Maestrul Eugen Doga a fost onorat la București cu Premiul Euro CentenArt

Maestrul Eugen Doga a deschis luna decembrie a acestui An Centenar cu o nouă cucerire. După o realizare de mare angajament a oratoriului „Unirea cea Mare”, pus în premieră absolută, în scena de la Craiova, De Ziua Marii Uniri, maestrul a fost onorat cu Premiul Euro CentenArt, pe care l-a primit de rând cu 10 personalități ale culturii și artei române din diaspora care au promovat cultura română și spiritul identitar în Europa diversității și a valorii 2018.

separator

Gala Euro CentenArt a avut loc la 7 decembrie 2018, în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din București, acesta fiind un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018. Valoarea premiului constituie 10.000 de lei românești.

Juriul a fost compus din cinci personalități ale culturii române. Compozitorul Eugen Doga a mărturisit că acest premiu l-a surprins foarte mult și nu atât premiul în sine, cât semnul despre aceste premiu și faptul că a fost selectat de rând cu alte 10 somități care sunt parte componentă a spiritului acelui românesc, care este cu mult mai prețios, în opinia sa, decât aceste spații geografice.

„Eu nu am avut această fericire de a face școala românească. M-am născut în alte spații geografice și în alt spațiu spiritual și chiar politic. Să știți că eu voi fi consecvent la normele simțirii. Sunt multe lucruri care ne bucură când ne întrunim și eu sunt foarte bucuros că sunt aici, că ne vom cunoaște. Cineva spunea: ca să iubești trebuie și să cunoști. Iată că noi ne vom cunoaște și sigur ne vom iubi mai mult, decât până acum. Avem atâtea perle spirituale împrăștiate în toată lumea, dar nu le cunoaștem”, a spus compozitorul, apreciind ca binevenită frumoasă inițiativă a inimosului Dan Mircea Cipariu, în contextul marelui eveniment istoric al Centenarului Marii Uniri.

Artistul a mulțumit prestigiosului juriului, constituit din nume de referință ale culturii române, exprimând, cu titlu special, cuvinte de gratitudine academicianului Eugen Simion, reputat critic și istoric literar, eseist, editor, un mare intelectual al contemporanietății, care cu siguranță a avut un cuvânt greu de spus atunci când veni vorba de selectarea numelui Doga, în constelația marilor personalități laureate ale Premiului Euro CentenArt, slectat și premiat cu o ocazie atât de importantă – 100 de ani de la Marea Unire.

„Voi pleca de aici cu multă încărcătură spirituală pe care o voi duce cu mine și o voi preface în note muzicale. Vă mulțumesc mult pentru această înaltă apreciere și pentru alegerea Dumneavoastră. Am marea onoare de a primi acest premiu. Cred că este cel mai prestigios. Le am pe toate posibile în spațiul național, dar acesta fa fi ca un desert la sfârșit, cel mai dulce. Vă mulțumesc mult”, a spus compozitorul.

sursa: asm.md

 

alte Articole interesante