Luna albastră, fenomenul astrologic rar pe care îl poți vedea în această noapte

Cerul înserat al zilei de 31 martie va aduce un fenomen astronomic rar, Luna Albastră. Nu e vorba despre luna albastră propriu-zisă. Expresia a fost folosită pentru a defini a treia Lună Plină dintr-un sezon astronomic, care reprezintă trei luni dintr-un an cu patru anotimpuri, cu patru faze de Lună Plină.

separator

Am mai avut o Lună Albastră pe 31 ianuarie, 2018, atunci a fost și Super Luna, scrie noizz.ro. Două Luni Albastre într-un an sunt foarte rare și nu a mai fost așa ceva din 1999 și nici nu va mai fi până în 2037.

Spre exemplu, luna februarie 2018 nu a avut o lună plină deloc. Termenul de Lună Albastră a apărut în martie 1946 în revista Sky and Telescope – publicația conținea un articol numit „Once in a Blue Moon” scris de James Hugh Pruett.

Expresia a ajuns foarte populară peste tot în lume, iar în prezent este folosită pentru a exemplifica un lucru foarte rar. Luna de astăzi va apărea ca o lună plină. NASA spune că pentru a vedea o lună cu adevărat albastră este nevoie de erupţia puternică a unui vulcan pe pământ.

Spre exemplu, în 1883, oamenii vedeau Luna în nuanţe albastre în fiecare noapte după ce vulcanul indonezian Krakatau a erupt cu forţa unei bombe nucleare de 100 de megatone. Norii de cenuşă scuipaţi de vulcan au urcat până la limita superioară a atmosferei terestre, iar Luna a devenit albastră din cauza faptului că cenuşa vulcanică juca rolul unui filtru pentru cei care se uitau pe cer. Oricum ar fi, uită-te la cer la noapte!

alte Articole interesante