De câți bani are nevoie o tânără familie din Moldova pentru coșul minim lunar. Un cuplu a dezvăluit unde se duce bugetul familiei

O publicație de la noi realizează o serie de materiale despre modul în care cetățenii moldoveni administrează bugetul personal sau familial. De data aceasta, o familie tânără din Bălți, a cărui venit lunar este de 8.000-13.000 lei, și care așteaptă venirea pe lume a primului copil, și-a împărtășit experiența.

separator

Arina și Constantin Muntean, ambii în vârstă de 24 de ani, s-au căsătorit anul trecut. În acest an, familia se așteaptă la cheltuieli noi. Până la intrarea în concediul de maternitate, Arina continuă să lucreze.

Salariu

„Lucrez în domeniul culturii. În primii doi ani am primit 1.000 de lei pe lună. Acum câștig mai mult, datorită experienței acumulate, și faptului că după Anul Nou ne-a fost majorat salariul. Acum primesc 3000 de lei. În general, salariul nu este rău – 4000, 4200, dar după calcularea impozitelor se reduce o parte semnificativă din salariu „, a spus Arina Munteanu.

Constantin lucrează în industria construcțiilor, dar neoficial. Anterior, el a lucrat oficial, dar nu avea destui bani de la salariu la salariu. Soțul meu a primit 4000-5000 de lei. Acum câștigă de la 5.000 la 7.000 lei, iar uneori pot fi 10.000 lei.

„Ne-am dat seama că oficial nu este profitabil să lucrăm, plătesc puțin. Se pare că 5000 de lei sunt mulți, dar de fapt nici măcar o lună nu am putut să trăim fără datorii. Acum, soțul meu face multe lucruri: construcții, mașini și orice altă lucrări. El se ocupă în principal de construcție cu părinții mei. El a învățat singur să repare mașinile, îi place”, spune Arina.

Plata pentru utilități

Majoritatea salariului soției se plătește pentru mâncare și servicii de întreținere comunală. Plata pentru utilități este cea mai importantă, soții au decis că primul lucru pe care trebuie să-l facă este să pună bani deoparte pentru aceste nevoi.

„Cel mai mult vine pentru lumină – în medie 450 de lei, și, mi se pare că acest lucru este exagerat. În timpul săptămânii, soțul meu și cu mine venim doar seara acasă și doar frigiderul funcționează toată ziua. Problema cu încălzirea nu ne afectează foarte mult, deoarece locuim într-o casă privată și încălzim casa cu o sobă. Acest lucru nu este gratuit, dar este mult mai ieftin decât în ​​cazul încălzirii centrale sau autonome „, spune tânăra.

Cuplul alocă taxe pentru internet și telefonie – 160 lei pentru factura de telefon, 335 lei pentru telefonia mobilă a soției și 90 lei achită soțul.

Hrana

Pentru alimentație tânăra familie cheltuie de la 1800 lei lunar, deși mănâncă mai des cereale, supe, pâine, nu cumpără cârnați sau carne în fiecare zi. Dar acum dieta Arinei s-a schimbat, având în vedere că este însărcinată.

„Înainte de nuntă, m-am abținut de la cheltuieli suplimentare în dietă, dar acum nu mă pot să refuz cârnații, popcorn, bomboane. Mai avem o pisică în casă. Obișnuiam să-i cumpărăm terci, furaje, dar a devenit prea pretențioasă. O perioadă am lăsat-o afară și acum s-a călit. Mănâncă crenvurști și ceea ce mai găsește singură”, explică mama însărcinată.

Cheltuieli necesare și forțate

Arina a spus că o parte semnificativă a cheltuielilor a reprezentat țigările soțului ei. Un pachet costă 25 de lei. Dar se cheltuiesc 50 de lei pe zi, deoarece soțul este obișnuit să cumpere țigări dimineața și seara. Într-o lună se duc circa 1500 de lei.

De asemenea, familia cheltuie bani pe apă – până la 500 de lei pe lună. Deși există o fântână în curte, apa nu este potabilă. Și apa de la robinet curge cu rugina, chiar dacă tinerii au schimbat conducta. Cuplul cumpără, de obicei, sticle de 1,5 litri sau 5 litri de apă.

Un element nu mai puțin important în cheltuielile familiei îl constituie produsele de uz casnic și îngrijirea personală. Într-o lună este nevoie de 150-200 lei.

„Avem mașină, deoarece soțul lucrează adesea în afara orașului, trebuie să o folosim de multe ori. Masina cere benzină și bani în plus. Circa 1.500 de lei pe lună, iar pentru călătoriile personale putem cheltui chiar și 200 de lei, se întâmplă și 500 de lei pe lună”, spune viitoarea mamă.

Asistența medicală

Au existat și alte cheltuieli pentru care familia a început să aloce mai multe fonduri – asistență medicală. Arina spune că este foarte scump, în ciuda faptului că are o poliță de asigurare medicală. „Nu plătesc doar vizitele la medicul de familie. Pentru vizitele la alți medici a trebuit să plătesc. De exemplu, la 11-12 săptămâni am făcut examen cu ultrasunete. Acesta trebuia să fie singura exainare gratuită, dar medicul dat era în vacanță. Așa că am mers la altul și am plătit 450 de lei. În total, am făcut trei investigații cu ultrasunete (250, 100 și 450 de lei). Dar mi-au dat medicamente gratuite, care costau 11 lei și 40 bani „, a spus Arina Munteanu.

Tânăra soție a împărtășit de asemenea că, în căsnicie, este nevoită să țină evidența cheltuielilor și să facă economii. Anterior, ea, de exemplu, putea să-și vopsească părul sau să facă o tunsoare în salon, iar acum încearcă să nu piardă bani pe aceste servicii.

Cele mai mari cheltuieli ale unei familii sunt cele pentru construirea unei case. Împreună cu părinții lor, tinerii construiesc o casă deja de doi ani. Prin urmare, cel puțin 2000 de lei pe lună sunt folosiți pentru materiale și alte cheltuieli.

„Trăim separat de părinții noștri, dar construim o casă în care vom trăi împreună. Noi nu luăm nimic de la părinți, dar ei singuri vor să ne ajute cu ceva. Se întâmplă să ne cumpere lemne de foc sau să ne dea ceva pentru mâncare, dacă ne aflăm într-o situație dificilă, ne împrumută bani”, mai spune Arina.

sursa: www.esp.md

Școlile din Capitală, supraaglomerate: 43 de copii într-o clasă

În timp ce școlile din sate rămân pustii, cele din Capitală sunt suprasolicitate. 12 licee din Chișinău au în medie 34 de copii într-o clasă, iar unele, și peste 40, la primare. Autoritățile locale vor să redeschidă școlile abandonate anterior sau să construiască anexe la cele mai solicitat.

În clasa învățătoarei Maria Buruiană de la Liceul „Mihai Viteazul” din Capitală sunt 43 de elevi. Fiecare centimetru a fost calculat pentru ca toți elevii să încapă în bănci, transmite Știri.mdcu referire la europalibera.org.

„Niciodată nu mă așez la scaun. Mereu fac cercul în jurul clasei, apoi printre rânduri”, spune Maria Buruiană. 

Profesoara în vârstă de 72 de ani recunoaște că este greu să lucrezi cu un număr mare de copii și are deja unele semne de oboseală profesională. 

„Mă trădează vocea, pentru că e o boală cronică de la vorbă multă. La seria cealaltă au fost 48 de copii”, susține profesoara.

Liceul „Mihai Viteazul” are două săli de sport, bazin de înot și săli de dans, de aceea și este atractiv. An de an, numărul elevilor este în creștere, acum fiind circa 1.900 de elevi. 

„La noi e în creștere. (…) Chiar este prevăzut peste 2.000, după numărul solicitărilor și acele prognoze. Este complicat pentru cadrele didactice, îndeosebi cele tinere, care încă nu sunt obișnuite să muncească cu un număr mare de copii”, spune directorul liceului, Nelly Berezovschi. 

O situație similară este și la Liceul „Liviu Deleanu”, unde învață aproape 1.900 de elevi, deși capacitatea este de 1.200. 

„Se întâmplă să refuzăm părinți, evident. De exemplu, anii precedenți, și un an în urmă, doi, trei, numărul de solicitanți era dublu față de numărul de locuri pe care le aveam noi disponibile. Acesta este maximum. Nu putem înmatricula mai mulți elevi, noi am utilizat toate spațiile posibile”, spune directorul Liceului „Liviu Deleanu”, Ala Gherman. 

Școlile au și de câștigat, pentru că sunt finanțate în funcție de numărul elevilor. Liceul „Liviu Deleanu” are un buget de 43 de milioane de lei. Administrația și-a permis să izoleze clădirea, să instaleze panouri solare și să schimbe sistemul de ventilare. 

Potrivit Direcției Educație Chișinău, în anul de studii 2023-2024, în școlile din Capitală erau doar 102.000 de elevi, cu 5.000 mai mult decât în anul precedent. Circa 2.000 de elevi sunt refugiați ucraineni. 

„Noi avem anumite zone supraaglomerate din cauza că atunci când a fost planificată zona, orașul, nu erau atât de multe spații de locuit și o școală era de ajuns. Avem situația de pe Alba Iulia, bulevardul Moscovei, unde există mai puține școli decât solicitări”, susține Andrei Pavaloi, șef interimar al Direcției Educație Chișinău. 

Drept soluție, autoritățile încearcă să renoveze școlile abandonate. 

„Am mers pe două segmente. Primul segment este redeschiderea unor instituții care au fost abandonate. Asta ar fi una dintre soluții. De asemenea, am solicitat să fie deschise linii bugetare suplimentare pentru redeschiderea unor instituții noi”, mai spune Andrei Pavaloi. 

La Chișinău, în prezent, sunt 150 de școli. Ultima dată, o școală la Chișinău a fost construită în anul 1997. Este vorba despre Liceul „George Călinescu”. 

Meserii de aur! Te angajezi imediat, pe bani buni. Cu mii de posturi disponibile, companiile din România încă nu reușesc să găsească oameni

Cu mii de posturi disponibile pe piața muncii, companiile din România încă nu reușesc să găsească oameni. În ciuda eforturilor depuse în procesul de recrutare, există anumite calități și competențe care rămân greu de găsit în rândul candidaților disponibili, scrie evz.ro.

Conform eJobs România, cel mai important portal de recrutare de forță de muncă din România, inginerii de construcții, reprezentanții de vânzări, contabilii și inginerii de producție sunt printre cele mai dificile poziții de ocupat pentru angajatori.

Potrivit Salario, comparatorul de salarii creat de eJobs, următoarele sunt salariile medii oferite pentru aceste poziții:

– Inginer construcții: 6.000 de lei net

– Reprezentant de vânzări: 4.000 de lei net

– Contabil: 4.200 de lei net

– Inginer producție: 5.000 de lei net

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net pe teritoriul țării a înregistrat o valoare de 4.859 de lei în luna ianuarie.

Cererea e în creștere pe piața muncii

„Cererea pentru astfel de specialiști a crescut în ultimii ani, depășind oferta disponibilă pe piață. Acest fenomen evidențiază o necesitate pentru companii de a-și adapta strategiile de recrutare, pentru a face față cererii tot mai mari de profesioniști calificați în domeniu”, spune Roxana Drăghici, șeful de vânzări al eJobs România, citat de libertatea.ro.

Cu toate acestea, Drăghici avertizează că nivelul salariilor depinde de locație, mărimea companiei și domeniul de activitate. În plus, pentru aceste poziții, candidații trebuie să aibă anumite specializări și experiență relevantă, care, în funcție de nivel, pot influența semnificativ nivelul salarial.

Peste 25.000 de locuri de muncă în sezonul angajărilor estivale și de Paște

Pe de altă parte și sezonul angajărilor estivale și de Paște aduce vești încurajatoare în ceea ce privește piața locurilor de muncă. Conform unui comunicat al platformei eJobs, în ultima lună au fost postate nu mai puțin de 25.000 de locuri de muncă.

Dintre acestea, mai mult de 3.500 sunt în domeniul turismului și HoReCa, care se clasează ca al doilea cel mai activ sector în privința angajărilor, după retail. O treime din locurile de muncă disponibile în turism și HoReCa sunt destinate străinătății, cu angajatori din afara țării în căutarea candidaților români dispuși să se mute, cel puțin până în toamnă.

Cea mai mare cerere de personal vine din partea companiilor din industria turistică din Grecia, care au anunțat peste 1.000 de poziții vacante în ultima lună pe platforma eJobs. La o distanță semnificativă de Grecia se află Germania, Italia, Finlanda, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe și Marea Britanie.

Un copil, rătăcit la Comrat, găsit și ajutat de carabinieri 

Astăzi, 25 martie, angajații Direcției Regionale „Sud” ai Inspectoratului General de Carabinieri, responsabili de menținerea ordinii și siguranței publice în municipiul Comrat, au observat un minor care se deplasa pe o stradă fără supraveghere.

”Carabinierii au intervenit pentru a întreba copilul de ce este singur și dacă are nevoie de ajutor. În timpul conversației, minorul a menționat că s-a rătăcit de părinți.

Datorită măsurilor întreprinse de carabinieri, a fost identificat unul dintre părinți și, în scurt timp, copilul a fost reunit cu familia sa.

Recomandăm cetățenilor să se adreseze celei mai apropiate patrule de carabinieri sau să apeleze numărul 112 în cazul în care observă persoane aflate în dificultate sau copii fără supraveghere, în scopul prevenirii unor tragedii.”, anunță Inspectoratul General de Carabinieri al MAI.

O tânără cu cei doi copii ai săi au dispărut fără veste. Poliția solicită ajutor!
Articolul anterior
Lilu și o altă tânără invitată la o nuntă, în ținute identice. Care a fost reacția prezentatoarei Tv?
Articolul următor