Decis! Şoferii prinşi băuţi la volanul maşinii nu vor mai avea dreptul să conducă mijloace de transport

Şoferii prinşi băuţi la volanul maşinii vor rămâne fără permis de conducere, acestora le va fi suspendat dreptul de conducere pe perioada examinării cauzei în instanţă. Inspectoratul Național de Patrulare informează toți conducătorii auto că la data de 14 septembrie curent, a fost publicată în Monitorul Oficial legea privind instituirea unui mecanism integru de combatere a fenomenului de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.

separator

Astfel, potrivit modificărilor, şoferii prinşi beţi la volan, nu vor mai primi un permis de conducere provizoriu, până la pronunţarea hotărârii judecătoreşti.

Mașina şoferului documentat va fi ridicată și transportată la parcarea specială. Tarifele de transportare sunt de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare, aproximativ 600 de lei pe zi. Anterior, tarifele nu erau aprobate, deseori polițistul fiind nevoit să urce (exclusiv cu acordul proprietarului, posesorului) la volanul mașinii pentru a o transporta la parcare.

De asemenea, se introduce o nouă pedeapsă în legea penală de anulare a permisului de conducere. Astfel, șoferii vor putea obține un permis de conducere abia peste patru ani de la sentință definitivă, după ce susțin repetat examenul auto (proba teoretică și practică) și asta doar după ce prezintă certificatul privind instruirea anti-alcool. Programul probațional obligatoriu anti-alcool, realizat de Inspectoratul Național de Probațiune, va fi de 20 de ore și va costa 4000 lei.

Pe parcursul a 8 luni ale anului curent din cauza stării de ebrietate la volan s-au produs 1 740 accidente rutiere soldate cu 186 persoane decedate și 2 111 traumatizate, iar 3 459 conducători auto au fost documentați băuți la volan.

sursa: www.publika.md

alte Articole interesante