Incendiu puternic în Capitală. Cum s-au descurcat pompierii

În dimineața zilei de 26 octombrie, pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost solicitați să intervină la lichidarea unui incendiu care s-a produs într-un bloc administrativ al centrului de medicină preventivă de pe strada Alexandru Hâjdeu nr. 49, din municipiul Chișinău.

separator
Apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 08:37 de minute. La fața locului au fost îndreptate șase autospeciale de intervenție inclusiv două autoscări.

Pompierii IGSU au reușit să localizeze arderea către orele 09:30 de minute astfel, evitând răspândirea flăcărilor. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

Flăcările au afectat o suprafața aproximativ de 500 m2 și acoperișul anexei, dar și bunurile materiale din interior.         

Cauza, circumstanțele producerii incendiului, dar și prejudiciul material urmează a fi stabilite ulterior.

Comemorare la 40 de zile de la decesul opozantului rus Aleksei Navalnîi

Se împlinesc astăzi 40 de zile de la decesul dizidentului rus Aleksei Navalnîi. Familia și apropiații sunt așteptați la mormântul celui care a fost una dintre cele mai puternice voci ale opoziției împotriva regimului de la Kremlin.

Decesul său a stârnit un val uriaș de reacții în întreaga lume. În vreme ce Rusia, și nu numai, au susținut că s-a stins din viață din cauze naturale, Occidentul a acuzat puterea de la Moscova de uciderea opozantului lui Vladimir Putin, scrie tvrmoldova.md.

În urmă cu patru zile, Consiliul European a decis să impună măsuri restrictive împotriva a 33 de persoane și a două entități legate de moartea subită a acestuia, într-o colonie penală de maximă securitate.

Această decizie a fost luată în cadrul regimului mondial de sancțiuni al Uniunii Europene în materie de drepturi ale omului.

O femeie a suferit arsuri după ce a încercat să aprindă focul în sobă cu motorină

O femeie în vârstă de 85 de ani a suferit arsuri pe suprafața corpului, după ce a încercat să aprindă focul în sobă cu motorină. Cazul a avut loc în după amiaza zilei de 25 martie 2024 într-o gospodărie din localitatea Țarigrad, raionul Drochia.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 15:20. Potrivit informațiilor înregistrate, bătrâna s-a ales cu arsuri de gradul II și III la membrul inferior, după ce lichidul a nimerit pe hainele acesteia, iar în consecință au luat foc. La fața locului a intervenit un echipaj al serviciului de asistență medicală urgentă, care a acordat îngrijirile de rigoare, iar ulterior a transportat persona la spitalul raional. La moment, aceasta se află sub supravegherea medicilor în stare medie stabilă. Echipajul de pompieri ajunși la fața incidentului au stabilit că incendiu în locuință nu s-a produs. Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.

În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii despre riscul nerespectării normelor de utilizare a sobelor alimentate cu combustibil solid, lemne și cărbune. Salvatorii și pompierii îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile antiincendiare și să nu aprindă focul în sobe utilizând lichide ușor inflamabile, cum ar fi benzină, motorină, gaz lampant și alte substanțe periculoase, pentru a nu-și pune viața în pericol.

De asemenea, oamenii sunt rugați să acorde ajutor persoanelor în etate, în special în perioada rece a anului, când este necesar de verificat funcționalitatea surselor de încălzit, canalelor de ventilare, asigurând aprinderea în siguranță a focului în sobă.

Locuitorii Capitalei, îndemnați să nu arunce resturile vegetale în containerele de colectare a deșeurilor

În contextul desfășurării Campaniei de salubrizare de primăvară în municipiul Chișinău, Î.M. Regia ”Autosalubritate” îndeamnă locuitorii capitalei din sectorul particular, precum și gestionarii fondului locativ să nu arunce deșeuri vegetale (iarbă, frunze uscate, resturi de plante, ramuri de la copaci sau arbuști) în containerele pentru deșeurile municipale.

Astfel, pentru a nu da peste cap sau îngreuna activitatea operatorului municipal de salubrizare, locuitorii capitalei sunt îndemnați să respecte regulile de colectare a deșeurilor vegetale și să le depună în locurile special destinate. De asemenea, gestionarii fondului locativ sunt rugați să informeze muncitorii responsabili de salubrizare în curțile de bloc, despre modul corect de stocare a deșeurilor vegetale.

Deșeurile vegetale TREBUIE colectate separat de celelalte tipuri de deșeuri, în saci sau recipiente speciale și depozitate lângă platformele comune de stocare a deșeurilor și nicidecum în containere. Ulterior, aceste deșeuri vor fi evacuate de operatorul specializat, fiind compostate și transformate în îngrășământ natural, care va fi folosit pentru fertilizarea solului în zonele verzi ale orașului.

De asemenea, Î.M. Regia „Autosalubritate” îndeamnă șoferii să nu parcheze în apropierea platformelor comune de stocare a deșeurilor, pentru a asigura accesul și colectarea eficientă a deșeurilor.

Campania „Curățenia generală de primăvară” din municipiul Chișinău se desfășoară în perioada 4 martie – 3 mai 2024.

Sute de oameni au ieșit astăzi la muncă. Au plantat o pădure întreagă de stejari la Puhoi!
Articolul anterior
Muntele sacru din Australia a fost închis definitiv turiştilor
Articolul următor