printare de la calculator.

Sistemul e-apostila a fost lansat în luna august 2013.

Cât vor scoate din buzunar părinții, în acest an, pentru odihna odraslelor în taberele de vară

Între 280 și 357 de lei vor trebui să scoată din buzunar părinții, pentru a-și trimite copiii la tabere de vară. Prețul variază în funcție de tipul instituției: destinată sportivilor, turistică, de reabilitare sau cu sejur de zi, scrie realitatea.md.

Taberele urmează să fie pregătite pentru a primi minorii până pe 15 mai. O parte din bilete vor fi achiziționate de Casa Naţională de Asigurări Sociale, apoi repartizate Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, care le va transmite ulterior organizațiilor sindicale primare și unităţilor economice, pentru a ajunge la beneficiarii finali.

Cu excepția acestor bilete, administrației publice locale și centrale i se recomandă să acorde gratuit 25% din totalul biletelor repartizate în taberele de odihnă minorilor în dificultate, celor rămași fără ocrotire părintească, aflați în servicii e plasament, din familii defavorizate sau cu mulți copii, cu dizabilități, celor refugiați sau ai căror părinți sunt veterani de război ori au solicitat azil politic.

Biletele rămase vor putea fi comercializate doritorilor, cu achitarea a 20% din prețul lor.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării va achiziționa 533 de bilete pentru elevii din instituțiile de învățământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi oraşul Bender, subordonate autorității.

Ana-Maria, tânăra din Orhei răpită și omorâtă, va fi condusă astăzi pe ultimul drum

Ana-Maria Guja, tânăra de 19 ani din Orhei, găsită moartă într-o localitate din Telenești, după ce a urcat într-o mașină de ocazie, va fi condusă astăzi pe ultimul drum. Anunțul a fost făcut printr-un mesaj pe rețele, scrie unimedia.info.

„Bună seara. Vreau să vă aduc la cunoștință că mâine o vom pe trece pe ultimul drum pe Ana-Maria Guja, la orele 12. Cine dorește să își ia rămas bun, să vă apropiați”, se arată în mesaj.

Amintim că tânăra gravidă în luna a 6-a a murit în chinuri groaznice.

Cauza prealabilă a decesului Anei-Maria ar fi trauma cranio-cerebrală deschisă. Surse din cadrul Centrului de medicină legală au declarat pentru ZdG că pe corpul tinerei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură.

Suspectul, un fost polițist, nu-și recunoalte vina și nu cooperează cu ancheta.

Un copil pe bicicletă, spulberat de o mașină la Ialoveni

Un accident rutier a avut loc în seara zilei de 21 aprilie, în apropierea localității Țîpala, raionul Ialoveni.

Potrivit informațiilor difuzate de oamenii legii, impactul a avut loc între un automobil Opel și o bicicletă condusă de un minor în vârstă de 13 ani. Drept rezultat, copilul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, transmite Știri.md.

„Pe data de 21 aprilie, în jurul orei 21:00, poliția din Ialoveni a fost sesizată despre producerea unui accident rutier în apropierea localității Țîpala. La fața locului, oamenii legii au stabilit că un tânăr de 20 ani, în timp ce conducea automobilul de marca Opel, pe direcția spre localitatea Puhoi, a lovit un biciclist care se deplasa în fața acestuia pe aceeași direcție. Preliminar biciclistul a încercat să vireze brusc spre stânga, iar ulterior a fost tamponat de automobil”, informează ofițerul de presă a Inspectoratului de Poliție Ialoveni, Mariana Didenco.

În urma accidentului, șoferul a fost testat cu aparatul Drager, care a constatat rezultat negativ la prezența alcoolului în aerul expirat.

Cazul este înregistrat și documentat de către polițiști pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Alertă! Șase termometre cu mercur s-au spart la o grădiniță din Capitală
Articolul anterior
Strada Soroca din Buzău și Aleea Buzăului din Soroca, un simbol al înfrățirii celor două orașe
Articolul următor