Israel este marea câștigătoare Eurovision 2018! Vezi ce loc a obținut Moldova

Moldova s-a clasat pe locul 10 la Eurovision Song Contest 2018. Iar marea câștigătoare a concursului este Israel, ceea ce înseamnă că, în 2019, concursul Eurovision se va desfășura în această țară. Interpreta Netta Barzilai, din Israel a câștigat concursul cu piesa ,,Toy”.

separator

Pe locul 2 s-a clasat Cipru, iar pe locul 3 – Austria. Bătălia a fost una aprigă. Vezi momentul în video-ul de mai jos!

Trupa DoReDos a avut o bună reprezentație scenică. Ca și în semifinală, ritmurile piesei ,,My Lucky Day” au încins atmosfera pe grandioasa arenă de la Lisabona.

Votul din partea juriului țărilor concurente: Moldova a obținut 2 puncte de la Albania și Australia, 6 puncte de la Slovenia, 7 de la Azerbaidjan, San Marino și România, câte 8 puncte ne-a acordat juriul din Croația și Muntenegru, 10 puncte – Cipru, Armenia și Grecia, iar 12 puncte – Rusia.

Jurații din Moldova au acordat 12 puncte pentru Estonia și 10 puncte – pentru Israel.

Votul telespectatorilor: Moldova a primit câte 12 puncte de la România și Rusia, 10 puncte ne-au acordat Italia și Israel, 8 puncte – Bulgaria, 7 puncte – Latvia, 6 puncte – Cehia, Franța, Belarus, Portugalia, Ucraina, 5 puncte – Australia, 4 puncte – Azerbaidjan și Marea Britanie, 3 puncte – Georgia, 2 puncte – Ungaria și San Marino, 1 punct – Armenia, Estonia, Macedonia, Grecia, Irlanda și Serbia.

Cum a votat publicul din Moldova: 12 puncte -Israel, 10 puncte – Ucraina, 8 puncte – Italia, 7 puncte – Cipru, 5 puncte – Norvegia, 4 puncte – Germania, 3 puncte – Bulgaria, 2 puncte – Ungaria, 1 punct – Estonia.

Ucraina s-a clasat pe locul 17, iar pe ultima poziție, surprinzător, Portugalia – țara gazdă Eurovision 2018.

Iată clasamentul final!

1. Israel
2. Cipru
3. Austria
4. Germania
5. Italia
6. Cehia
7. Suedia
8. Estonia
9. Danemarca
10. Moldova
11. Albania
12. Lituania
13. Franța
14. Bulgaria
15. Norvegia
16. Irlanda
17. Ucraina
18. Olanda
19. Serbia
20. Australia
21. Ungaria
22. Slovenia
23. Spania
24. Marea Britanie
25. Finlanda
26. Portugalia

Pe scena Altice Arena, din Lisabona, au concurat în această seară reprezentanţi ai 26 de ţări – 20 calificaţi în urma celor două semifinale, cinci din ţările fondatoare Eurovision şi o reprezentantă a ţării gazdă, Portugalia.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia.

Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

În 2017, Republica Moldova a obținut cea mai bună poziție de până acum în clasamentul final Eurovision. Trupa SunStroke Project, cu piesa ,,Hey Mamma”, a poziționat țara noastră pe locul 3.

Ciclistul moldovean Ilia Novicov a ocupat locul doi printre juniori în cadrul Cupei Burgas

Ciclistul Ilia Novicov a ocupat locul doi la Cupa Burgas printre juniori, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

El se află într-un stagiu de pregătire în Bulgaria. Recent, el a câștigat prima etapă a Cupei Moldovei.

Anul trecut, Ilia Novicov s-a clasat pe locul 35 din 92 de participanți la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Maribor.

Gala laureaţilor Premiilor Naţionale GALEX, ediția a XIII-a

Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare  cu Liga Bibliotecarilor din Republica  Moldova „ALEXE RĂU”, organizează tradiţional, de Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor şi Ziua Bibliotecarului, Gala laureaţilor Premiilor Naţionale GALEX,  activitate importantă în lumea bibliotecară de nivel naţional, având drept obiectiv promovarea şi stimularea activităţii bibliotecarilor şi a persoanelor fizice sau juridice, care prin acțiunile  sale susțin dezvoltarea bibliotecii ca structură infodocumentară de importanţă strategică, fiind cel mai important serviciu civil de stocare şi difuzare a informaţiei dintr-o comunitate și în numele comunității.

Gala Laureaților Premiilor Naționale GALEX a devenit deja o tradiție și, ca orice tradiție, e ceva care se consolidează în fiecare an cu unele transformări, rămânând fidelă valorilor eterne. Și asta pentru că lucru­rile pe care le facem bine, frumos și eficient, merită a fi apreciate, scoase la lumină, astfel încât să avem micile noastre bucurii care să ne susțină în fața dificultăților de care este atât de plină lumea contemporană.

Astfel, Gala Premiilor Premiilor Naționale GALEX vine să încununeze o activitate în care ne investim, an de an, talentul, vocația, sufletul, reușind să producem servicii ce se află în slujba comunității, având ca și sarcină oferirea de servicii moderne și profesioniste utilizatorilor.

În acelaşi timp, Premiul Naţional GALEX se acordă  celor mai buni bibliotecari din bibliotecile naţionale şi din bibliotecile publice.

Anul acesta Premiile Naționale GALEX sunt decernate la următoarele nominalizări:

  • Cel mai bun om politic susţinător al bibliotecilor;
  • Cel mai bun fondator de biblioteci;
  • Cel mai bun scriitor promotor al cărţii şi lecturii;
  • Cel mai bun editor susţinător al bibliotecilor;
  • Cel mai bun promotor şi susţinător al bibliotecilor, cărţii şi lecturii în mass-media;
  • Cel mai generos mecena al bibliotecilor;
  • Cel mai bun prieten – filantrop al Bibliotecii Naţionale;
  • Cel mai bun susținător al politicilor și programelor de valorificare a moștenirii culturale;
  • Cel mai bun manager al anului 2023 din Biblioteca Națională Republicii Moldova;
  • Cel mai bun bibliotecar al anului 2023 din Biblioteca Naţională a Republicii Moldova;
  • Cel mai bun bibliotecar al anului 2023 din Sistemul Național de Biblioteci;
  • Cel mai bun proiect biblioteconomic;
  • Cea mai bună bibliotecă – promotor al tehnologiilor informaționale, nominalizare nou

Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, ora 12:00, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Chișinău, str. 31 august 1989 78 A (etajul 2, sala de lectură nr.1).

Premiul GALEX a fost instituit în 2010, denumirea acestuia fiind compusă din primele litere ale numelor lui Gavriil Bilevici și Alexe Rău, doi foști distinși directori ai Bibliotecii Naționale.

Biserica din lemn din satul Măcăreuca, veche de peste 230 de ani, riscă să se prăbușească

Biserica din lemn din satul Măcăreuca din raionul Drochia, veche peste 230 de ani, riscă se prăbușească. În timp ce oamenii și parohul bisericii din sat fac apel la autorități să salveze monumentul istoric, primarul comunei spune că primăria nu are mijloacele financiare necesare pentru a restaura biserica veche, scrie TVN.

„De vreo 15 ani nu se face nimic. S-a agravat și tragem nădejde la bunul Dumnezeu cumva și Maica Domnului să ne ajute, poate cumva să reușim să o restaurăm, asta este principalul. Te doare sufletul, e clar lucru. Este ca monument istoric, iaca care-i socoteala, îi dată la Ministerul de Cultură, cum se spune el, aceștia răspund”, a spus preotul satului Măcăreuca, raionul Drochia, Fiodor Zeru. Autoritățile spun biserica trebuie să fie restaurată de urgență, altfel riscă să se ruineze.

„Acest monument este foarte important pentru comuna noastră, deoarece este deja biserica aceasta din piatră construită alături, iar aceasta din lemn a rămas ca un monument istoric. Din păcate, noi nu avem finanțe să alocăm pentru construcția acestei clădiri, dar sperăm că Guvernul și alte organe vor contribui la dezvoltarea și reamenajarea acestei construcții”, a declarat primarul comunei Cotova, raionul Drochia, Dumitru Cuțchi, potrivit sursei citate.

„Raionul Drochia are 2 biserici din lemn. Este vorba de această biserică și biserica din satul Fîntînița, care este conservată mult mai bine. Din păcate, biserica din lemn de la Măcăreuca are peste 200 de ani, este din 1793, dar se presupune că este mult mai veche, ultima reparație sau restaurare a fost făcută cu ajutorul comunității de aici, în 1985.

În această biserică s-au păstrat niște elemente din ușile împărătești, au fost și icoane, dar cu timpul au dispărut și nu mai știm de urma acestor icoane vechi. Biserica merită a fi salvată”, a spus șefa Direcției cultură, tineret și sport Drochia, Cristina Țurcanu. Reconstrucția bisericii din lemn a fost estimată în 2014 la 3 milioane de lei. Ultima slujbă a fost ținută aici în anii 90.

Vremea se răcește ușor. Mâine, maxime de +18 grade. Sunt posibile ploi în toată țara
Articolul anterior
Cum au votat moldovenii la Eurovision 2018! Vezi punctajul publicului și cel al juriului
Articolul următor