Cinematograful Gaudeamus va dispărea cu totul în câteva zile

Cinematograful Gaudeamus de pe strada Vasile Alecsandri din Capitală a început să fie demolat. Muncitorii au demontat deja acoperişul, iar în câteva zile clădirea va fi făcută una cu pământul.

separator

Potrivit arhitectului şef al Capitalei, Sergiu Borozan, toate lucrările sunt legale, întrucât proprietarul cinematografului a primit o autorizaţie în acest sens încă în anul 2016.

„Acolo va fi un centru multifuncţional. Posibil că o să fie şi spaţii hoteliere şi locative mai sus. Dar posibil la primele nivele o să fie un centru de agrement, cultural şi de agrement pentru cetăţeni”.

Chiar dacă autorizaţia de demolare a cinematografului a fost semnată încă acum doi ani, iar lucrările sunt executate legal, muncitorii de pe şantier s-au făcut nevăzuţi imediat ce au observat camerele de luat vederi. A refuzat să ofere informaţii şi un bărbat care le dădea indicaţii lucrătorilor. Locatarii din preajmă se arată nemulţumiţi de faptul că cinematograful va fi demolat. Unii şi-au amintit cu nostalgie de timpurile în care localul funcţiona.

„Era plăcut să asişti la un spectacol televizat, la un film prezentat acolo”. „Nu erau televizoare, internet, te duceai cu o fată la un film.” „E un loc atât de pitoresc, aici, şi centrul oraşului, nu ar fi bine”.

Cinematograful Gaudeamus a fost construit în anii 50 ai secolului trecut. Edificiul a făcut parte din patrimoniul arhitectural al lui Valentin Voițehovschi, un arhitect de origine poloneză care a proiectat în Chișinău numeroase clădiri rezidențiale, administrative şi culturale.

sursa: www.publika.md

alte Articole interesante