În Moldova scade dramatic numărul de studenți. În anul 2019 va fi și mai rău

Biroul Național de Statistică a publicat, anterior, raportul „Activitatea instituțiilor de învățământ superior în anul de studii 2018/19”, care confirmă că cea mai mare problemă pe care o are învățământul universitar din Republica Moldova va persista și chiar va deveni și mai acută în 2019: scăderea continuă și dramatică a numărului de studenți.

separator
Potrivit unor opinii, dacă tendința se va menține și în anul de învățământ 2019-1920, atunci deja în vară anului viitor mulți dintre cei care astăzi predau la catedră vor trebui să-și caute de lucru.

„La începutul anului de studii 2018/19, numărul de studenți a fost de 60,6 mii de persoane (exclusiv străini), fiind cu circa 5 mii de studenți mai puțin comparativ cu anul de studii precedent. Numărul de studenți în instituțiile de stat a fost de 50,6 mii de persoane, reprezentând 83,5% din totalul studenților. Comparativ cu anul de studii 2017/18 numărul de studenți în instituțiile de stat s-a diminuat cu 4,7 mii de persoane (sau 8,5%), mai puțin în cele private (cu 0,2 de mii persoane sau 2,1%)”, constată Biroul Național de Statistică (BNS).

În doar un an, numărul de studenți s-a micșorat cu aproape 5 mii. Dacă regresul va continua, cel mai probabil în câțiva ani mai multe universități vor fi închise, iar profesorii universitari vor rămâne fără muncă. Doar în ultimii 12 ani, numărul de studenți s-a redus de două ori: de la 128 de mii în anul de studii 2006-2007, la 60 de mii în anul de studii 2018-2019.

În Moldova, natalitatea are în continuare un trend accentuat negativ, deoarece oamenii continuă să plece masiv peste hotare pentru a se stabili definitiv cu traiul acolo, nu doar pentru a munci și a câștiga un ban.

În ultima perioadă, mulți tineri pleacă la studii peste hotare, apreciind calitatea studiilor ca fiind mult mai înaltă acolo. Tinerii moldoveni preferă să meargă să învețe în universitățile din România, în primul rând, dar și din Rusia, Italia, Franța, Marea Britanie, Olanda. Din păcate, potrivit altor opinii, din Moldova emigrează multă materie cenușie, iar această situație va genera probleme și mai grave în anii următori.

,,Riscul este ca, în felul acesta, treptat-treptat, Moldova să rămână fără învățământ universitar și să ajungă din țară într-un fel de provinție, dacă nu a și ajuns, furnizoare de brațe de muncă și creieri”, relatează jurnalistul Sergiu Praporșic, pentru sputnik.md.

Profesorii universitari părăsesc universitățile – 6 la sută într-un an. Potrivit aceluiași raport al BNS, în 2018 , în instituțiile de învățământ superior și-au desfășurat activitatea 4,5 mii de persoane (personal de bază), cu 6,1% mai puțin comparativ cu anul de studii 2017-2018. Și asta în condițiile în care nu a început închiderea universităților în lanț sau reducerea și comasarea facultăților, lucru care este inevitabil în condițiile reducerii continue a numărului de studenți.

Doi pasageri de la cursa „Chişinău-Istanbul” au încercat să treacă cu valută nedeclarată

În bagajele de mână ale doi cetățeni străini, polițiștii de frontieră de comun cu funcționarii vamali au depistat valută, în numerar de mii de euro și dolari, care nu a fost declarată. Cazurile au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, la curse cu destinație spre Istanbul, Turcia.

În ambele situații s-a acționat în cadrul controlului de specialitate, efectuat în coordonare între cele două autorități.

Prima persoană documentată este cetățean chinez de 35 de ani, în bagajul căruia s-au depistat 10900 EUR și 5500 USD. În bagajul cetățenului Ucrainei de 41 de ani, echipa mixtă a descoperit 50000 USD, pe care pasagerul a evitat să le declare.

În continuare investigațiile se desfășoară în vederea elucidării circumstanțelor și luării măsurilor legale ce se impun. 

Percheziții într-un dosar de contrabandă cu obiecte din metale prețioase, în valoare de peste 1,5 milioane lei

În postul vamal Leușeni, funcționarii vamali în comun cu polițiștii de frontieră au deconspirat intenția unui conațional de a introduce ilegal în țară un lot de articole, presupus din metal prețios.

Astfel, urmare a controlului vamal, în geanta de mână au fost depistate bunurile nedeclarate: 103 monede, un lingou și două medalii.  

Cazul a avut loc astăzi, 5 decembrie 2023, în timpul verificării bagajelor pasagerilor de la ruta „Franța-Moldova”. Documentat este un conațional în vârstă de 36 de ani.

În cadrul audierilor, persoana a declarat că monedele au fost procurate contra sumei de 300 EUR, iar lingoul presupus a fi din aur – 800 EUR.

În continuare, bunurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar investigațiile pe caz continuă.

Fostul președinte Igor Dodon, alături de mezinul său pe muntele Athos: ”Ne vom ruga pentru țară”

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a plecat într-un pelerinaj de câteva zile pe muntele Athos.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Igor Dodon a scris că a ajuns pe muntele Athos alături de fiul său mai mic, menționând că vor urma câteva zile de liniște și discuții cu călugării, transmite Știri.md.

„Am ajuns la muntele Athos, împreună cu feciorul cel mic. Vor urma câteva zile de liniște, discuții cu călugării și reflecții. Ne vom ruga pentru Moldova. Să fie pace și normalitate în țară”, a scris Igor Dodon.

De menționat că, în ultimii ani, fostul șef de stat a mers în mai multe pelerinaje pe muntele Athos, iar de fiecare dată, Igor Dodon a declarat că în timpul pelerinajului s-a rugat pentru poporul R. Moldova.

Vara începe cu o MEGA OFERTĂ la Unica Sport!
Articolul anterior
Cristian are nevoie de o intervenție urgentă în Germania. Să-l ajutăm împreună!
Articolul următor