Fostul director al rețelei de licee „Orizont” este liber, după ce a reușit să părăsească Republica Moldova

Fostul director general al rețelei de licee „Orizont” se numără printre cei 18 cetățeni turci, anunțați indezirabili și obligați să parasească R. Moldova. Turgay Sen este însă liber, după ce a reușit să părăsească R. Moldova. Acesta a plecat în Kosovo pentru a conduce rețeaua de licee din această țară, scrie ZdG.md.

separator

Pe 31 martie 2018, fostul director general de la „Orizont” a fost recunoscut bănuit într-un dosar penal deschis pentru „finanţarea terorismului” şi „recrutarea, instruirea, beneficierea de instruire sau acordarea de alt suport în scop terorist”.

Turgay Şen, care conducea liceele „Orizont” din R. Moldova din septembrie 2012, nu a recunoscut bănuiala imputată. El le-a spus procurorilor că are studii în drept şi că, niciodată nu a mai fost învinuit de fapte cu caracter extremist sau terorist.

Turgay Şen le-a zis procurorilor că a fost ultima dată în Turcia în octombrie 2015 şi că, de atunci, nu şi-a mai vizitat ţara, „din cauza regimului dictatorial instaurat de preşedintele acestei ţări”. Cu referire la faptele care i-au fost imputate, Şen a menţionat atunci că, în cercul său de cunoscuţi, nimeni nu susţine ideologii cu caracter extremist sau terorist şi că, şi în cadrul activităţîi liceului nu sunt implementate asemenea ideologii, programul de studii fiind coordonat cu Ministerul Educaţiei şi monitorizat strict de această instituţie.

Tot atunci, Turgay Şen declara că liceul e o instituţie transparentă, iar activitatea să este finanţată din veniturile proprii care provin din taxa de studii achitată de părinţi. Acesta le-a mai zis procurorilor că reţeaua de licee „Orizont” are fondatori din R. Moldova, România, Olanda, Danemarca, Turcia şi SUA, că îi cunoaşte pe toţi fondatorii şi că, nici unul dintre ei nu este membru sau adept al organizaţiilor teroriste unanim recunoscute de comunitatea internaţională.

Citește articolul integral pe zdg.md

Mai mulți membri ai trupei rock rusești Bi-2, care se opune războiului din Ucraina, și familiile lor, au solicitat cetățenia R. Moldova

Membrii unei trupe rock rusești care se opune războiului din Ucraina au solicitat cetățenia Republicii Moldova. Anunțul l-a făcut Adrian Băluțel, șeful cabinetului președintei Maia Sandu, scrie EuropaLiberă.

• Mai mulți membri ai trupei Bi-2 și familiile lor au depus marți, 23 aprilie, actele pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova, a scris oficialul moldovean pe Telegram.

• Celebra trupă s-a refugiat în Israel din Tailanda, în luna ianuarie, după ce autoritățile thailandeze i-au reținut pe muzicieni pentru că lucrau fără autorizație, amenințând să-i expulzeze în Rusia.

• Trupa Bi-2 este cunoscută pentru condamnarea invaziei Rusiei în Ucraina. Anul trecut, ministerul rus al justiției l-a etichetat pe solistul Egor Bortnik drept „agent străin”, după ce acesta l-a criticat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

• Mai mulți membri ai trupei dețin atât cetățenie rusă, cât și israeliană, iar grupul (fondat în Belarus, în 1988) a activat o vreme în Israel, în anii 1990, precizează Reuters.

• Șeful cabinetului prezidențial, Adrian Băluțel, a declarat că Moldova „va rămâne în continuare prietenoasă cu toți oamenii care își doresc să trăiască în pace și bună înțelegere” și-i va ajuta pe cei „care fug de război”.

• Dosarele de obținere a cetățeniei vor fi examinate prin prisma „acordării cetățeniei în interesul Republicii Moldova”, a precizat oficialul.

„Fără plângeri sau sancțiuni”. Așa s-a concediat, în iunie 2023, suspectul în cazul omorului tinerei gravide din Orhei. ANP vine cu precizări

Administrația Națională a Penitenciarelor vine cu unele precizări privind ex-angajatul sistemului administrației penitenciare, bănuit de omorul intenționat al unei femei însărcinate, plasat actualmente în arest preventiv pentru 30 de zile.

”Bănuitul a activat în cadrul sistemului administrației penitenciare în perioada noiembrie 2020 – iunie 2023.

În perioada activității la instituție, în privința sa nu au fost înregistrate proceduri disciplinare și nu au parvenit plângeri din partea deținuților sau a angajaților în privința comportamentului acestuia. Relațiile de muncă cu salariatul au fost încetate în iunie 2023 din cauza unor probleme de sănătate fizică, incompatibile cu serviciul militar.

Administrația Națională a Penitenciarelor regretă profund această tragedie și reiterează importanța respectării normelor de conduită morală și sociala, a prevederilor legislației de către toți cetățenii, în special de către angajații sistemului administrației penitenciare.

Totodată, instituția condamnă orice conduită care atentează la valorile morale, la integritatea vieții și sănătății persoanelor.”, se arată într-un comunicat de presă al ANP.

După cazul cutremurător al omorului Anei-Maria Guja, tânăra însărcinată din Orhei, care a fost găsită moartă la Telenești, la 8 zile după dispariție, în spațiul public au apărut zvonuri că principalul suspect ar fi comis și o altă crimă odioasă, cea de la Durlești, din 2011. Atunci, doi tineri, Olguța și Ilie, au fost găsiți împușcați într-o mașină, pe un câmp, iar ucigașul nu a fost identificat nici până în prezent.

ATENȚIE! Limitați plimbările în aer liber! Ce a acoperit Moldova peste noapte? Agenția Mediului vine cu explicații

Agenția de Mediu informează că, condițiile meteorologice atestate ca precipitații atmosferice, au favorizat dispersarea particulelor de praf în atmosferă și ca rezultat nu au contribuit la acumularea lor în stratul atmosferic. Particulele de praf s-au amestecat cu picăturile de ploaie, astfel, conform observațiilor efectuate de Agenția de Mediu nu s-au înregistrat depășiri ale valorile concentrațiilor PM10 și PM 2,5 la stațiile automate din mun. Chișinău și s. Mateuți, r Rezina.

      Picăturile de ploaie cu praf nu prezinta în aer un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita. Particulele de praf vor influența cumulativ clădirile, monumentele istorice, precum și calitatea apelor de suprafață și a vegetației.

      Pe data de 24 aprilie, pe teritoriul țării, în atmosfera inferioară și mijlocie, conform observațiilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat al R. Moldova vor predomina masele de aer care se vor deplasa din sectorul de sud-vest. Lipsa precipitațiilor pot crea premise spre majorarea nesemnificativă a concentrațiilor PM10 și PM 2,5 în aer. Însă în data de 25 aprilie influența frontului atmosferic și ploile prognozate vor contribui la dispersia poluanților din aer.

      Agenția de Mediu recomandă persoanelor vulnerabile să limiteze plimbările în aer liber și lucrările fizice pe parcursul acestor zile.

Xenia Deli și-a arătat silueta după naștere!
Articolul anterior
La Aeroportul Chișinău a fost inaugurată o nouă pistă. Vezi cum arată
Articolul următor