Marea Britanie părăsește UE fără acord? Cetățenii români vor avea nevoie de vize și de permise de muncă pentru a se angaja

Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe al României, a declarat că, daca Marea Britanie va părăsi UE fără un acord, este posibil ca cetățenii români să aibă probleme. Parlamentarii britanici au respins masiv, marţi seară, acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxellesul, într-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit.

separator
Aflat la Strasbourg, în delegaţia condusă de prim-ministrul Viorica Dăncilă, Meleşcanu a spus că scenariul este unul de avarie, potrivit News.ro.

„Este posibil să fie aduse tot felul de amendamente la aceste documente şi să fie cerută prelungirea perioadei până undeva în iunie, ca să mai negocieze cu Uniunea Europeană. Ceea ce, din punctul meu de vedere, este foarte dificil. UE şi-a fixat o poziţie, negocierile s-au încheiat şi au ajuns la concluzii inclusiv ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor europeni din Marea Britanie”, a spus Meleşcanu.

Ministrul a mai spus că, în cazul în care Marea Britanie va părăsi UE fără niciun fel de acord, „este posibil ca cetăţenii români să aibă probleme”.

„Atâta timp cât vor exista aceste proiecte care au fost acceptate de UE şi de guvernul britanic, sperăm că pe viitor se va ajunge la o respectare a lor. E greu de spus acum ce se întâmplă. Vom vedea zilele următoate, pentru că nu sunt multe de aşteptat”, a mai spus Meleşcanu.

În ce condiţii ar mai putea lucra cetăţenii UE din Marea BritanieGuvernul de la Londra a publicat, în decembrie anul trecut, ”cartea albă” cu viitoarea politică privind imigraţia, după Brexit.

Astfel, sistemul de imigraţie al Regatului Unit post-Brexit nu va impune plafoane numerice, în schimb va da prioritate lucrătorilor înalt calificaţi şi va pune capăt tratamentului special pentru cetăţenii din statele UE.

Obiectivul noului sistem este să reducă imigraţia netă anuală la ”niveluri sustenabile”, la fel cum se menţionează în programul electoral al Partidului Conservator pentru alegerile din 2017, care însă stabilea ca ţintă precisă reducerea imigraţiei nete la sub 100.000 de persoane pe an, ţintă ce nu se mai regăseşte în documentul publicat acum, potririvit Agerpres.

În acest document ce enunţă cum intenţionează Regatul Unit să abordeze chestiunea imigraţiei după ieşirea din UE, guvernul condus de Theresa May menţionează că doreşte să acorde prioritate lucrătorilor calificaţi şi un tratament egal pentru cei comunitari şi extracomunitari.

Lucrătorii calificaţi ce vor veni în Regatul Unit după începerea aplicării noului sistem de imigraţie vor trebui să aibă un contract cu o companie şi să primească un salariu care să nu fie inferior unui anumit prag minim care va fi stabilit anul viitor în urma consultărilor cu mediul de afaceri.

Va exista de asemenea o prevedere tranzitorie pentru lucrătorii temporari, în baza căreia cetăţenii statelor UE şi lucrătorii cu orice nivel de calificare proveniţi din alte ţări cu ”risc scăzut” vor putea veni în Regatul Unit pentru o perioadă de cel mult 12 luni, chiar dacă nu au o ofertă de muncă.

La expirarea perioadei de 12 luni, beneficiarii acestei scheme vor trebui să părăsească Regatul Unit timp de cel puţin încă 12 luni înainte de a putea primi o altă viză de lucrător temporar. Această prevedere privind lucrătorii temporari va fi revizuită în anul 2025.

Temerile privind impactul social al imigraţiei au contribuit la votul dat de britanici în 2016 pentru părăsirea Uniunii Europene, dar promisiunea premierului Theresa May că va pune capăt libertăţii de circulaţie pentru cetăţenii comunitari a provocat în rândurile mediului de afaceri îngrijorări cu privire la capacitatea de a mai acoperi necesarul de forţă de muncă.

”Noua noastră abordare privind lucrătorii calificaţi va permite angajatorilor (…) să găsească talentele de care au nevoie”, a indicat ministrul de interne Sajid Javid în introducerea ”cărţii albe”, el menţionând că mediul de afaceri va avea timp să se adapteze noului sistem. Schema privind lucrătorii temporari ”va permite mediului de afaceri să găsească personalul de care are nevoie şi va ajuta angajaţii să treacă uşor la noul sistem de imigraţie”, a asigurat oficialul britanic.

El afirmase înainte de publicarea documentului că noul sistem răspunde dorinţei britanicilor de a „prelua controlul asupra frontierelor”, asigurând că va fi „bazat pe competenţele şi expertiza pe care le pot aduce oamenii şi nu pe ţările de origine”.

Noile criterii de acordare a vizelor vor avea drept obiectiv încurajarea companiilor britanice „să se orienteze cu prioritate către mâna de lucru naţională”, iar salariul mediu necesar pentru accesul în Marea Britanie va fi stabilit după noi consultări, putând ajunge la circa 30.000 de lire (33.300 euro), a explicat ministrul la BBC.

Cetăţenii statelor UE nu vor avea nevoie de viză pentru vizitele în scop turistic a căror durată nu depăşeşte şase luni, iar cetăţenii irlandezi vor beneficia în continuare de libertatea de circulaţie şi de a lucra în Regatul Unit.

După respingerea, marţi, a acordului negociat cu UE pentru Brexit, aceste condiţii ar putea să se schimbe. În cazul în care Marea Britaie părăseşte blocul comunitar fără un acord, cetăţenii europeni vor avea nevoie de vize şi de permise de muncă pentru a intra şi a se angaja în Regatul Unit, la fel ca orice cetăţean străin din oricare altă ţară.

Declarațiile lui Dan Balan, după acuzațiile că ar fi cântat beat la un concert din Chișinău: ”Adevărul e doar unul”

După o pauză de aproximativ cinci ani, interpretul din Republica Moldova Dan Balan a revenit pe scena din Chișinău. Atunci, mulți dintre fanii săi au afirmat că artistul ar fi fost beat în timpul concertului. Cu toate acestea, el a negat acuzațiile, menționând că fanii săi adevărați cunosc cum este el pe scenă.

Fiind întrebat de către moderatorul unei emisiuni de la Radio Zu despre acel concert și despre acuzațiile spectatorilor prezenți la concert, Dan Balan a răspuns că adevărul este doar unul, transmite Știri.md

„Adevărul care? Adevărul meu? Adevărul poate fi doar unul. În România mă cunosc mai puțini pentru că eu foarte mult timp am lipsit, din păcate”, susține interpretul. 

El spune că publicul său, care cunoaște cum este și se simte el pe scenă, îl înțelege. 

„Eu sunt regizor, sunt autor. Când sunt artist, eu sunt altfel, am o anumită imagine, un anumit personal, pe care l-am creat pentru că am înțeles că are un anumit impact”, explică artistul.

Dan Balan susține că foarte mult timp a căutat acel fel de a fi și de a se simți pe scenă, de a transmite spectatorului emoții. 

„Câteodată acest val poate să pară ciudat. În Ucraina nimeni nu-și pune așa întrebări. (…) Este un personaj relaxat, pe valul lui. Probabil de aia a fost acest moment, plus oboseala foarte mare din acea zi”, adaugă Dan Balan. 

De menționat că acesta a susținut show-ul „Dan Bălan-Christmas Magic 2024”. Alături de el, pe scenă au urcat: mama sa, Ludmila Balan, Mr. President, The Urs, BAKOTA, Cristian Porcari și Haddaway.

Dan Balan este un cântăreț, compozitor, producător, instrumentist și textier din Republica Moldova. Este primul și unicul artist din Republica Moldova nominalizat pentru premiul Grammy, în calitate de coautor al hitului „Live Your Life”, interpretat de cântăreața americană Rihanna și rapperul T.I..

A câștigat numeroase premii internaționale din industria muzicală, printre care Echo Awards și MTV Video Music Awards. Este fondatorul faimosului trio O-Zone și, de asemenea, este autorul și producătorul hitului mondial „Dragostea din Tei”, situat în topul chart-urilor din mai bine de 30 de țări, vândut în mai mult de 12 milioane de copii pe tot mapamondul. Este autor și interpret al hiturilor internaționale „Chica Bomb”, „Justify Sex”, „Freedom”.

Interpretul din R. Moldova, Dan Balan, a revenit pe scena din Chișinău după o pauză de aproximativ 5 ani. Totuși, mulți dintre spectatori au rămas profund dezamăgiți de evoluția acestuia, afirmând că artistul ar fi fost beat în timpul concertului.

La scurt timp, organizatorii concertului au venit cu o reacție, negând toate acuzațiile spectatorilor.

Caz șocant în Spania! Un român, supărat că l-a părăsit soția, și-a otrăvit copiii, apoi s-a sinucis

O comunitate rurală din Spania este în stare de șoc după ce un bărbat de origine română și-a otrăvit fiicele de 2 și 4 ani, după care s-a sinucis, scrie digi24.ro.

Se presupune că bărbatul a vrut să se răzbune astfel pe soția care l-a părăsit de curând. Garda Civilă a fost alarmată duminică seara, iar un echipaj ajuns la casa din Las Alcubillas a descoperit cadavrele celor două fetițe și a bărbatului român, potrivit Diario de Almeira. Cea care a alertat autoritățile este chiar fosta soție a bărbatului.

Aceasta le-a spus polițiștilor că fostul soț și cele două fetițe au ingerat o substanță toxică, ancheta fiind concentrată în această direcție. Totuși, o concluzie finală va fi conturată abia după efectuarea necropsiei și textelor toxicologice.

Din primele cercetări s-a stabilit că cei doi soți se despărțiseră de curând, pentru că femeia, în vârstă de 23 de ani, n-a mai suportat violențele soțului ei. Se pare că ea obținuse și un ordin de protecție împotriva acestuia. Cei doi nu mai locuiau împreună și se pare că bărbatul le luase la el acasă weekendul trecut pe cele două fiice.

Orașul Cahul, desemnat pentru a treia oară Capitala Tineretului

Cahul Capitala Tineretului 2024 și-a intrat în drepturi. Motto-ul de anul acesta al programului este „Uniți prin Acțiune!” inspiră determinare, solidaritate și responsabilitate, transmite IPN.

Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Sergiu Gurin, a spus că ministerul încurajează tinerii din țară să fie mult mai activi, pentru că aceștia pun bazele unei societăți educate și prospere.

„Programul Capitala Tineretului asigură o platformă de investiție în tineri și oferă oportunități de implicare civică și dezvoltare comunitară”, a adăugat secretarul de stat.

Directorul Agenției Naționale pentru Tineret, Ion Donea, a menționat că municipiul Cahul este cu un potențial deosebit, poate crea precedente pozitive care să fie replicate în toată țara.

„Ne dorim să investim în tineri, în organizații de tineret, în infrastructură și cel mai important noi trebuie să investim în capacitățile umane. Pe parcursul anului vom dezvolta activități pe dimensiunea de participare, de implicare a tinerilor în procesul de luare a deciziilor, pentru că opinia tinerilor contează și ei trebuie sa fie consultați”, a declarat Ion Donea.

Primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, a menționat că pentru municipiu titlul de Capitala Tineretului înseamnă un imbold enorm pentru tot ceea ce înseamnă investiție în activități de tineret.

Capitala Tineretului este un program național elaborat de către Ministerul Educației și Cercetării și implementat de Agenția Națională pentru Tineret. Pentru implementarea acestui program sunt alocați din bugetul de stat peste un milion de lei.

Acest program a fost inițiat în anul 2011. Mai jos vedeți lista tuturor localităților din țară care au obținut acest titlu până acum.

  • 2011 – municipiul Ungheni
  • 2012 – municipiul Cahul
  • 2013 – orașul Ialoveni
  • 2014 – orașul Soroca
  • 2015 – orașul Sângerei
  • 2016 – orașul Ialoveni
  • 2017 – satul Varnița (din raionul Anenii Noi)
  • 2018 – municipiul Cahul
  • 2019 – satul Costești (din raionul Ialoveni)
  • 2020/2021 – satul Sipoteni (din raionul Călărași)
  • 2022 – orașul Ștefan Vodă

21 de zile de frumusețe: un nou concurs de la Mary Kay®!
Articolul anterior
Tu știi când și cum să bei apă?
Articolul următor