DescOPERĂ – Festivalul de muzică clasică în aer liber revine la Orheiul Vechi. Vezi programul evenimentului!

În perioada 15-17 iunie 2018, iubitorii de muzică, cultură și tradiții sunt invitați la cel mai grandios eveniment al anului desfășurat în zona Orheiul Vechi. Festivalul de muzică clasică în aer liber – DescOPERĂ revine cu cea de-a III-a ediție, în amfiteatrul natural de la Butuceni, care asigură o sonoritate ideală pentru orchestra simfonică și vocile soliștilor de operă. Festivalul va avea trei seri de spectacole.

separator

Află programul DescOPERĂ 2018:

  • Ziua 1 (15 iunie) ora 19.00 – monumentala cantată scenică Carmina Burana, cea mai faimoasă lucrare a compozitorului german Carl Orff care va culmina cu fragmentul fundamental și arhicunoscut „O Fortuna”, inspirată dintr-o colecție copleșitoare de 300 de cântece scrise în perioada secolelor XII și XIII, Carl Orff compune în 1937 celebra cantată care poartă același nume ca și originalul literar. Opera va fi interpretată de soprano Tatiana Costiuc, maestru în artă, împreună cu tenorul român Sorin Lupu și baritonul Andrei Otean. Soliștii vor fi acompaniați de Capela Corală Academică „Doina” și orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale, dirijată de Friedrich Pfeiffer.
  •  Ziua 2 (16 iunie) ora 19.00 – opera în patru acte – Nabucco, considerată cea care a statornicit reputația de compozitor a lui Giuseppe Verdi. Subiectul urmărește evoluția condiției poporului evreu – de la cea de oprimare, la cea de libertate. Opera va răsuna în regia lui Andrea Battistini (Italia), pe scenografia artistului Poporului Iurie Matei și va fi dirijată de Friedrich Pfeiffer. Nabucco de la Orheiul Vechi va vibra sub vocile soliștilor, corului, muzica orchestrei și interpretarea baletului Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”.
  • Ziua 3 (17 iunie) ora 19.00 – dedicată, în mod tradițional Regelui Valsului – Johann Strauss. Soliștii Tatiana Costiuc (soprano, maestru în Artă), Vitalie Cibotaru (bariton) și artiștii orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale, dirijate de Friedrich Pfeiffer vor reinterpreta celebrul vals Dunărea Albastră – simbolul muzical al Austriei, compus în 1866.

Pe lângă faptul că vor descoperi magia sunetului, participanții la festival vor putea admira împrejurimile din trăsură sau din barcă, de-a lungul râului Răut, vor afla secretele pregătirii bucatelor tradiționale moldovenești, printre care zeamă, fripturică, scrob și mămăligă și vor avea ocazia să participe la master class-uri tradiționale.

Iată ce activități vor avea loc la pensiunile din Trebujeni (Orhei), în perioada 16-17 iunie

  • Agropensiunea Casa Verde (Trebujeni)– gazdele vor descoperi oameni talentați în ale cântecului și dansului. Printr-un master class fără precedent, cei prezenți vor învăța să interpreteze Doina strămoșească și vor deprinde, de asemenea, pașii dansurilor străvechi – ”Coasa”, ”Băsmăluța”, ”Padishpan” și ”Hora din bătrâni”. Programul va continua cu descoperirea gustului băuturii bahice, cu explicația parțială a tehnologiei de către oenolog. În programul de după amiază, participanții vor învăța să coacă plăcinte împletite, să împletească sarmale cu frunză de viță-de-vie, conform rețetelor specifice regiunii. De asemenea, în capul meniului va sta zeama cu tăiței de casă și un ingredient secret, care face deliciul îndrăgostiților de bucate și operă.
  • Agropensiunea Casa de sub Stâncă (Trebujeni) – gazdele vor transmite doritorilor obiceiul împletitului în pănușă. Această îndeletnicire a fost practicată din cele mai vechi timpuri inclusiv în satele din raionul Orhei. Tot la Casa de sub Stâncă, oaspeții se vor delecta dar și vor afla secretele pregătirii bucatelor tradiționale moldovenești, printre care zeamă, fripturică, scrob și mămăligă.

  • Agropensiunea Casa din Luncă (Trebujeni) – participanții la festival vor putea admira împrejurimile din trăsură sau din barcă, de-a lungul râului Răut, însoțiți de gazdele acestei agropensiuni. Tot aici, oaspeții vor putea gusta plăcintele și iepurașul la cuptor, compotul și vinul de producție locală.
  • Reședința Rotudnu (Butuceni) 
  • Epoca de Piatră (Brănești) 

Biletele sunt disponibile online pe iTicket.md și la Casele Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”,  Casele Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Casele Palatului Național „Nicolae Sulac”, Info – point Butuceni, Orheiul Vechi.

Prețul biletelor variază între 200 și 300 lei. Biletele pentru studenți și pensionari – 150 lei. Copiii până la 11 ani intră gratuit.

Transportul este asigurat în mod organizat!

Festivalul DescOPERĂ face parte din campania de promovare a Moldovei ca destinație turistică, „Fii Oaspetele Nostru” și este organizat sub egida brandului turistic de țară Pomul Vieții și a brandului național Vinul Moldovei. Oaspeții vor avea posibilitatea să viziteze siturile, mănăstirea, complexele rupestre creștine, muzeul și gospodăriile oamenilor care păstrează atmosfera secolelor trecute, dar și să participe la master-class-uri culinare inedite, pregătite de gazdele evenimentului. Festivalul de Muzică Clasică în aer liber, ediția a III-a, este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” și găzduit de Eco-Resort „Butuceni”. Evenimentul este susținut de către partenerii strategici – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova.

Mai mulți cerbi, refuzați la intrarea în țară. Aceștia erau aduși din Ucraina, dar nu aveau certificatele de sănătate în regulă

Mai mulți cerbi transportați din Ucraina în Republica Moldova au fost opriți la frontieră pentru că actele de însoțire nu corespundeau cadrului legal.

”În contextul situației cu privire la neadmiterea importului unui lot de animale (cerbi) din Ucraina în Republica Moldova,  Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) informează publicul despre următoarele.

La data de 22 aprilie 2024, la punctul de inspecție la frontieră Criva-Mămăliga, inspectorii pe domeniul veterinar din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au examinat un lot de animale (cerbi) cu acte de însoțire, care nu corespundeau cadrului legal stabilit între Ucraina și Republica Moldova.

Astfel, Certificatul veterinar prezentat inspectorilor ANSA, precum și conținutul acestuia, nu corespundea modelului de certificat sanitar- veterinar  pentru astfel de specii de animale, care a fost agreat în anul 2022 între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Veterinară din Ucraina.

Mai mult, nu corespundeau nici datele de identificare a animalelor cu cele reflectate în documentul prezentat, iar agentul economic nu era înregistrat în sistemul informațional TRACES (Trade Control and Expert System).

În acest context, operațiunea de import a lotului de animale (cerbi) a fost sistată temporar pentru a găsi soluții optime pentru agentul economic și pentru animale.

Operatorul a fost informat despre procedurile de înregistrare în sistemul informațional TRACES, iar inspectorii ANSA de comun cu colegii din cadrul Autorităților din Ucraina depun toate eforturile pentru a soluționa problema și pentru a obține de la Autoritatea pe domeniul veterinar din țara vecină garanțiile de sănătate a animalelor (în conformitate cu modelul de certificat sanitar veterinar agreat anterior).

Reiterăm! Se depun eforturi pentru a găsi soluții optime, astfel încât să nu fie afectată nici starea de sănătate a efectivelor de animale domestice sau din fauna sălbatică din Republica Moldova.

În legătură cu situația creată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  îndeamnă agenții economici să se informeze corect înainte de a efectua operațiuni de import a animalelor și să se asigure că dispun de toate actele necesare (conform modelelor stabilite) înainte de a efectua procedura de import”, comunică ANSA.

Mai multe școli profesionale și colegii din țară vor fuziona. Ce spune ministrul Educației

În această săptămână, specialiștii de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) vor merge la opt instituții de învățământ tehnic care au un număr mic de elevi și pe care planifică să le comaseze. Autoritățile vor discuta cu administrațiile colegiilor și școlilor profesionale despre procesul de reorganizare. Ulterior, acestea vor fi absorbite de instituții mai mari, în care ar urma să fie transferați inclusiv profesorii, scrie moldova1.md.

Șase școli profesionale și două colegii din mai multe localități din țară vor fuziona cu alte instituții de învățământ profesional tehnic. De exemplu, Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău va absorbi Colegiul Tehnologic din Chișinău. Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți va absorbi Școala Profesională din Alexăndreni, raionul Sângerei. Iar Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți va absorbi Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani. Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat într-o conferință de presă că scopul reorganizării instituțiilor este sporirea calității educației.

„Vorbim în primul rând de câteva colegii și școli profesionale din subordinea Ministerului Educației. În toate aceste instituții de învățământ, noi am făcut testări în luna februarie ca să vedem ce cunosc copiii din aceste instituții și lucrurile arată destul de îngrijorător. Rezultatele le puteți vedea și în nota informativă a proiectului de hotărâre de Guvern. Copiii își vor continua studiile în acele instituții până la absolvire, asta înseamnă cel puțin doi ani, iar la fel cadrele didactice vor continua să activeze în această perioadă de timp”, a menționat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Referitor la situația de la Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani, unde elevii, profesorii, dar și localnicii au protestat acum câteva zile împotriva inițiativei ministerului, Dan Perciun a spus că este un caz singular.

„Dacă ne referim la instituția din Lipcani, atunci ea demult nu mai este un colegiu pedagogic, acolo practic specialități pedagogice nu mai există de principiu, însă colegii mei vor merge în fiecare instituție și vor discuta cu directorul, colectivul, inclusiv elevii, și vor oferi explicațiile necesare și eu cred că lucrurile se vor aranja”, a mai spus Dan Perciun.

După intrarea în vigoare a deciziei, Ministerul Educației va crea, timp de două luni, comisii care se vor ocupa de procesul de reorganizare și transmitere a bunurilor instituțiilor. Angajații vor fi transferați în noile entități, iar în cazul în care acest lucru va fi imposibil, vor fi disponibilizați. Potrivit Ministerului Educației, pentru a fi eficiente, școlile profesionale trebuie să aibă minim 350 de elevi, iar colegiile – 700 de elevi. În prezent, din cele 77 de instituții subordonate ministerului, doar 26 au un număr suficient de elevi.

Manifest în Capitală, în sprijinul tinerei gravide ucise cu sânge rece: ”Vrem dreptate pentru Ana-Maria!”

În fața sediului Guvernului de la Chișinău, în seara de 23 aprilie, a avut loc manifestația „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, în sprijinul tinerei însărcinate găsită fără viață la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei. Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale pentru drepturile omului, printre care Coaliția Națională „Viață fără Violență”, Femei pentru femei și Crucea Roșie, au participat la acțiune, scrie NM.md.

Câteva zeci de persoane s-au adunat în fața clădirii Guvernului. Aceștia au venit cu pancarte cu mesaje precum: „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, „În tăcerea voastră, ei ne ucid pe noi”, „O dată la 5 minute o femeie moare din cauza violenței”, „Vrem securitate nu doar în discursuri politice”, „Bărbații de calitate nu se tem de egalitate”. Pe una din pancarte era reprezentată imaginea unui copil nenăscut și scria: „Un craniu crăpat de lovituri”.

Ana-Maria Guja, de 19 ani, a fost găsitî moartă pe 20 aprilie, după ce pe data de 12 aprilie a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei, și de atunci a dispărut fără urmă. Tânăra era însărcinată în luna a șasea. Corpul neînsuflețit a fost găsit la 21 de kilometri de satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești, unde locuiește principalul suspect – Gheorghe Cotorobai, fost polițist și angajat al sistemului penitenciar.

Tânără a fost condusă astăzi, 23 aprilie, pe ultimul drum, în localitatea Susleni.

Picioare sculptate și o siluetă de invidiat – vezi un set de exerciții cu fitball. Video!
Articolul anterior
Xenia Deli a dezvăluit sexul și numele bebelușului!
Articolul următor