,,Miliard”, ultimul film al actorului Mihai Curagău a fost premiat cu Grand-Prix!

Actorul Mihai Curagău, Artist al Poporului, decorat cu Ordinul Republicii, a jucat ultimul său rol în filmul de scurt metraj „Miliard”, dar nu a mai apucat să îl vadă. Actorul s-a stins din viață în data de 24 decembrie, la vârsta de 73 de ani.

separator

Premiera filmului pentru Moldova este planificată pentru data de 15 august 2018, cand marele actor ar fi împlinit 75 de ani. Invitat la Radio Chișinău, la emisiunea matinală Familia Diminescu, Sergiu Cumatrenco Jr., a povestit despre film și depre proiectele pe care intenționează să le realizeze.

Producătorul intenționează să inițieze o campanie de crowdfunding pentru suma de 200.000 de lei ca să poată realiza bustul actorului Mihai Curagău, și ca să-l dezvelească în locul unde și-a desfășurat activitatea în timpul vieții, intre cele doua instituții de cultură, Teatrul Național „Satiricus” și cinematogarful „Odeon”, relatează radiochisinau.md.

Filmul „Miliard” este lucrarea de licență la VGIK, Institutul de Cinematografie din Moscova, a lui Evgheni Dudceac, proiect câștigător al grantului de 10.000 de euro lansat de YOUBESC CREATIVE INSTITUE.

Scurmetrajul „Miliard” a și luat deja Grand Prix-ul la „VGIK student Festival” și alt Grand Prix la Samorodok „Shukshin Festival” 2017, în Rusia. Filmul este în competiție la New Wave International Student Festival (cu premieră în Bulgaria la 27 aprilie 2018) și a mai fost selectat la 2 festivaluri internaționale din Italia. Urmează un circuit festivalier și proiecții în toată lumea.

Producția a fost filmată în vara-toamna anului 2016, iar subiectul filmului este despre badea Gheorghe, un pensionar văduv de mult timp, care își trăiește veacul la marginea unui sat moldovenesc.

În rutina zilnică, Gheorghe consideră că viața trece pe alături, până când bătrânul observă că closetul său are posibilitatea de a teleporta. Bătrânul poate ajunge în Tokyo, poate urca chiar pe Everest și poate vizita diferite destinații turistice. Posibilitățile mari nasc dorințe si mai mari. Dacă va putea bătrânul Gheorghe rezista tentațiilor lumii moderne – depinde doar de el.

sursa: www.radiochisinau.md

alte Articole interesante