Moldovenii care au muncit în Italia pot beneficia de pensie și alte asigurări sociale din partea statului italian

La 8 mai, curent, a fost semnat Protocolul de colaborare între Casa Naţională de Asigurări Sociale, Patronatul ACLI şi Parteneriatul pentru Asistenţa Teritorială şi Activitate de Consultanţă privind legislaţia Internaţională pentru informarea cetăţenilor moldoveni care au activat în Republica Moldova şi Republica Italiană asupra dreptului la pensie şi altor prestaţii de asigurări sociale, precum şi asupra modalităţii obţinerii acesteia.

separator
Semnarea Protocolului de colaborare va apropia semnarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Italiană.

În prezent, între Republica Moldova şi Republica Italiană nu există un acord bilateral în domeniul securităţii sociale, care ar prevedea garanţii sociale pentru cetăţenii celor două state. Cu toate acestea moldovenii care au lucrat legal în Italia pot beneficia de pensie din partea statului italian prin intermediul Patronatului ACLI.

În legislaţia Republicii Italiană este prevăzut ca cetăţenii altor state, care au atins vârsta de pensionare şi s-au întors să locuiască permanent în ţara de origine, inclusiv în Moldova, pot să se adreseze pentru stabilirea pensiei italiene pentru limită de vârstă, vechime în muncă, de dizabilitate şi pensie de urmaş.

Astfel, prin intermediul Patronatului ACLI, reprezentanţa în Republica Moldova, au fost stabilite pensiile pentru circa 800 persoane. Cererile cu privire la pensiile solicitate sunt examinate de Institutul Naţional de Asigurări Sociale din Republica Italiană (INPS). Dintre pensiile stabilite cuantumul minim constituie 17 euro, iar cel mai mare – 500 de euro.

Persoana care doreşte să obţină o pensie italiană trebuie să aibă paşaport moldovenesc şi codul fiscal italian (Codice Fiscale) precum şi să deschidă un cont bancar (în euro) la una dintre băncile din Moldova. În prezent în Republica Italiană legal, cu permis de şedere, sunt oficial înregistraţi 140 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova.

Cât vor scoate din buzunar părinții, în acest an, pentru odihna odraslelor în taberele de vară

Între 280 și 357 de lei vor trebui să scoată din buzunar părinții, pentru a-și trimite copiii la tabere de vară. Prețul variază în funcție de tipul instituției: destinată sportivilor, turistică, de reabilitare sau cu sejur de zi, scrie realitatea.md.

Taberele urmează să fie pregătite pentru a primi minorii până pe 15 mai. O parte din bilete vor fi achiziționate de Casa Naţională de Asigurări Sociale, apoi repartizate Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, care le va transmite ulterior organizațiilor sindicale primare și unităţilor economice, pentru a ajunge la beneficiarii finali.

Cu excepția acestor bilete, administrației publice locale și centrale i se recomandă să acorde gratuit 25% din totalul biletelor repartizate în taberele de odihnă minorilor în dificultate, celor rămași fără ocrotire părintească, aflați în servicii e plasament, din familii defavorizate sau cu mulți copii, cu dizabilități, celor refugiați sau ai căror părinți sunt veterani de război ori au solicitat azil politic.

Biletele rămase vor putea fi comercializate doritorilor, cu achitarea a 20% din prețul lor.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării va achiziționa 533 de bilete pentru elevii din instituțiile de învățământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi oraşul Bender, subordonate autorității.

Ana-Maria, tânăra din Orhei răpită și omorâtă, va fi condusă astăzi pe ultimul drum

Ana-Maria Guja, tânăra de 19 ani din Orhei, găsită moartă într-o localitate din Telenești, după ce a urcat într-o mașină de ocazie, va fi condusă astăzi pe ultimul drum. Anunțul a fost făcut printr-un mesaj pe rețele, scrie unimedia.info.

„Bună seara. Vreau să vă aduc la cunoștință că mâine o vom pe trece pe ultimul drum pe Ana-Maria Guja, la orele 12. Cine dorește să își ia rămas bun, să vă apropiați”, se arată în mesaj.

Amintim că tânăra gravidă în luna a 6-a a murit în chinuri groaznice.

Cauza prealabilă a decesului Anei-Maria ar fi trauma cranio-cerebrală deschisă. Surse din cadrul Centrului de medicină legală au declarat pentru ZdG că pe corpul tinerei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură.

Suspectul, un fost polițist, nu-și recunoalte vina și nu cooperează cu ancheta.

Un copil pe bicicletă, spulberat de o mașină la Ialoveni

Un accident rutier a avut loc în seara zilei de 21 aprilie, în apropierea localității Țîpala, raionul Ialoveni.

Potrivit informațiilor difuzate de oamenii legii, impactul a avut loc între un automobil Opel și o bicicletă condusă de un minor în vârstă de 13 ani. Drept rezultat, copilul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, transmite Știri.md.

„Pe data de 21 aprilie, în jurul orei 21:00, poliția din Ialoveni a fost sesizată despre producerea unui accident rutier în apropierea localității Țîpala. La fața locului, oamenii legii au stabilit că un tânăr de 20 ani, în timp ce conducea automobilul de marca Opel, pe direcția spre localitatea Puhoi, a lovit un biciclist care se deplasa în fața acestuia pe aceeași direcție. Preliminar biciclistul a încercat să vireze brusc spre stânga, iar ulterior a fost tamponat de automobil”, informează ofițerul de presă a Inspectoratului de Poliție Ialoveni, Mariana Didenco.

În urma accidentului, șoferul a fost testat cu aparatul Drager, care a constatat rezultat negativ la prezența alcoolului în aerul expirat.

Cazul este înregistrat și documentat de către polițiști pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

A fost veselie mare în nordul țării, la o nuntă țigănească de lux. Video
Articolul anterior
Fiul gimnastei Alina Kabaeva ar semănă leit cu actualul președinte rus
Articolul următor