Festivalul Ballonfest ’86, din Cleveland, a provocat o cumplită tragedie și catastrofă ecologică. Video

În data de 27 septembrie 1986, organizația United Way of America, din Cleveland, Ohio, își promovează activitatea doborând un record mondial: cele mai multe baloane cu Heliu lansate vreodată dintr-un foc. Însă, explozia de culoare care a umplut cerul s-a transformat în curând într-un dezastru.

separator

După șase luni de pregătiri și ore întregi de umflat baloanele, cei peste 2.500 voluntari au dat startul spectacolului. Cerul s-a umplut de culoare și recordul mondial a fost doborât. Un milion și jumătate de baloane cu Heliu au acoperit orașul Cleveland, lumea făcea poze, misiunea părea îndeplinită.

Doar că evenimentul nu a decurs conform planului și visul frumos era pe cale să se spulbere. O furtună… despre care organizatorii știau că urmează să pornească, motiv pentru care s-au grăbit cu baloanele și le-au lansat mai devreme decât intenționaseră. Vântul puternic și ploaia au împins baloanele înapoi, înspre sol, împrăștiindu-le în toate direcțiile.

Aeroportul Burke Lakefront a trebuit închis timp de jumătate de oră, din cauză că baloanele se răspândiseră acolo și îngreunau traficul aerian, scrie noizz.ro. Nici traficul de pe șosele n-a scăpat. Mai mulți șoferi au fost implicați în accidente auto fie din cauză că nu mai vedeau drumul, fie pentru că își întorseseră capetele să admire spectacolul colorat.

Câțiva cai din comitatul Geauga au luat-o razna atunci când baloanele au aterizat prin pășunea lor. Proprietara susține că mai mulți cai s-au rănit din cauza panicii instaurate și că au suferit daune permanente.

Dar adevărata tragedie s-a petrecut pe lacul Erie, unde doi pescari fuseseră declarați dispăruți chiar în ziua respectivă. Garda de Coastă a pornit în căutarea lor, dar era ca și cum ai zbura printr-un câmp de asteroizi. Când au găsit în sfârșit barca răsturnată, baloanele de la suprafața apei au făcut imposibilă localizarea cadavrelor. Trupurile celor doi pescari au fost purtate până la mal, în cele din urmă.

alte Articole interesante