După șoferi, nici bicicliștii nu vor avea să folosească telefonul în timp ce conduc

Autoritățile române înăspresc legea, iar șoferilor, dar și bicicliștilor și celor aflați pe trotinete le este interzisă utilizarea telefoanelor în timpul mersului.

separator
Ministerul Afacerilor Interne din România a luat decizia de a modifica Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice și să interzică utilizarea smartphone-urilor. Concret, cine e prins la volant cu telefonul în mână riscă să-și piardă permisul de conducere.

Conducătorii de autovehicule, tramvaie aflate în mișcare, dar și ai unor vehicule pentru care nu ai nevoie de permis de conducere (bicicletă, trotinetă etc) vor avea interzis să nu doar să utilizeze telefonul în timpul mersului, dar chiar și să-l țină în mână. „În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuiaîi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”, se arată în lege.

Asta include și tabletele. În trecut, legea nu interzicea concret utilizarea tabletelor în timpul condusului.

Astfel, chiar şi bicicliştii sau cei care conduc trotinete şi care sunt surprinşi de polițist cu telefonul în mâna vor fi pasibili de a fi sancţionaţi la fel ca în cazul şoferilor cu o amendă maximă de 1.200 de lei (circa 7.000 lei md). În plus, şoferii vor rămâne şi fără permis pentru o perioadă de 30 de zile.

Practic, în viitor ai voie să răspunzi la apeluri doar dacă ai un dispozitiv de tip „hands-free”, apelarea altor persoane se va face doar prin comenzi vocale, iar utilizarea GPS-ului se va face înainte de începerea cursei, scrie playtech.ro.

Lista deputaților cu venituri de peste 1 milion de lei. Cine sunt deputații cu cele mai mari datorii

În Parlamentul de la Chișinău sunt 22 de deputați care au înregistrat venituri de peste un milion de lei în 2023. Asociația Promo-LEX a lansat astăzi o serie de infografice referitoare la portofoliul financiar al aleșilor poporului, scrie jurnal.md.

În lista deputaților cu venituri personale/familiale peste 1 milion de lei în 2023 cei mai mulți sunt deputați ai PAS – 16. Patru sunt de la BCS, iar doi sunt neafiliați.

Promo-Lex prezintă și lista deputaților ale căror datorii personale sau familiale au depășit un milion de lei. Patru deputați datornici sunt de la BCS, trei de la PAS și doi neafiliați.

Numărul persoanelor refugiate din Ucraina care beneficiază de protecție temporară în Chișinău a depășit cifra de 23 mii

Numărul persoanelor refugiate din Ucraina, care în prezent beneficiază de protecție temporară pe teritoriul municipiului Chișinău, a depășit cifra de 23.000.

Doar în ultima săptămână, acest statut l-au mai primit alți 500 de cetățeni ai țării vecine.

În context, viceprimarul Angela Cutasevici a făcut un apel repetat către cetățenii ucraineni, îndemnându-i să-și legitimeze șederea.

„În primul rând, protecția temporară le oferă persoanelor beneficiare dreptul de a munci. Primăria Municipiului Chișinău susține încadrarea în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, astfel fiindu-le asigurată integrarea socială și economică. De asemenea, statutul protecției temporare le oferă cetățenilor ucraineni, stabiliți în Municipiul Chișinău, dreptul de a-și școlariza copiii minori în instituțiile municipale de învățământ sau de a beneficia de asistență medicală”, a subliniat viceprimarul capitalei.

Totodată, Angela Cutasevici a reiterat că, Primăria Chișinău îi îndeamnă în continuare pe toți cetățenii ucraineni refugiați să beneficieze de o ședere legală pe teritoriul capitalei.

În Capitală au început lucrările de combatere a căpușelor

Î.M. ”Asociația de gospodărie a spațiilor verzi” desfășoară activități de combatere a dăunătorilor în spațiile verzi din oraș.

Muncitorii întreprinderii municipale au început în aceste zile tratamentul chimic al spațiilor verzi, aflate în gestiune, pentru combaterea căpușelor și altor dăunători.

Astfel, pe timp de noapte, în parcurile ”Butoiaș”, „La Izvor”, „Alunelul” și pe aliniamentele stradale de pe bulevardul Moscovei și strada Alecu Russo, au fost extecutate lucrări de tratament chimic a spațiilor verzi.

Intervențiile au loc în perioada în care insectele se află în stadiul de larvă, tratamentul chimic prevenind dezvoltarea ulterioară a acestora.

Ediția 15, ep. 8: După trei luni de proiect, participantele au trecut testul de sănătate
Articolul anterior
O copilă de 14 ani, plină de sânge pe stradă. Polițiștii o privesc din mașină fără să îi acorde primul ajutor
Articolul următor