Maşinile din Transnistria, cu numere neutre vor fi admise în traficul internațional

Începând cu data de 9 octombr, mijloacele de transport  din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, având plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre și certificate de înmatriculare permanente, eliberate în corespundere cu Legea 170/2018 cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative, vor putea fi admise în traficul rutier internațional, potrivit Moldpres.

separator

Biroul politici de reintegrare readuce în atenția conducătorilor auto care circulă cu asemenea mijloace de transport că, la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova este necesar să dispună de următoarele:

  • Certificatul de înmatriculare a vehiculului (corespunzător anexei nr. 21 la Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 770/2012);
  • Permis de conducere (național sau internațional), valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte vehiculul, în corespundere cu Convenția asupra circulației rutiere  din 1968, la care  Republica Moldova a aderat prin Hotărârea Parlamentului nr. 1318/1993;
  • Pașaport valabil pentru călătorie în țările de destinație și/sau tranzitate în condițiile statelor respective;
  • Asigurarea de răspundere civilă auto/„Cartea Verde”, în corespundere cu art. 39 al Legii nr. 414/2006 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagubele produse de autovehicule;
  • Actul care confirmă transmiterea în folosință a vehiculului cu număr de înmatriculare neutru (contractul de comodat sau contractul de locațiune), conform art. I pct. 9 al Legii nr. 170/2018;
  • Raportul de inspecție tehnică periodică a vehiculului (Hotărârea Guvernului nr. 1047/1999; Ordinul MEI nr. 436 din 24.08.2018);
  • Semnul statului (elipsă cu suprafața reflectorizantă, de culoare albă, cu conturul de culoare neagră, pe fondul căreia este aplicată inscripția “MD”– instalat în spatele autovehiculului), în corespundere cu punctul 3 din anexa nr. 6 la Hotărârea Guvernului nr. 357/2009 cu privire la aprobarea Regulamentului circulației rutiere;

Alte acte justificative, necesare călătoriilor în străinătate în corespundere cu cerințele țărilor de destinație și/sau tranzitate.Biroul politici de reintegrare amintește că, garanțiile legate de respectarea Convenției asupra circulației rutiere  din 1968, îi aparțin statului membru în care este înmatriculat mijlocul de transport antrenat în traficul internațional, iar verificările în vederea asigurării respectării revin conform competențelor de constatare (art. 39 alin. (2) al Legii nr. 414/2006; art. 423 Cod contravențional; punctul 3 al Hotărârii Guvernului nr. 847/2018; Hotărârii Guvernului nr. 834/2008; Ordinul IGPF nr. 120 din 25.09.2018; Ordinul IGPF nr. 91 din 04.07.2017).

Conducătorilor auto li se recomandă să consulte legislația statului de destinație/tranzitat și să respecte normele de circulație rutieră.

Reamintim că, Republica Moldova în contextul lansării mecanismului de înmatriculare a mijloacelor de transport cu numere neutre a informat depozitarul Convenției asupra circulației rutiere internaționale despre noile prevederi ale legislației naționale.

Moldovenii, îndemnați să sărbătorească Ziua Europei, pe 9 mai

Acum șapte decenii, la 9 mai 1950, a fost pusă piatra de temelie pentru pacea și unitatea de care se bucură țările din Uniunea Europeană. Și în Republica Moldova în această zi este marcată Ziua Europei. Cu acest prilej, Președinta Maia Sandu a venit cu un apel către toți cetățenii să vină în Piața Marii Adunări Naționale pentru a celebra pacea, scrie radiomoldova.md.

„Vă invităm pe toți, alături de familie și prieteni, să celebrăm împreună Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale la un eveniment organizat de Guvernul Republicii Moldova în colaborare cu delegația Uniunii Europene. Vom discuta despre lucrurile cu care se mândrește Moldova, veți avea ocazia să vorbiți cu cabinetul de miniștri, să vizitați alături de copii Casa Guvernului, să aflați despre proiectele prin care construim Moldova Europeană și să vă bucurați de concertul din seara de 9 mai. Europa ești Tu! Moldova Europeană suntem Noi!”, a menționat Maia Sandu.

Și Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks a îndemnat moldovenii să sărbătorească Ziua Europei pe 9 mai la Chișinău și pe 19 mai – la Bălți.

„Ziua Europei este despre și pentru oameni! Este ziua în care ne reamintim că solidaritatea ne face mai puternici”, a spus Ambasadorul UE in Moldova, Jānis Mažeiks, într-un apel video.

Amintim că în 2023, Ziua Europei a fost marcată printr-o serie de evenimente pe parcursul lunii mai. Orășelul European a fost inaugurat la Chișinău pe 13 mai. În aceeași zi, a avut loc și concertul din PMAN.

Un elev de 17 ani a murit la spital, după ce i s-a făcut rău într-un autobuz. Adolescentul obișnuia să consume băuturi energizante

Un adolescent în vârstă de 17 ani, din Pașcani, a decedat după ce i s-a făcut rău într-un autobuz. Medicii au încercat să îi salveze viața, dar eforturile au fost în zadar, scrie adevarul.ro.

Conform informațiile apărute până în prezent, se pare că tânărul era consumator de băuturi energizante.

Un elev de 17 ani a murit la spital, după ce i s-a făcut rău într-un autobuz

Un tânăr în vârstă de 17 ani a murit subit luni noaptea, 23 aprilie 2024, în jurul orei 22.00, la Spitalul Municipal de Urgență din Pașcani. Băiatul, care era elev în clasa a Xl-a la un liceu din municipiul Pașcani, a ajuns de urgență la spital după ce i s-a făcut rău într-un mijloc de transport în comun.

Medicii au încercat să-i salveze viața și l-au resuscitat timp de două ore. Cu toate acestea, eforturile au fost zadarnice iar doctorii au fost nevoiți să declare decesul. 

Conform informațiilor apărute până în prezent, se pare că adolescentul obișnuia să consume băuturi energizante, extrem de periculoase pentru organism, mai ales în cazul în care există și alte patologii necunoscute.

La data de 23 aprilie anul curent, Poliția Municipiului Paşcani a fost sesizată de către reprezentanții unei unități medicale cu privire la faptul că un tânăr, de 17 ani a decedat la unitatea respectivă. Din cercetări a rezultat faptul că, în aceeași zi, acestuia i s-a făcut rău în timp ce se deplasa cu un mijloc de transport în comun pe raza municipiului Pașcani. La fața locului s-a deplasat un echipaj medical, acesta fiind transportat la spital. Ulterior, în urma manevrelor de resuscitare, cadrele medicale au constatat decesul tânărului.

Pe corpul persoanei nu au fost identificate urme vizibile de violență. A fost dispusă efectuarea necropsiei medico-legale pentru stabilirea cauzei decesului. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere de culpă” a anunțat Inspectoratul Județean de Poliție Iași.

Băuturile energizante, o adevărată bombă cu ceas

Conform cadrelor medicale, băuturile energizante pot fi un adevărat pericol pentru sănătate, mai ales dacă este vorba despre persoane care suferă și de patologii nedescoperite.

Există o combinație potențial letală între doze mari de cofeină, taurină și zahăr. În momentul în care au doze de trei ori mai mari decât într-o cafea, la o persoană care nu este obișnuită cu acest tip de excitante pot apărea tulburări cardiovasculare multiple. Totodată, maladiile cardiovasculare nediagnosticate se pot acutiza și complica. Totodată, este conținutul important de zahăr: cam 10 lingurițe de zahăr conține o astfel de băutură. Totodată, apare agitația psihomotorie, dar efectele asupra sistemului cardiovascular sunt extrem de grave”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.  

Parlamentul Independenței cere guvernelor de la Chișinău și București unirea neîntârziată a Republicii Moldova cu România

Unirea cât mai repede dintre Republica Moldova și România. Asta cer reprezentanții asociației obștești „Parlamentul Independenței”, guvernelor de la Chișinău și București. Ei vor convocarea ședinței comune la care să se adopte Actul Unirii Republicii Moldova cu România – act normativ suprem al dreptății și totodată al lichidării Pactului Ribbentrop-Molotov pentru națiunea română, scrie evz.ro.

Într-o declarație, semnatarii și votanții Declarației de Independență se adresează și guvernelor Statelor Unite ale Americii, Germaniei și Franței. Care ar trebui să ajute la această mutare care să reîntregească națiunea română.

Unirea dintre Republica Moldova și România, cerută de Parlamentul Independenței

Președintele asociației „Parlamentul Independenței”, Alexandru Arseni, doctor habilitat în dreptul constituțional, a prezentat Declarația-apel cu privire la securitatea națională și integritatea teritorială în contextul situației social-politice interne și externe. Potrivit lui, un apel cu privire la adoptarea actului reîntregirii, adresat către guvernele de la Chișinău și București a fost și anterior. Apelul fusese adoptat pe 26 decembrie 2022, fiind semnat de către 101 deputați semnatari și votanți ai Declarației de Independență, dar și subsemnat de mai bine de 50 de personalități marcante din domeniile știință, cultură, medicină, literatură etc.

Au mai existat apeluri cu privire la extinderea și acoperirea teritoriului Republicii Moldova cu emisiunile postului de televiziune nr.1 România. Un al apel s-a referit la încheierea acordului bilateral de asigurare a securității militare.

„Spre regret, guvernarea de la Chișinău, nu numai că nu a răspuns la apeluri, dar nu a întreprins nicio acțiune practică concretă de a executa voința poporului suveran la reunificarea naturală și legală cu Patria-Mamă România, precum și a asigurării securității naționale și integrității teritoriale. În schimb forțele revanșiste, de ocupație, au selectat și identificat persoane școlite și, respectiv, cu suport financiar criminal terorizează locuitorii din sudul, estul și unele orașe din nord, antrenându-i în procese ilegale. Mai mult ca atât, deputații pretinși ai „opoziției”, contrar statutului de deputat, destabilizează și mai mult situația social-politică internă”, a citat din Declarație Alexandru Arseni.

Avertisment după consolidarea Opoziției, la Moscova

Potrivit lui, toate aceste acțiuni ilegale sunt întreprinse în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. „Colac peste pupăză, pe 21 aprilie curent, aceste persoane, în mod cinic și-au consolidat acțiunile în capitala „Imperiului răului”, Moscova. Astfel s-a demonstrat încă o dată poziția lor de spioni ai Moscovei, cu planuri clare de a subjuga din nou poporul Republicii Moldova, element constitutiv al Națiunii Române”, a declarat președintele asociației „Parlamentul Independenței”.

În context, citând Declarația-apel, doctorul habilitat le-a solicitat guvernărilor de la Chișinău și București să se convoace de urgență în ședință comună pentru a adopta Actul Unirii Republicii Moldova cu România. „Pe această cale naturală va fi smuls cuțitul ce stă în spatele a două națiuni: română și ucraineană, asigurându-se astfel securitatea națiunilor în cadrul Europei Unite și protecția NATO”, a mai spus citat Alexandru Arseni din Declarație.

El e singurul om din lume care își poate răsuci picioarele la 180 de grade
Articolul anterior
În vizită la nou născut. Xenia Deli a primit oaspeți de peste Ocean!
Articolul următor