Fostul director al rețelei de licee „Orizont” este liber, după ce a reușit să părăsească Republica Moldova

Fostul director general al rețelei de licee „Orizont” se numără printre cei 18 cetățeni turci, anunțați indezirabili și obligați să parasească R. Moldova. Turgay Sen este însă liber, după ce a reușit să părăsească R. Moldova. Acesta a plecat în Kosovo pentru a conduce rețeaua de licee din această țară, scrie ZdG.md.

separator

Pe 31 martie 2018, fostul director general de la „Orizont” a fost recunoscut bănuit într-un dosar penal deschis pentru „finanţarea terorismului” şi „recrutarea, instruirea, beneficierea de instruire sau acordarea de alt suport în scop terorist”.

Turgay Şen, care conducea liceele „Orizont” din R. Moldova din septembrie 2012, nu a recunoscut bănuiala imputată. El le-a spus procurorilor că are studii în drept şi că, niciodată nu a mai fost învinuit de fapte cu caracter extremist sau terorist.

Turgay Şen le-a zis procurorilor că a fost ultima dată în Turcia în octombrie 2015 şi că, de atunci, nu şi-a mai vizitat ţara, „din cauza regimului dictatorial instaurat de preşedintele acestei ţări”. Cu referire la faptele care i-au fost imputate, Şen a menţionat atunci că, în cercul său de cunoscuţi, nimeni nu susţine ideologii cu caracter extremist sau terorist şi că, şi în cadrul activităţîi liceului nu sunt implementate asemenea ideologii, programul de studii fiind coordonat cu Ministerul Educaţiei şi monitorizat strict de această instituţie.

Tot atunci, Turgay Şen declara că liceul e o instituţie transparentă, iar activitatea să este finanţată din veniturile proprii care provin din taxa de studii achitată de părinţi. Acesta le-a mai zis procurorilor că reţeaua de licee „Orizont” are fondatori din R. Moldova, România, Olanda, Danemarca, Turcia şi SUA, că îi cunoaşte pe toţi fondatorii şi că, nici unul dintre ei nu este membru sau adept al organizaţiilor teroriste unanim recunoscute de comunitatea internaţională.

Citește articolul integral pe zdg.md

alte Articole interesante