Lista documentelor de care vor avea nevoie moldovenii cu cetățenie română pentru a râmâne în Marea Britanie după Brexit

La 23 iunie 2016, rezultatul referendumului din Marea Britanie s-a încheiat cu decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană (UE). Acest proces este cunoscut sub numele de Brexit. Această decizie înseamnă că dreptul la libera circulație se va încheia pentru cetățenii UE (inclusiv cetățenii Elveției, Norvegiei, Islandei și Liechtensteinului) și membrii de familie ai acestora din Marea Britanie, cât și pentru cetățenii britanici care trăiesc în UE.

separator
Guvernul britanic se angajează să protejeze drepturile cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie și să aplice noua schemă de înregistrare a cetățenilor europeni.

În cazul în care se va ajunge la un acord, EU Settlement Scheme va fi pus în aplicare în întregime și în conformitate cu termenii specificați în Withdrawal Agreement. Aceasta protejează viitoarea rezidență a cetățenilor UE și a membrilor familiilor acestora, care se vor afla în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020.

Cerințele de eligibilitate pentru EU Settlement Scheme sunt în principal bazate pe rezidență. O aplicație bazată pe rezidență înseamnă că Home Office va examina cât timp o persoană a fost în Marea Britanie și nu ceea ce a făcut în Marea Britanie. Prin urmare, rezultatul aplicației (obținerea statutului de settled sau pre-settled) nu depinde de statutul pe piața muncii al unei persoane, dacă o persoană accesează sau nu beneficii/pensii, dacă o persoană necesită asigurare de asistență medicală completă în caz de boală.

Aceasta înseamnă că cetățenii UE și membri lor familiilor acestora care au rezidența continuă în Marea Britanie timp de 5 ani, vor fi eligibili să aplice pentru statutul settled. Cei care au trăit în Marea Britanie mai puțin de 5 ani, vor trebui să aplice pentru statutul pre-settled.

Lista documentelor prin care puteți dovedi REZIDENȚA în Marea Britanie în aplicația pentru EU Settlement Scheme sunt următoarele:

Documente care acoperă perioade mai lungi de timp (între 2 date)

  • Extras bancar anual sau un rezumat al contului – cel puțin 6 luni de plăți primite sau efectuate în UK
  • scrisoare de la angajator
  • factura de plată a taxei către consiliul local
  • scrisoare/ certificat/ adeverință de la școală, colegiu, universitate sau altă formă de învățământ acreditată,
  • factura pentru taxele efectuate către școală, colegiu, universitate
  • document/scrisoare care atestă adresa din UK, primită de la un organism de finanțare a studenților din UK – Student Loans
  • dovada creditului ipotecar
  • contractul de închiriere și dovada plății
  • document care atestă plata contribuţiilor a unui liber profesionist (SELF-EMPLOYED)
  • formularul P60 pentru o perioadă de 12 luni – P60 – Se pot solicita dovezi suplimentare pentru a confirma că ați locuit in UK timp de cel puțin 6 luni din acea perioadă.
  • Formularul P45 indicând durata angajării anterioare. Ar trebui să obțineți un P45 de la angajator atunci când nu mai lucrați pentru ei.

Documente care acoperă perioade mai scurte de timp (1 LUNĂ)

  • extras de cont care arată plățile primite sau cheltuite în UK
  • adeverinţă salarială pentru un loc de muncă în UK
  • facturile la apă, gaz sau energie electrică care indică o adresă din UK
  • factura la telefonul fix sau mobil, TV sau internet care indică o adresă din UK
  • factura pentru reparații la domiciliu, servicii de medicină veterinară sau asigurări, precum și dovada plăţii
  • adeverință/ scrisoare de la medicul de familie, spital sau alt specialist în domeniul sănătății care confirmă programările pe care le-ați făcut sau la care v-ați prezentat
  • scrisoare de la un departament guvernamental, serviciu public sau caritate care atestă faptul că ați colaborat la o anumită dată sau pentru o anumită perioadă (de exemplu, Job Center Plus sau Citizens Advice)
  • ștampila pusă pe pașaport care confirmă intrarea în Regatul Unit
  • bilet de călătorie care confirmă că ați intrat în Regatul Unit dintr-o altă țară
  • factură pentru munca pe care ați făcut-o în UK și dovada plății

Cererile trebuie depuse până la 30 iunie 2021 pentru a asigura cetățenilor UE dreptul de a trăi în Marea Britanie după această dată. Află mai multe AICI.

alte Articole interesante