La 82 de ani, o chișinăuiancă brodează cu mărgele fără ochelari: „Am niște ochi foarte sănătoși, îi seamăn mamei”

La cei 82 de ani împliniți, femeia brodează cu mărgele iconițe, flori, tablouri, animale. Spune că nu o face pentru a câștiga, ci pentru că-i place și astfel își alină sufletul. Coase cu grijă mărgică cu mărgică, ca nu cumva să dea greș.

separator
2-1-650x366

,,E suficient una să n-o coși unde trebuie și se strică tot farmecul”, spune Maria Alexandrov, din Chișinău. Femeia a trăit o viață plină de greutăți și neajunsuri. ,,Așa au fost vremurile atunci”. Toată viața a muncit la fermă, iar de banii câștigați a crescut și educat două fete. Nici foametea și nici războiul nu au lăsat-o fără dragostea de viață, chiar dacă uneori sufletul îi plângea de durere.

Trecută de 80 de ani, puterile au mai lăsat-o, nu însă și pasiunea de a coase. La cei 82 de ani împliniți, Maria Alexandrov pune ață în ac, coase cu mărgele, citește și privește televizorul, toate fără ochelari. „Am niște ochi foarte sănătoși. Îi seamăn mamei. Ea la noi nu a purtat ochelari, chiar dacă era deja în vârstă”, dezvăluie femeia.

Pasiunea pentru broderia cu mărgele a apărut după ce a ajuns la pensie. Până acum, femeia are cusute cu mărgele zeci de lucrări care o fac să se simtă mândră de ceea ce face. Dedică acestei pasiuni câte șapte sau opt ore pe zi.

„Luni, marți, sâmbăta și duminică nu cos. Ajunge și trei zile din săptămână. Asta este alinarea mea la vârsta pe care o am. O lucrare îmi ia mult timp, în funcție de cât este de complicată, dar asta nu mă obosește să renunț la lucrările frumoase. Din contra, mă provoacă și mai mult. Este greu pentru că trebuie să știi locul la fiecare mărgelușă. Una nu o pui la locul ei și se duce de râpă toată lucrarea”, spune femeia.

sursa: www.moldnova.eu

alte Articole interesante