Cinci tineri francezi vor parcurge pe biciclete 3.500 de km pentru a oferi ajutor copiilor din școala Zberoaia

Cei cinci tineri francezi au pornit astăzi la drum, înarmați cu voință și dorința de a ajuta. Călătoria pe biciclete va dura trei luni și are ca punct final localitatea Zberoaia din Republica Moldova. Tinerii vor parcurge 3.500 de km, trecând prin 8 țări europene, pentru a ajuta cei 150 de copii ai școlii Zberoaia cu echipament școlar și sportiv.

separator

Jérémy, Chloé, Julien K., Justine și Julien L. au creat asociația Wizzem, a se citi „with them”, adică „cu ei” – cei 150 de copii din școala Zberoaia. Pe lângă colectarea donațiilor financiare pentru procurarea materialelor școlare și sportive la fața locului, cei cinci tineri francezi vor rămâne o lună în Zberoaia pentru a propune celor 150 de elevi ai școlii din Zberoaia diferite activități sportive, le vor face cunoscută cultura franceză dar și ei vor cunoaște câte ceva din cultura R. Moldova.

Școala din Zberoaia a fost selectată de Alianța Franceză din Moldova, partenerul proiectului. Aceasta a fost selectată din considerentul că acolo se predă limba franceză, iar necesitățile sunt stringente – sunt copii orfani, sau care locuiesc cu vecinii sau alți membri din familie, părinții lor fiind plecați în străinătate ca să câștige pentru existență.

Tinerii francezi au contactat două școli primare franceze, cea din Vallesvilles din regiunea Haute-Garonne și cea din Seyches, regiunea Lot-et-Garonne pentru a lansa un schimb de rechizite școlare, desene și scrisori între copiii francezi și elevii din R. Moldova, sperând să pună bazele unui schimb școlar care va lua amploare în viitor.

Satul Zberoaia este o localitate în raionul Nisporeni. Conform recensământului din anul 2004, populația este de 1 866 locuitori. Localitatea se află la  84 km de Chişinău, scrie zdg.md.

alte Articole interesante