Isprava unei moldovence. Și-a lăsat bebelușul de 6 luni în grija unei străine și a dispărut fără urmă

Și-a lăsat copilul de doar jumătate de an în grija unei femei practic străine și nu a mai revenit pentru a-și lua bebelușul acasă. Este isprava unei tinere mame în vârstă de 26 de ani din satul Valea Trestieni.

separator
Inițial, aceasta a spus că pleacă să-și caute gazdă, după care se va întoarce să-și ia copilul. De atunci au trecut deja trei săptămâni, iar femeia, care are acum grijă de micuț spune că nici urmă de mama acestuia.

Acum trei săptămâni, Aurelia Chetraru din satul Vărzărești s-a pomenit cu un copil în brațe. Ea povestește că mama bebelușului l-a lăsat, asigurând-o că se va întoarce după micuț în cel mult o săptămână, însă nu a mai revenit. Femeia a încercat să dea de urmele ei, dar fără rezultat.

„A venit într-o miercuri, m-a sunat să-i țin fata o săptămână de zile că se duce să-și caute gazdă. Eu am fost de acord să-i o țin, findcă a zis că sâmbătă va veni. Însă nu a mai venit, a venit la două săptămâni, a venit a văzut fata, i-a adus câteva hăinuțe și s-a dus iar, și nu mai apare deloc. – Cât timp a trecut? Trei săptămâni, de când este fetița la mine. Nu pot da de dânsa. O sun, se duce o sonerie și închide, se duce un bip și închide. Îi trimit mesaje, iată le am în telefon, dar nu răspunde nici la mesaje, la nimic, ” a povestit locuitoarea comunei Vărzărești, Aurelia Chetraru.

Femeia susține că nu o cunoaște atât de bine pe mama copilului. Aceasta, fiind o prietenă a fiicei sale. Ea afirmă că nu s-a adresat autorităților, în speranța că mama bebelușului se va întoarce.

„Nu știu a cui este ea. Știu că este din Seliște. Cu o mătușă de a ei prin telefon, ne-am contactat. Nu-i cunosc părinții, pe nimeni. – De unde o cunoașteți pe mama fetiței? – Ea e cumetră cu fata mea. I-a botezat fetița. Ea a zis că nu vrea copilul acesta. Dar de ce l-a făcut? A zis să-l iau eu cu totul. Dar eu am doi copii. Îmi vine greu, nu pot face nimic, nu mai cât doarme un pic, mai vine o femeie din mahala și mă ajută. Am lăsat-o să nu o dau la poliție, mi-e jale de copil, dar și de dânsa că-i tânără.–V-a lăsat un document, certificatul de naștere? – Nimic, nici zare de hârtie n-am de la dânsa. Ferească Dumnezeu să se îmbolnăvească, ce fac eu cu dânsa? ” a spus locuitoarea comunei Vărzărești, Aurelia Chetraru.

Poliția s-a autosesizat pe marginea acestui caz și a găsit-o pe mama dispărută.

„Mama copilului a fost depistată chiar la Primăria localității de unde este de baștină, unde își perfecta actele pentru ca să ducă copilul la un centru de plasament din municipiul Chișinău. La moment se acumulează materiale pentru ca să fie transmise în Secția Urmărire Penală, pentru ca să fie examinate prin prisma art. 274, Cod Procesual Penal, ” a comunicat ofițerul superior al Serviciului Interacțiune Comunitară al IP Nisporeni, Adriana Ticlenco.

Cazul a fost și în vizorul asitenților sociali. Aceștia au reușit să discute cu mama bebelușului. Potrivit lor, femeia și-a luat astăzi copilul și a plecat la Chișinău pentru a sta temporar la un centru de plasament.

„Dat fiind faptul că dumneaei este de origine din Valea Trestieni, aceasta de foarte mult timp nu s-a aflat la noi în teritoriu. Ea trăia în raionul Sîngerei, la o doamnă, la gazdă. Acolo a și născut. Din spusele dânsei a avut o înțelegere cu doamna din satul Vărzărești să lese copilul la dânsa câteva zile până aceasta își găsește un loc de trai stabil. A luat copilul chiar astăzi și l-a dus la plasament, s-au dus împreună la plasament,” a menționat specialistul în problemele familiei cu copii în situații de risc, Ana Popescu.

Mama bebelușului mai are un băiețel din prima căsătorie, pe care l-a lăsat în grija soacrei.

sursa: www.canal2.md

Două săli de lectură cu acces liber la raft, inaugurate la Biblioteca Științifică Medicală

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova Vă invită la inaugurarea a două săli de lectură cu acces liber la raft la Biblioteca Științifică Medicală (BȘM) – o premieră instituțională, ce are drept scop asigurarea accesului utilizatorilor la resursele de informare de profil medical și farmaceutic.

Evenimentul va avea loc pe data de 23 aprilie 2024, ora 10:00, în incinta Complexului Sociocultural Universitar, etajul III (str. Nicolae Testemițanu, 25), în contextul Zilei Bibliotecarului și a Zilei internaționale a cărții și a drepturilor de autor, marcate anual la 23 aprilie. 

La deschiderea sălilor va participa rectorul Emil Ceban, prorectorii, decanii, prodecani, cadre didactice, studenți și bibliotecarii BȘM.

Noul spațiu informațional reprezintă două săli de lectură cu acces liber la raft, prevăzut pentru 150 de vizitatori, trei săli pentru studiu în grup, în total – 18 locuri, și Centrul Infomedica cu o capacitate de 19 locuri, ce va asigura accesul utilizatorilor la resursele informaţionale electronice de profil medical şi farmaceutic. Sălile de lectură sunt destinate în special studenţilor, iar colecţiile de carte sunt constituite preponderent din publicaţii didactice în limbile română, engleză, rusă şi franceză – manuale, compendii, note de curs, texte de lecţii, indicaţii metodice ș.a. Utilizatorii vor beneficia de acces la baze de date, biblioteci electronice, resurse axate pe medicina bazată pe dovezi şi alte produse informaţionale.

Spațiul de lectură include şi colecţia de carte veche dr. Richard Koch – una din cele mai mari colecţii personale de carte veche şi rară medicală din Europa, ce reprezintă o valoare bibliofilă considerabilă. Aceasta numără 2638 de exemplare în câteva limbi străine (germană cu caractere gotice, latină, franceză, greacă etc.), majoritatea cu tematică medicală. 

Pe holul Bibliotecii a fost expusă opera de artă «О, человек». Lucrarea – unică și de o valoare inestimabilă – are forma unui diptic (tablou alcătuit din două piese legate între ele ce se deschid ca o carte) și a fost executată în ceramică de către Louisa Ianţen – sculptor ceramist, maestru în arte din RSS Moldovenească. Opera de artă redă o imagine alegorică a lumii noastre. În partea stângă a acesteia este înfățișată, în relief, figura lui Zeus privind pământul înflorit, ceea ce personifică mintea umană. Pe partea dreaptă este redată zeița Atena, cu fața distorsionată de furie privind globul incinerat, ceea ce reprezintă personificarea unei posibile catastrofe. Lucrarea a fost concepută şi realizată pentru expoziția republicană „Artiștii Moldovei în lupta pentru pace” (1986), iar în acest mod artista și-a exprimat protestul împotriva războaielor și a distrugerii a tot ceea ce este rezonabil și frumos, creat de-a lungul mileniilor pe planeta Pământ.

Expoziție cu prezentare de film la Muzeu! Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu: „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)”

În data de 26 aprilie 2024, la ora 15:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu Muzeul Virtual al Foametei din Basarabia, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării USM și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează un eveniment dedicat comemorării victimelor foametei din 1946-1947, cu genericul „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”.

Activitatea cuprinde vernisarea expoziției de planșe „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)” și prezentarea filmului documentar „Omorâți prin înfometare”, realizat de Mariana S. Țăranu, conferențiar universitar, doctor în istorie și jurnalistul Vitalie Guțu, lector universitar. În același context, va fi organizată o masă rotundă dedicată acestei tematici tragice, cu participarea istoricilor, personalităților politice, jurnaliștilor și preoților.

Prin acest eveniment, urmărim consemnarea Zilei comemorării victimelor foametei organizate în RSS Moldovenească în anii 1946-1947, marcată în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, conform deciziei Parlamentului Republicii Moldova din 7 aprilie 2022. Foametea organizată de regimul totalitar sovietic în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost  una dintre cele mai odioase crime contra umanității. Studiile științifice, culegerile de documente, memoriile și amintirile martorilor oculari reflectă amploarea acestei tragedii produse în spațiul pruto-nistrean. Rezultatele cercetărilor denotă că foametea a distrus viețile a peste 10% din numărul total al populației RSS Moldovenești (circa 200 000 de oameni). 

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și partenerii evenimentului urmăresc sensibilizarea opiniei publice asupra jertfei ce a marcat destinul oamenilor, indiferent de etnie și origine socială.

Vă așteptăm pentru un eveniment de reculegere și comemorare a victimelor foametei.

Mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82

Autoritățile alocă milioane de lei pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuit și a caselor individuale

În următorii trei ani, autoritățile își propun să aloce aproximativ 690 de milioane de lei din bugetul de stat pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuit și a caselor individuale, iar cu sprijinul partenerilor de dezvoltare aceste mijloace ar putea fi dublate, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, la Radio Moldova.

Potrivit lui Ion Muntean, renovările vor conduce la economii de energie de până la 40%.

„Prima etapă a programului prevede că 75% din resursele financiare sunt alocate pentru sectorul rezidențial multietajat. Aici, putem indica clădirile administrate de asociația de proprietari în condominiu și sunt clădiri care au fost date în exploatare până în 2005. Deci, aceștia sunt principalii beneficiari. Peste 25% sunt destinate gospodăriilor casnice individuale, la prima etapă, dar ponderea acestora poate crește, pe măsură ce anumiți parteneri de dezvoltare spun că sunt interesați de case individuale”, a spus Muntean.

Săptămână trecută, Guvernul a aprobat Programul de finanțare a Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial pentru perioada 2024-2027. Programul urmărește renovarea unei suprafețe încălzite de cel puțin 507 mii de metri pătrați din clădirile sectorului rezidențial, adică circa 8500 de apartamente, sau circa 5000 de case individuale.

Zece semne că soțul tău va fi un tată bun
Articolul anterior
Noul make-up box îți oferă cele 5 produse de machiaj must-have pentru un look de invidiat!
Articolul următor