Eclipsa totală de Lună din 31 ianuarie – fenomenul care nu s-a mai petrecut de 150 de ani!

Începutul acestui an, debutează cu un eveniment astronomic destul de important şi anume o eclipsă totală de Lună. Iar cel mai interesant este faptul că ea va coincide cu fenomenul de „Lună albastră”, unul care survine atunci când poziţionarea dintre Lună şi Soare colorează satelitul natural al Pământului în albastru prin intermediul luminii refractate de pe sufrafaţa planetei noastre.

separator

„Luna Albastră” are un nume înșelător, pentru că denumirea nu se referă la culoarea obiectului ceresc, ci provine dintr-o transformare a unui cuvânt din engleza timpurie. De fapt, numele fenomenului se referă la o „anomalie celendaristică”, potrivit site-ului de specialitate Space.com. În mod normal, într-un an de zile se pot vedea 12 luni pline.Satelitul Pământului ar trebui, așadar, să fie complet luminat o dată pe lună. Din când în când, totuși, se întâmplă să apară de două ori într-o singură lună, adică de patru ori în loc de trei într-un singur anotimp. În acest cazuri, apariția suplimentară este denumită Lună Albastră.

În acest an, vor avea loc două eclipse de Lună, iar eclipsa de lună de pe 31 ianuarie va fi prima dintre cele două. Aceste două evenimente nu au mai coincis din 1866, făcându-o să fie prima eclipsă totală din ultimii 150, iar  următorul eveniment de acest fel va avea loc în anul 2028.Locuitori din Statelor Unite ale Americii, Asia Centrală și de Est, Indonezia, Noua Zeelandă și părți din Australia vor avea o imagine bună asupra evenimentului. Alaska, Hawaii și nord-vestul Canadei o vor vedea în întregime, dar mai multe părți estice ale Americii de Nord și Centrale vor avea parte de un spectacol mai scurt. În unele părți, eclipsa va începe la ora 04:48, dar, locuitorii din Est o vor vedea începând cu 06.48. Din România se va putea observa doar ieșirea Lunii din penumbra Pământului, maximul eclipsei având loc ziua la 15:31.

Sursa

Rusia răspunde: Un angajat al Ambasadei R. Moldova la Moscova, declarat persona non-grata de autoritățile ruse

Un angajat al Ambasadei R. Moldova la Moscova a fost declarat persona non grata de autoritățile ruse, ca răspuns la decizia similară luată săptămâna trecută de autoritățile de la Chișinău. Potrivit RIA Novosti, ambasadorul nostru în Rusia, Lilian Darie, a fost convocat la MID, unde i-a fost înmânată o notă de protest și a fost înștiințat de măsura luată, scrie deschide.md.

Amintim că, săptămâna trecută, ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov a fost convocat la MAE și a fost înștiințat că un angajat al Ambasadei a fost declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova și urmează să părăsească statul nostru.

Măsura a fost luată ca răspuns la decizia Rusiei de a deschide șase secții de votare în stânga Nistrului la alegerile prezidențiale din weekend-ul trecut. Acestea au activat în orașele Tighina, Tiraspol, Rîbnița și Grigoriopol.

Amenința trecătorii cu un cuțit. Un bărbat, reținut de polițiști, pe o stradă din Capitală

Un bărbat de 41 de ani a fost reținut de oamenii legii după ce amenința oamenii cu un cuțit pe strada Tighina din Capitală.

Reținut, după ce amenința cetățenii cu un cuțit

Cazul a avut loc pe strada Tighina din capitală. Polițiștii au fost anunțați precum că un bărbat amenință cu un cuțit trecătorii.

Imediat, polițiștii Secției asigurare ordine publică s-au deplasat la fața locului și au dezarmat suspectul. Bărbatul de 41 de ani a fost condus la Inspectoratul de Poliție Centru pentru documentare.

Inspectoratul General al Poliției solicită cetățenilor, în cazul în care observă acțiuni ilegale să solicite intervenția poliției la numărul de urgență 112.

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, retras din funcție. Zelenski a semnat decretul

Ambasadorul Ucrainei în R.Moldova, Marko Șevcenko, a fost eliberat din funcție. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie deschide.md.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev au menționat că retragerea din funcție a lui Marko Șevcenko vine ca urmare a încheierii mandatului de patru ani.

De menționat că Marko Șevcenko a deținut funcția de ambasador al Ucrainei în R.Moldova din februarie 2020.

A crescut numărul cazurilor de viroze înregistrate în Capitală
Articolul anterior
Fobiile sociale și timiditatea de a trăi cu frica față de ceilalți oameni
Articolul următor