Mai multe tinere din Moldova, inclusiv minore, traficate sexual în Grecia. Aveau câte 25-80 de clienți pe zi

11 tinere din Moldova, trei dintre care erau minore, au fost exploatate sexual în Grecia. Tinerele erau impuse să deservească între 25 și 80 de clienți pe zi, câte zece minute fiecare, în case de toleranță clandestine din orașul Atena.

separator

Capul grupării criminale internaționale era un albanez de 36 de ani, iar ceilalți membri, 14 cetățeni din diferite țări, inclusiv un bărbat și trei femei din Moldova, cu vârste cuprinse între 18 și 31 de ani, aveau rolul de a recrutori.

Totul a ieșit la iveală în luna august curent, când la Centrul Internaţional „La Strada” a apelat tatăl unei victime, care a anunțat că fiica sa este ținută într-un local din orașul Atena, Grecia. Fiica acestuia ar fi reușit să ia legătura cu el, iar astfel a fost declanșată o operațiune internațională pentru destructurarea grupării criminale care a recrutat-o, scrie realitatea.md.

Potrivit oamenilor legii, victimele făceau parte din familii social-vulnerabile, din localități rurale, fapt cunoscut de recrutorul moldovean care le promitea un loc de muncă stabil, fie de vânzător într-un magazin de haine, fie în alt domeniu, cu salarii de 1.000 de euro lunar.

În realitate însă, cele 11 victime din Moldova, trei dintre care la momentul recrutării erau minore, obținând procură de la părinți pentru a putea traversa hotarul, erau ținute în zece case de toleranță și impuse să muncească în două schimburi. Pentru serviciile sexuale de zece minute clienții achitau câte 20 de euro, în timp ce victima primea doar 15 euro pentru un schimb, respectiv 30 de euro pentru o zi. Restul resurselor financiare erau distribuite între membrii grupului.

La un moment dat, una dintre victime a avut nevoie de o intervenție chirugicală la organele reproductive, iar după primirea tratamentului, în scurt timp a fost determinată să continue prestarea în continuare a serviciilor sexuale. La fel, victimelor li se administrau pastile hormonale pentru a micșora perioada de ciclu menstrual și a prelungi perioada exploatării sexuale.

Potrivit șefului interimar al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al INI, Artur Degteariov, pentru a camufla aflarea ilegală a victimelor pe teritoriul Greciei, membrii grupului criminal a organizat confecționarea actelor de identitate false românești și realiza căsătorii fictive ale victimelor cu cetățeni greci, astfel, asigurând prezența victimelor o perioadă îndelungată pe teritoriul Greciei pentru exploatare.

Procurora PCCOCS, Nadejda Barbălat, a menționat că au fost deschise două cauze penale care au fost conexate într-o singură procedură. La fel, au fost desfășurate 11 percheziții în Atena, trei la domiciliile traficanților și opt în casele de toleranță, precum și o percheziție în sudul Moldovei, la domiciliul recrutorului moldovean, unde au fost găsite două arme deținute ilegal și muniții.

La această etapă moldoveanul care era membru al grupării din anul 2015 este reținut și are statut de bănuit. Acesta nu-și recunoaște vina și a refuzat să facă careva declarații.

„La domiciliile traficanților și în casele de toleranță clandestine au fost depistate și ridicate suma de bani ce depășește 70 de mii de euro, totodată, fiind depistate și ridicate alte bunuri obținute pe cale ilegală – autovehicule, motociclete, cantități neînsemnate de substanțe narcotice, permise de ședere cu semne de falsificare, precum și două cărți de identitate românești falsificate. În rezultatul acestor percheziții pe teritoriul Greciei, au fost reținuți de către colegii din republica elenă, 15 persoane. Șase sunt în arest preventiv, iar în privința la nouă persoane a fost aleasă obligația de a nu părăsi localitatea”, a declarat procurorul Nadejda Barbălat.

Din cele 11 persoane identificate, cu suportul OIM, trei victime, inclusiv una care este minoră, au fost repartriate. Celelalte vitctime beneficiază de asistența psihologică necesară pe teritoriul statului elen, urmând a fi repatriate mai târziu.

Urmărirea penală se desfășoară în continuare, iar după obținerea rezultatelor finale, statul elen va decide în privința membrilor grupării criminale dacă îi va judeca în Grecia sau vor fi extrădați în statele de origine. Pe unul dintre capete, traficanții riscă chiar și detențiune pe viață.

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova pentru modernizarea procesului didactic şi îmbunătăţirea abilităţilor practice ale studenţilor. Astăzi au fost lansate cele şase subproiecte, finanţate cu aceşti bani, care fac parte din Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova și finanțat de Banca Mondială, scrie tvrmoldova.md.

ANGELA LIS, manager proiect: Deci, titlul acestui subproiect este: Crearea unui Cluster educaţional-ştiinţific pentru suportul biotehnologiilor moderne în economia naţională. Bugetul pentru acest proiect este 249 mii de euro şi vizează domeniul ingineriei şi activităţi inginereşti.

VITALIE SOCHIRCĂ, manager proiect: Modernizarea procesului didactic în domeniul ştiinţelor biologice, fizice şi ale mediului în contextul rigorilor pieţei muncii. De ce? Deoarece conexiunea cu piaţa muncii este încă insuficientă. Din resursele financiare alocate acestor proiecte se vor cumpăra echipamente de laborator, echipamente tehnice, mobilier şi servicii.

IGOR ŞAROV, rector, Universitatea de Stat din Moldova: Ritmul cu care se implementează activităţile din runda a doua ne permite să afirmăm cu certitudine că cele 6 sub proiecte vor fi implementate în termeni stabiliţi, până la data de 15 septembrie, anul 2025. Unele dintre aceste proiecte vor fi finalizate înainte de termen.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării din Moldova: Alături de colegii de la Banca Mondială noi mizăm pe faptul că o să reuşim să extindem proiectul existent cu încă 30 de milioane de euro, bani care ar trebui să fie disponibili în anul 2025, o parte care la fel vor merge în instituţiile de învăţământ superior şi inclusiv spre USM. Învăţământul superior din RM merită investiţiile acestea şi este nevoie de suport adiţional.

ION GONŢA, reprezentant, Oficiul Băncii Mondiale în Republica Moldova: Banca Mondială va continua să sprijine sectorul învăţământului superior din Moldova şi este important ca prin acest tip de investiţii şi intervenţii să contribuim la creşterea calităţii capitalului uman în ţară, dar şi creşterea economică.

Universitatea de Stat din Moldova este una din cele cinci instituții care au primit granturi în cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. Valoarea totală a investițiilor va depăşi 10 milioane de euro.

O bombă a fost depistată în localitatea Tomai, raionul Leova

Geniștii din Batalionul de Geniu „Codru” au neutralizat o bombă de aruncător, calibru 81 mm, depistată în localitatea Tomai, raionul Leova, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit Ministerului Apărării, în urma cercetărilor, echipa de deminare a constatat că obiectul exploziv era din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, acesta fiind descoperit de localnici în timpul lucrărilor agricole.

Bomba a fost distrusă în condiții de maximă siguranță, potrivit informațiilor oferite de Batalionul de Geniu „Codru”.

Certificatul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul

Certificatul medical constatator al nașterii urmează să fie eliminat în varianta pe suport de hârtie. Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, certificatul medical constatator al nașterii se va întocmi doar în format electronic, cu posibilitatea imprimării acestuia pe suport de hârtie, fără semne de protecție, în caz de necesitate sau la solicitare, scrie bizlaw.md.

Actul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul de document primar.

Cu toate acestea, modelul nou de prestare a serviciului de înregistrare a nașterii, oferă opțional posibilitatea imprimării pe suport de hârtie a înregistrărilor electronice a nașterii la nivel central, cu titlu de arhivare pentru recuperare în cazul unei eventuale distrugeri, unde mai multe înregistrări vor fi imprimate pe hârtie A4, în formă tabelară, citibilă de mașini (machine-readable), cu sau fără participarea factorului uman.

De asemenea, se propune excluderea necesității prezentării documentelor necesare pentru înregistrarea nașterii, care pot fi identificate/verificate în sistemele informaționale de domeniu (documente de stare civilă eliberate în baza actelor de stare civilă înregistrate și aflate la păstrare în Departamentul stare civilă, acte de identitate din sistemul de documentare a cetățenilor Republicii Moldova).

Unul din elementele de bază ale re-ingineriei acestui serviciu îl constituie excluderea aplicării principiului teritorialității la prestarea serviciului de înregistrare a nașterii. Astfel, înregistrarea naşterii se va face de autoritatea abilitată să înregistreze faptul de stare civilă, indiferent de locul unde s-a produs naşterea sau îşi au domiciliul părinţii copilului.

Înregistrarea electronică a faptului nașterii va avea loc în baza Declarației de naștere, care va putea fi depusă fizic sau online, în temeiul: certificatului electronic medical constatator al nașterii, înregistrat de unitatea medico-sanitară publică sau privată în care a avut loc naşterea; certificatului medical constatator al nașterii pe suport de hârtie emis de autoritățile competente din alte state; procesului-verbal şi certificatul electronic medical constatator al nașterii prin care se constată sexul şi vârsta copilului – în cazul înregistrării naşterii unui copil găsit sau hotărârii instanței de judecată cu privire la constatarea faptului nașterii de către o anumită femeie.

În același timp, se propune reducerea termenului de declarare a nașterii copilului de la trei luni la o lună din ziua nașterii copilului.

Cum să calmăm un bebeluș agitat
Articolul anterior
Cutremurător. 39 de cadavre au fost descoperite într-un camion pe teritoriul Marii Britanii. Victimele erau cetățeni chinezi
Articolul următor