Istorii emoționante! World Press Photo a desemnat fotografiile câștigătoare în cadrul concursului de anul acesta!

Celebra fundație World Press Photo a ales candidații la premiile mondiale de fotojurnalism pentru anul 2019. Iată câteva dintre imaginile finaliștilor, în categorii, de la mediul înconjurător până la sport. Câștigătorii vor fi anunțați în aprilie.

separator

Petronella Chigumbura, în vârstă de 30 de ani, membră a unei asociații anti-braconaj, numită Akashinga, este supusă unei instruiri de stealth și ascundere în parcul din Phundundu, Zimbabwe. (Fotografie de Brent Stirton / Getty Images / World Press Photo 2019)Victimele unui presupus atac cu gaz primesc tratament în estul Ghoutei, Siria. (Foto de Mohammed Badra / EPA / World Press Photo 2019)Yorladis este însărcinată pentru a șasea oară, după ce alte cinci sarcini au fost întrerupte în timpul anilor Farc din Columbia. Spune că a reușit să ascundă a cincea sarcină de la comandantul ei până în a șasea lună, purtând haine largi. Yorladis și partenerul ei locuiesc într-o casă într-o tabără temporară din Colinas. (Foto de Catalina Martin-Chico / Panos / World Press Photo 2019)Un băiat orfan din Ciad parcurge peretele cu desene ce prezintă lansatoare de grenade cu rachete, în Bol, Ciad. (Foto de Marco Gualazzini / Contrasto / World Press Photo 2019)Yanela, din Honduras, plânge în timp ce mama ei, Sandra Sanchez, este verificată de un agent de patrulare al frontierei americane, în McAllen, Texas, SUA. (Fotografie de John Moore / Getty Images / World Press Photo 2019)Dispariția lui Jamal Kashoggi. Un om neidentificat încearcă să rețină presa, în timp ce anchetatorii din Arabia Saudită ajung la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, Turcia, pe fondul unei reacții sporite la adresa internațională împotriva uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi. (Foto de Chris McGrath / Getty Images / World Press Photo 2019)Bob, un flamingo salvat în Caraibe, trăiește printre oameni pe insula Curaçao. Rănit rău când a intrat într-o fereastră de hotel, a fost îngrijit de Odette Doest, care conduce o asociație de salvare a lumii sălbatice. Bob s-a obișnuit cu oamenii în timpul reabilitării astfel încât nu ar supraviețui dacă ar reveni în sălbăticie. Bob o însoțește pe Odette la vizitele obișnuite la școală. (Foto de Jasper Doest / World Press Photo 2019)Lupta Irlandei de a elimina legile anti-avort. Un referendum din 1983 a dus la un amendament la constituția irlandeză, consolidând interzicerea avorturilor, chiar și în cazul sarcinilor care rezultă din viol sau incest. La 25 mai 2018, Irlanda a votat cu o mare majoritate să răstoarne aceste legi privind avortul, aflate printre cele mai restrictive din lume. (Foto de Olivia Harris / World Press Photo 2019)

Educația patriotică, adesea cu subtext militar, formează baza multor programe de tineret atât în ​​Rusia, cât și în SUA. Elevii se angajează să se antreneze la o tabără istorică de război din Borodino, Rusia. Declarația proiectului spune că scopul este „trezirea în generația tânără a unui interes deosebit pentru istoria Patriei”. (Foto de Sarah Blesener / World Press Photo 2019)

Rochii Fallera pentru festivalul Fallas de Valencia din Spania – inspirate de hainele purtate de secole în urmă de femeile care lucrau în câmpurile de orez, rochiile sunt acum creații care pot costa mai mult de 1.000 de euro. Emma Xifeng Abril și Eva Lanhan Abril au fost adoptate de aceeași familie și mama lor adoptivă, Maria, a cumpărat o bucată de material din țara lor de naștere pentru a face aceste rochii. (Foto de Luisa Dörr / World Press Photo 2019)

Criza din Yemen. O femeie în vârstă se află în fața unui magazin alimentar din satul Azzan, Yemen, aflat sub controlul lui Al-Qaida, până când forțele de elită Shabwani au eliberat zona în decembrie 2017. În ultimul an, războiul din umbră dintre al-Qaida și luptătorii iemeni locali s-a intensificat. (Foto de Lorenzo Tugnoli / The Washington Post / Contrasto / World Press Photo 2019)

Nominalizat pentru categoria sport. Plângând pentru libertate, de Forough Alaei. În Iran, fanele de sex feminin sunt interzise să intre pe stadioane de fotbal. Pe 20 iunie 2018, o hotărâre a permis stadionului Azadi din Teheran să admită grupuri selectate de femei pentru meciuri internaționale. O femeie urmărește meciul Cupa AFC, deghizată în bărbat. Fotograful, care a trebuit să se îmbrace ca bărbat, a spus: „Ca fotograf de sex feminin, nu mi se permite să-mi iau camera la stadion. Prin urmare, trebuia să mă fac un bărbat și să folosesc iPhone-ul pentru a face această fotografie „. (Foto de Foreu Alaei / World Press Photo 2019)

Pura se plimbă în jurul cartierului său, într-un vehicul roz din anii 1950, în timp ce comunitatea se adună pentru a sărbători cea de-a 15-a aniversare a tinerei, în Havana, Cuba. (Fotografie de Diana Markosian / Magnum Photos / World Press Photo 2019)

Mierea lui Dumnezeu. Un grup de apicultori lucrând la stupi în Tinun, Mexic. Fermierii din Campeche, peninsula Yucatán, afectează negativ albinele. Producătorii de miere afirmă că introducerea soiei modificate genetic și utilizarea agrochimicelor periclitează sănătatea, contaminează culturile și diminuează valoarea de piață a mierii, amenințând eticheta ecologică. (Foto de Nadia Shira Cohen / World Press Photo 2019)

Dakar fashion. Oamenii rezidenți curioși și un vânzător de stradă de materiale se uită la modelele Diarra Ndiaye, Ndeye Fatou Mbaye și Malezi Sakho care poartă costume create de către designerul senegalez Adama Paris din cartierul Medina din capitala Senegalului, Dakar. (Foto de Finbarr O’Reilly / World Press Photo 2019)

Sursa

Toate persoanele care vor purta pe 9 mai panglica „Sfântul Gheorghe” vor fi documentate de poliție

Aproape două săptămâni au mai rămas până la data de 9 mai, când susținătorii și liderii partidelor pro-ruse din R. Moldova vor ieși la parade organizate în contextul „Zilei Victoriei”. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, anunță ca oamenii legii vor documenta toate persoanele care vor purta panglica „Sfântul Gheorghe” și celelalte însemne ale războiului, interzise în R. Moldova, scrie ziua.md.

„Atât timp cât legea reglementează expres că acestea cumva cad sub incidența însemnelor interzise, cu siguranță, vom documenta toate aceste acțiuni. Îndemn toți cetățenii, indiferent de viziuni, să respecte legea. Cei care nu o vor respecta, vor fi documentați”, a precizat Cernăuțeanu în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.

Amintim că, în primăvara anului 2022, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, R. Moldova a interzis confecționarea și arborarea simbolurilor rusești „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”, utilizate de participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității.

Totuși, în 2023, Curtea Constituțională a decis că panglica negru-oranj poate fi purtată atât timp cât nu promovează agresiunea militară. Premierul Dorin Recean și șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, au avertizat atunci că purtarea acesteia oricum va fi sancționată.

Anul trecut, membrii și simpatizanții Partidului Socialiștilor și cei ai fostului Partid „ȘOR” au elogiat trecutul sovietic, mărșăluind în centrul capitalei cu garoafe, drapele roșii ale URSS și panglici negru-oranj agățate la piept.

Printre cei care au participat la manifestații, purtând panglica „Sfântul Gheorghe” se numără foștii președinți Vladimir Voronin și Igor Dodon, deputații socialiști Vlad Batrîncea, Constantin Starîș, Vladimir Odnostalco, Bogdan Țîrdea și Grigore Novac, precum și deputații fostului Partid „ȘOR” Reghina Apostolova, Denis Ulanov și Vadim Fotescu.

Conform legii, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

Cel mai mare amfiteatru în aer liber din țară se schimbă la față! Pe teritoriul Teatrului Verde va fi amenajat și un pavilion unde vor fi crescuți fluturi

Primăria Chișinău continuă lucrările de reparație și modernizare a celui mai mare amfiteatru în aer liber din republică.

Actualmente se lucrează la reparația exterioară a clădirii teatrului (fațadei), este reparat acoperișul scenei, sunt vopsite scaunele, sunt instalate 5 porți la toate intrările în parc, se lucrează la instalarea unui grup sanitar modular, este amenajată intrarea centrală în teatru și sunt reparate scările de acces. Este instalată și rampă pentru persoanele cu necesități speciale.

La fel, la Teatrul Verde este amenajat un pavilion expozițional de agrement, unde vor fi crescuți fluturi.

Amintim că acum doi ani, Primăria Capitalei a inițiat lucrări de reparație a teritoriului Teatrului Verde. Au fost schimbate scaunele, pavată zona de spectatori, amenajat spațiul verde și curățați copacii.

Operațiunea VITEZA, mii de încălcări comise de șoferi

Timp de o săptămână, polițiștii INSP au fixat peste 5 mii de încălcări rutiere comise de șoferi, anunță Poliția.

Operațiunea (acțiune sub egida #ROADPOL) are scopul diminuării numărului de accidente rutiere, dar şi sporirea nivelului de disciplină al participanților la trafic.

Olesea Sveclă este însărcinată!
Articolul anterior
Poze din vacanța Kătălinei Rusu la Paris!
Articolul următor