Ekaterina Begu, concurenta din echipa lui Dan Bălan, a ridicat publicul în picioare la ,,Vocea Ucrainei”. Video!

Ucrainenii au avut parte aseară de un show pe cinste, la ,,Vocea Ucrainei”. Ekaterina Begu, una dintre favoritele pentru marele trofeu, a impresionat juriul și a ridicat publicul în picioare cu o nouă interpretare.

separator
Concurenta cu rădăcini moldovenești, din echipa lui Dan Bălan, a interpretat piesa din repertoriul lui Adelle – „Hello”. Tina Karol a declarat că o vede în marea finală. De asemenea, artista a spus că ea ar putea forma un cuplu deosebit cu Dan Bălan.

Deși a impresionat juriul, Ekaterina nu a reușit să acumuleze suficiente voturi din partea celor de acasă pentru a rămâne în concurs.

Între timp, alți trei concurenți din echipa lui Dan Bălan, luptă pentru marele trofeu. În curând vom afla cine este marele câștigător al concursului de talente.

Două fetițe, rănite într-un atac cu cuțitul lângă o școală din Franța. Individul pândea lângă școală, cu puţin timp înainte de atac

Două fetițe, de 11 și 6 ani, au fost înjunghiate joi, 18 aprilie, de un bărbat de 28 de ani, în apropierea unei școli primare din orașul Souffelweyersheim din estul Franței, lângă Strasbourg.

Două fetițe, rănite într-un atac cu cuțitul lângă o școală din FranțaFoto: Profimedia

Copilele au suferit răni ușoare, iar agresorul a fost rapid arestat de polițiști, transmite libertatea.ro.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 14.00. Fetița de 11 ani a fost înjunghiată în fața școlii, iar cealaltă a fost înjunghiată într-o piață, la câțiva metri distanță. Ambele au suferit „răni superficiale” și tăieturi minore, dar au fost internate totuși într-o unitate de urgență pediatrică a Spitalului Universitar din Strasbourg.

 „Au fost rănite, dar viața lor nu este în pericol. Au fost îngrijite rapid de medici și de pompieri”, a asigurat șeful de cabinet al prefectului, Jean-Baptiste Peyrat.

Agresorul, în vârstă de 28 de ani, a fost arestat rapid. Potrivit jandarmeriei franceze, bărbatul „nu este cunoscut justiției și nu a fost niciodată implicat în acte de radicalizare.”

Malik, unul dintre agenții de pază ai școlii, a declarat pentru Le Parisien că a văzut un bărbat cu „păr portocaliu”, „guler roșu pe gât” și îmbrăcat într-o „jachetă gri” care pândea lângă școală, cu puţin timp înainte de atac. 

„Mi s-a părut ciudat pentru că se uita mereu spre școală”, a spus bărbatul, indicând însă că „nu a văzut nicio armă”.

Astăzi încep cele mai ample alegeri din lume. Votul se încheie la 1 iunie

Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă va câştiga, premierul Narendra Modi va fi reales pentru un al treilea mandat.

În India încep cele mai ample alegeri din lume

Modi, care se află la putere de zece ani, provine din mişcarea naţionalistă hindusă. Procesul de hinduizare, precum şi o derivă autoritară a puterii, au retrogradat India în clasamentul democraţiei. Dacă Narendra Modi va fi reales, va deveni India o democraţie cu adevărat iliberală? Este supravieţuirea democraţiei indiene una dintre mizele acestor alegeri? Sunt întrebări care însoţesc scrutinul gigantic din India, transmite news.ro.

În India se dă startul vineri celui mai amplu scrutin din lume, iar premierul Narendra Modi încearcă să obţină un al treilea mandat în funcţie pe baza creşterii economice, a bunăstării, a popularităţii sale personale şi a naţionalismului hindus.

Votul opune Partidul Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi unei alianţe formate din peste 20 de partide de opoziţie care îl provoacă cu promisiuni de creştere a acţiunilor afirmative, mai multe ajutoare sociale şi ceea ce spun ele că este necesar de făcut pentru a salva instituţiile democratice de la regimul dictatorial al lui Modi.

Şapte etape ale alegerilor

Exerciţiul gigantic la care participă aproape un miliard de alegători se va întinde pe parcursul a şapte zile în cea mai populată ţară din lume, în toiul temperaturilor de vară. Se încheie pe 1 iunie, iar voturile vor fi numărate pe 4 iunie.

Vineri, în cea mai amplă dintre cele şapte etape, vor vota 166 de milioane de alegători din 102 circumscripţii în 21 de state şi teritorii.

Sondajele sugerează că BJP va câştiga cu uşurinţă o majoritate, chiar dacă alegătorii au preocupări serioase cu privire la şomaj, inflaţie şi suferinţă rurală în această economie majoră, cu cea mai rapidă creştere din lume.

Miza şi suspansul se leagă de un singur aspect: Îşi poate îmbunătăţi BJP victoria din 2019? Cât de mult?

„În următorii cinci ani, vom duce naţiunea noastră în primele trei economii ale lumii, vom lansa un asalt final şi decisiv împotriva sărăciei, vom deschide noi căi de creştere … vom dezvălui următoarea generaţie de reforme şi vom lua o serie de decizii şi acţiuni în favoarea poporului”, a promis Modi în manifestul electoral al BJP.

„Modi Ki Guarantee”

Manifestul şi tema campaniei BJP se intitulează „Modi Ki Guarantee” sau „garanţia lui Modi” de a îndeplini promisiunile făcute alegătorilor, subliniind astfel discursul neobişnuit, centrat pe lider, de tip prezidenţial, într-un sistem parlamentar.

Dacă va câştiga, Modi va fi doar al doilea prim-ministru indian care va fi ales de trei ori la rând, după liderul de după independenţă Jawaharlal Nehru.

Modi spune că primele sale două mandate au fost de tip aperitiv, iar felul principal va fi servit în cel de-al treilea mandat.

Pentru a atrage alegătorii, panourile BJP din oraşe şi municipii evidenţiază o serie de realizări, inclusiv istorica aterizare a Indiei la polul sud al Lunii şi lupta împotriva corupţiei.

Naţionalismul hindus este o temă cheie. Guvernul lui Modi şi BJP sunt acuzaţi de critici că discriminează sau vizează cele 200 de milioane de musulmani minoritari din India pentru a mulţumi baza hindusă dură – acuzaţii pe care ambele le neagă. Violenţe sporadice între hinduşi şi musulmani continuă să izbucnească.

Opoziția este slabă și fragmentată

Alianţa de opoziţie INDIA susţine că alegerile sunt o bătălie ideologică, care se duce pentru a împiedica BJP să pună capăt Constituţiei şi sistemului democratic.

Rahul Gandhi, liderul principalului partid de opoziţie, Congresul, a declarat că BJP caută întotdeauna să distragă atenţia de la problemele majore, cum ar fi şomajul şi creşterea preţurilor. „Uneori, premierul se scufundă în ocean, alteori se află într-un hidroavion, dar nu vorbeşte despre probleme”, a declarat Gandhi, referindu-se la acţiuni larg mediatizate ale lui Modi din ultimele luni.

În timp ce alianţa opoziţiei s-a străduit să îşi sudeze unitatea şi să prezinte candidaţi comuni împotriva BJP, a acuzat guvernul că îi refuză condiţii de concurenţă echitabile prin arestarea liderilor opoziţiei în cazuri de corupţie şi prin creşteri uriaşe de taxe înainte de vot – acuzaţii pe care guvernul le neagă.

Chandrachur Singh, care predă politica la Colegiul Hindu din Delhi, a declarat că BJP are un avantaj clar, dar se confruntă, de asemenea, cu provocări reale. „Nu este un scrutin lipsit de probleme”, a spus el. „Există probleme ce ar fi putut duce la eşecul accederii (lui Modi) în funcţie. Dar acesta este un lucru care nu este canalizat sau exploatat de o opoziţie fragmentată, divizată şi slabă. Asta este ceea ce provoacă un fel de deziluzie în rândul alegătorilor şi permite BJP-ului să avanseze”, arată expertul.

Premierul Recean a încurajat dezvoltarea potențialului turistic în localitățile de pe malul Nistrului

Premierul Dorin Recean a vizitat pensiunea „Căsuța din deal” din satul Pohrebea, care dispune de zece locuri de cazare. Proprietarul afacerii de familie, Ion Repida, a relatat că, deși a avut solicitări să plece peste hotare, acum, cinci ani, el a decis să rămână în Republica Moldova și să deschidă o casă rurală. 

Casa pe care a transformat-o în pensiune a fost părăsită încă în timpul războiului de pe Nistru. Pentru renovarea acesteia, întreprinzătorul a beneficiat și de granturi externe, care au permis construcția foișoarelor și a stației de epurare a apei. „Neam străduit să menținem farmecul ornamentelor locale, am dat o a doua viață casei, am avut vizitatori de peste hotare și solicitări de a găzdui filmări”, a menționat antreprenorul. 

La întâlnire au fost prezenți și alți antreprenori din domeniu, care au lansat afaceri de succes: „Casa familiei Iarmurati”, „Casa părintească” și pensiunea „Activis”. În discuții, premierul a mulțumit întreprinzătorilor și a încurajat valorificarea potențialului turistic al localităților pe malul Nistrului. Oficialul a menționat Programul guvernamental 373, care oferă posibilități de dezvoltare, inovare și extindere a afacerilor. „Vom fi și în continuare alături de cei care aleg să investească acasă și să dezvolte economia locală”, a accentuat prim-ministrul.

Recent, autoritățile au semnat o rezoluție pentru un turism durabil în Moldova, care să sprijine dezvoltarea regională integrată a sectorului și să sporească eforturile de stimulare a investițiilor, lansarea de noi afaceri, diversificarea produselor turistice și promovarea regiunilor frumoase din țară.

Primii castraveți de producție autohtonă au apărut în vânzare. Cât costă un kilogram?
Articolul anterior
Și-a dezvoltat o adevărată afacere peste Prut! Un moldovean i-a cucerit pe români cu salata marinată de morcovi
Articolul următor