Dirijori talentați și ansambluri din mai multe țări se vor reuni la Chișinău, la Festivalul-Concurs Internaţional de Muzică Corală „A ruginit frunza din vii”!

În spiritul celor mai bune tradiții de toamnă, Festivalul – Concurs Internaţional de Muzică Corală „A ruginit frunza din vii”, adună şi în acest an cei mai talentaţi dirijori şi coruri atât din ţară, cât şi de peste hotare.

separator
În cadrul conferinței de presă organizată astăzi la Muzeul Naţional de Istorie, Președintele Asociației Muzical – Corale, Elena  Marian, alături de Victor Nevoie – Dirijor, compozitor şi Maestru în Arte, Valentin Budilevschi – dirijorul capelei corale Moldova, Maestru în Arte,  Anna Ungureanu – Membru al jurului Internațional, dirijorul corului MADRIGAL din București şi Andriano Marian – dirijorul MNYO, au vorbit despre mult aşteptul festival, care va avea loc în perioada 18-21 octombrie, în patru locaţii diferite din Chişinău.Organizatorul festivalului şi Președintele Asociației Muzical-Corale, Elena  Marian a vorbit despre eveniment şi a oferit următoarele detalii:

„Această ediție găzduiește dirijori, coruri și membri ai juriului din mai multe ţări. La festival vor participa 22 de formații corale cu un număr de 550 interpreți din Macedonia, Rusia, Ungaria, Ucraina, România și Republica Moldova și urmează să găzduiască în jurul la 3000 de spectatori, deci avem cu ce ne mândri şi sper că totul va decurge cu bine. Eu sunt optimistă.”

Andriano Marian a afirmat că acest Festival a devenit deja o tradiţie care duce şi la o dezvoltare, care este o valoare socială ale acestei comunităţi: „Cu cât mai multe coruri suntem în ţară, cu atât mai mult o să fie o incluziune, o comunicare între oameni ce ne uneşte pe toţi într-un scop comun. Deci, corul trebuie promovat.”

Victor Nevoie , Maestru în Arte afirmă următoarele:

„În Republica Moldova este probemă serioasă, încă din anii sovietici sunt puţine coruri, dar bune. Este o zicală a unui mare profesor: Dacă cântă şcoala şi învăţătorii, mâine va cânta tot poporul. Acum însă, cântă doar instituţiile cu profil muzical. Mă bucur să văd că la această ediţie au venit mai multe colective decât la ediţiile anterioare şi acest concurs cu un generic atât de frumos – creşte şi va aduce foloasele lui.”
Maestrul Valentin Budilevschi nu s-a lăsat fără glumele sale, însă  a conturat că accentul trebuie pus pe oamenii care încearcă să facă ceva, ca să nu fie dată iutării această artă corală:

„Înainte nu era nevoie să faci cor, pe atunci în fiecare seară se făcea cor, acum însă sunt foarte multe nuanţe până organizezi ceva. Până ajungi la festivalul propriu-zis sunt foarte multe probleme: finanţe, cazări, diurne ş.a, dar rezultatul contează într-un final.”

Și invitata din România, Anna Ungureanu, s-a arătat foarte încântată de invitaţie:

„Abia aştept să aud toate corurile şi să fac parte din acest minunat festival.” Ea a mai adăugat că:
„Cei care cântă în cor defapt, ştiu să relaţioneze şi să conlucreze în echipă. Echipa astăzi, este din ce în ce mai puţin susţinută şi în şcoli nu te învaţă să fii dirijor sau altcineva. În echipă se ajută unu pe altul şi se susţin reciproc, deci echipa este o capsulă foarte importantă.”
Festivalul – Concurs Internaţional de Muzică Corală „A ruginit frunza din vii” va avea loc în perioada 18-21 octombrie 2018,  în patru locații diferite din Chișinău, și în Biserici unde se va cânta muzică sacră. Toți doritorii sunt așteptați să se bucure de vocile armonioase, degustarea de vinuri și expozițiile de pictură.

Mai multe detalii aflați pe https://www.facebook.com/ChoirCompetition sau https://www.facebook.com/events/2644009299157500

Veste bună pentru moldoveni! Se ieftinește lumina! Noile tarife, aprobate de ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a votat micșorarea tarifului la energia electrică livrată de „Premier Energy”. Astfel, consumatorii casnici din raioanele de Sud și Centru vor achita 2,34 lei/kWh, ceea ce constituie o scădere cu 5 bani, scrie deschide.md.

De menționat că, anterior, reprezentanții „Premier Energy” au solicitat majorarea tarifului până la 2,77 lei/kWh.

O situația similară este și în cazul SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”. Furnizorul a cerut pentru consumatorii casnici un tarif de 3,01 lei/kWh, comparativ cu 2,88 lei/kWh în prezent. Totuși, ANRE a decis micșorarea tarifului până la 2,84 lei/kWh.

Ultima dată, prețul la lumină a fost modificat în noiembrie 2023.

Precizăm că, tot astăzi, ANRE a aprobat micșorarea tarifului la energia termică.

Un angajat al Ambasadei ruse la Chișinău, declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R.Moldova și urmează să părăsească țara

Un angajat al Ambasadei Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova și urmează să părăsească țara noastră. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe, după ce ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la sediul instituției pentru a-l informa despre decizia în cauză, scrie moldova1.md.

Potrivit MAE, măsura a fost luată drept răspuns la deschiderea de către Rusia a șase secții de votare în regiunea transnistreană.

Ambasadorului i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești. În acest context, ambasadorului Federației Ruse i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara”, se arată în nota informativă.

Amintim că ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat pe 12 martie la Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit instituției, diplomatului rus i-a comunicată poziția privind dezaprobarea deciziei referitoare la deschiderea secțiilor de votare ale Federației Ruse în regiunea transnistreană. La rândul său, Vasnețov, a declarat pentru presă că poziția Chișinăului este „nefondată” și că drepturile cetățenilor ruși din Republica Moldova trebuie respectate.

Menționăm că, în ultimii șase ani, nouă diplomați ruși au fost expulzați din Republica Moldova, urmate de acțiuni similare din partea Moscovei.

Cel mai recent caz a fost înregistrat în aprilie anul trecut, când un diplomat rus a fost expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova pentru comportament necorespunzător.

Se ieftinește căldura în Chișinău și Bălți

Locuitorii municipiilor Chișinău și Bălți vor plăti mai puțin pentru agentul termic. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi micșorarea tarifelor la căldură, dând curs demersurilor depuse de către SA „Termoelectrica” și SA „CET-Nord”, scrie radiomoldova.md.

Potrivit proiectului aprobat de ANRE, în municipiul Chișinău consumatorii deserviți de „Termoelectrica” vor achita 2 138 de lei/Gcal (fără TVA), în comparație cu 2 774 de lei/Gcal în prezent.

Consumatorii din municipiul Bălți, deserviți de CET-Nord, vor achita 2 245 de lei/Gcal (fără TVA), comparativ cu 3 215 lei/Gcal.

Noile tarife vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Alertă la o grădiniţă! Un copil a murit de meningită
Articolul anterior
În Comrat, Președintele Turciei este așteptat cu portretul său pe clădiri și mesaje de salut
Articolul următor