A murit cel mai bătrân om din lume

Este vorba de Celino Villanueva Jaramillo, considerat a fi cel mai bătrân om din lume. Acesta a murit miercuri în spitalul din orașul San Jose de Mariquina, Chile, la vârsta de 121 de ani, potrivit digi24.ro.

separator

Potrivit cotidianului britanic, bătrânul a căzut din pat în urmă cu o săptămână și și-a rupt trei coaste, dintre care una i-a perforat un plămân. Don Celino a fost operat de urgență și plasat apoi la terapie intensivă. Inițial, medicii erau optimiști că bărbatul va supraviețui, dar, peste câteva zile, plămânul i-a cedat.
„Suntem foarte triste!”, a declarat Ivonne Morales, care împreună cu mama ei, Marta Ramirez, l-au îngrijit pe Celino de la vârsta de 99 de ani. „A fost o parte integrantă a familie noastre”.

Don Celino a trăit întreaga lui viața în țara de origine, Chile, și a fost cu patru ani mai mare decât Nabi Tajima, japoneza consemnată în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai bătrână persoană din lume. Jaramillo și-a pierdut cerfiticatul de naștere într-un incendiu care i-a cuprins casa în urmă cu două decenii, însă din 2016, după consultarea mai multor arhive de către autorități, anul de naștere consemnat în buletin apare ca fiind 1896.

Nimeni din Chile – nici șeful statului, nici ministrul Justiției (care i-a oferit personal în 2016 cardul de identitate reînnoit) – nu se îndoiește că aceasta ar fi anul lui de naștere.

„Verificând registrele noastre, reiese că Celino Villanueva Jaramillo s-a născut efectiv pe 25 iulie 1896.”, declara anul trecut Jacqueline Salinas, de la departamentul de demografie al biroului național de statistică din Chile.
Orașul de baștină al lui Jaramillo este paradisul piscicol Rio Bueno, provincia Ranco. Detalii exacte despre copilăria lui au fost greu de deslușit, deoarece în ultimii ani de viață memoria lui Don Celino se deteriorase foarte mult. Câteva aspecte biografice certe, potrivit informațiilor apărute în presă de-a lungul timpului, ar fi acelea că Jaramillo nu a fost niciodată căsătorit, nu a avut copii și a lucrat mai toată viața ca muncitor în agricultură pentru un latifundiar numit Ambrosio Toledo.Când Don Celino a ajuns la vârsta de 80 de ani, Toledo l-a anunțat că îl va înlocui cu un muncitor tânăr, l-a îmbărbătat cu o bătaie pe umăr, i-a urat sănătate și i-a sugerat să elibereze încăperea pe care o ocupa pe moșia lui, lăsându-l la mila sorții. Au urmat ani extrem de grei pentru Jaramillo, mutat în apropierea localității de coastă Mehuin, într-o magherniță, cu o pensie mică, trăind la limita subzistenței din vânzarea legumelor pe care le cultiva și din pescuit. După ce un incendiu i-a transformat în scrum căsuța mică și sărăcioasă, bătrânul a fost luat în grijă de Marta Ramirez și de fiica ei.

Cel mai mare amfiteatru în aer liber din țară se schimbă la față! Pe teritoriul Teatrului Verde va fi amenajat și un pavilion unde vor fi crescuți fluturi

Primăria Chișinău continuă lucrările de reparație și modernizare a celui mai mare amfiteatru în aer liber din republică.

Actualmente se lucrează la reparația exterioară a clădirii teatrului (fațadei), este reparat acoperișul scenei, sunt vopsite scaunele, sunt instalate 5 porți la toate intrările în parc, se lucrează la instalarea unui grup sanitar modular, este amenajată intrarea centrală în teatru și sunt reparate scările de acces. Este instalată și rampă pentru persoanele cu necesități speciale.

La fel, la Teatrul Verde este amenajat un pavilion expozițional de agrement, unde vor fi crescuți fluturi.

Amintim că acum doi ani, Primăria Capitalei a inițiat lucrări de reparație a teritoriului Teatrului Verde. Au fost schimbate scaunele, pavată zona de spectatori, amenajat spațiul verde și curățați copacii.

Operațiunea VITEZA, mii de încălcări comise de șoferi

Timp de o săptămână, polițiștii INSP au fixat peste 5 mii de încălcări rutiere comise de șoferi, anunță Poliția.

Operațiunea (acțiune sub egida #ROADPOL) are scopul diminuării numărului de accidente rutiere, dar şi sporirea nivelului de disciplină al participanților la trafic.

În premieră, Poliția Națională a fost dotatăcu cinci bărci de patrulare de către Autoritatea Polițienească Suedeză

În premieră, Poliția Națională a fost dotată de către Autoritatea Polițienească Suedeză cu cinci bărci de patrulare.

Timp de trei zile, 9 angajați ai subdiviziunilor Poliției Naționale, precum și reprezentanți ai altor entități ale MAI, au fost instruiți în utilizarea bărcilor cu motor.

Ulterior, aceștia vor putea interveni în cadrul activităților de supraveghere și intervenție în zonele acvatice.

Instruirile au avut loc sub îndrumarea specialiștilor suedezi, care au furnizat cunoștințele și abilitățile necesare pentru operarea eficientă a acestor mijloace de transport pe apă.

Astfel, vom extinde capacitatea operațională a angajaților poliției, facilitând intervenția rapidă și eficientă în situații de urgență.

Iana Bețișor, despre pasiunea vieții sale! Creează manual coșulețe din hârtie de ziar
Articolul anterior
Amalia Enache, despre drama prin care a trecut când mama ei era internată în spital: „Plângeam de 12 ore, iar asistentele mă întrebau de emisiuni TV”
Articolul următor