Nata Albot: ,,Acasă vorbim românește. Copiii mei sunt poligloți”

Moldovenii au marcat astăzi Sărbătoarea ,,Limba Noastră”, asta deși la 27 august 1989, Marea Adunare Naționala de la Chișinău a solicitat Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM să modifice Constituția, astfel încât Limba Română să devină limbă de stat.

separator

Pentru publicarea manualelor în limba română a fost nevoie de circa 7 ani. Dupa 1994, însă limba oficială a devenit moldovenească. Partidul Democrat Agrar, promotor al ideii moldovenismului, a schimbat denumirea limbii în constituție și denumirea sărbătorii. „Limba moldoveneasca” a devenit limba de stat, iar pe 31 august moldovenii au început să sărbătorească Ziua Limbii Noastre și nu Ziua Limbii Române, transmite protv.md.

În vâltoarea disputei limbii vorbite, vedetele de acasă pun punctele pe ,,i” și declară că vorbesc românește. De Ziua Limbii Române, Nata Albot dezvăluie semnificația sărbătorii și își împărtășește propria viziune.

,,Eu cu limba vreu să deschid uși, nu să ascut săbii”…

,,Eu nu-s cu romantismul, ci cu pragmatismul, când vine vorba de limbă. Ca un modest poliglot și după experiența de migrație, îndrăznesc să afirm că ușile-n viață le deschizi mult mai ușor când poți vorbi mai multe limbi. Iar încăpățânarea de a învăța limba locală nu e decât un semn de lene, neinteligență și o piedică spre integrarea deplină într-o societate.

Nu simt nici furie și nici lipsă de respect când un locuitor al Moldovei nu-mi răspunde românește. Simt doar milă și un sentiment de superioritate, pentru că pot înțelege mai multe, transmite mai multe și cere mai multe, vorbind mai multe limbi.

Iar printre străini mă simt specială, pentru că vin dintr-un popor care vorbește o limbă atât de rară, cu rădăcini latinești, și cu atâtea vocale în ea, deci foarte melodioasa. Mulțumesc limba olandeză, că m-ai ajutat să înțeleg asta 😁.

Acasă vorbim românește. Copiii mei sunt poligloți. Nu mă las intimidată și foarte liniștit pun la punct pe oricine crede că poate folosi limba drept o armă pentru disensiuni între oameni.

Limba e un instrument de comunicare. Dacă unii vor să il folosească drept armă de război, să își asume consecințele. Eu cu limba vreu să deschid uși, nu să ascut săbii”, le-a comunicat Nata Albot urmăritorilor săi virtuali.

Amenința trecătorii cu un cuțit. Un bărbat, reținut de polițiști, pe o stradă din Capitală

Un bărbat de 41 de ani a fost reținut de oamenii legii după ce amenința oamenii cu un cuțit pe strada Tighina din Capitală.

Reținut, după ce amenința cetățenii cu un cuțit

Cazul a avut loc pe strada Tighina din capitală. Polițiștii au fost anunțați precum că un bărbat amenință cu un cuțit trecătorii.

Imediat, polițiștii Secției asigurare ordine publică s-au deplasat la fața locului și au dezarmat suspectul. Bărbatul de 41 de ani a fost condus la Inspectoratul de Poliție Centru pentru documentare.

Inspectoratul General al Poliției solicită cetățenilor, în cazul în care observă acțiuni ilegale să solicite intervenția poliției la numărul de urgență 112.

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, retras din funcție. Zelenski a semnat decretul

Ambasadorul Ucrainei în R.Moldova, Marko Șevcenko, a fost eliberat din funcție. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie deschide.md.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev au menționat că retragerea din funcție a lui Marko Șevcenko vine ca urmare a încheierii mandatului de patru ani.

De menționat că Marko Șevcenko a deținut funcția de ambasador al Ucrainei în R.Moldova din februarie 2020.

Delirul Moscovei: Lavrov, indecis dacă R. Moldova vrea să renunțe la regiunea transnistreană sau să o invadeze

Moscova continuă să lanseze falsuri cu scopul de a disemina frică în rândul cetățenilor R. Moldova. De această dată, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat guvernarea de la Chișinău că ar pregăti rezolvarea diferendului transnistrean pe cale militară, transmite RIA Novosti citată de deschide.md.

Se pare că R. Moldova a decis să renunțe la Transnistria. Chișinăul a respins multiplele propuneri ale transnistrenilor și Federației Ruse de a relua negocierile în formatul ”5+2”. Maia Sandu a declarat că o să organizeze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană fără Transnistria. Probabil există dorința de unire cât mai rapidă cu România și obținerea, astfel, a unor posibilități adăugătoare. Poate că autoritățile de la Chișinău contează pe rezolvarea problemei transnistrene pe cale militară” a declarat Lavrov.

De asemenea, șeful MID-ului de la Moscova a acuzat Chișinăul că a decis să distrugă relațiile moldo-ruse.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că singura modalitate de rezolvare a diferendului transnistrean este pe cale pașnică, prin intermediul diplomației. În același timp, formatul de negocieri ”5+2” nu mai poate fi aplicat, întrucât un participant al său, Rusia, duce deja de mai bine de doi ani un război de agresiune împotriva altui participant, Ucraina.

În același timp, declarația lui Lavrov precum că guvernarea de la Chișinău vrea să distrugă relațiile moldo-ruse vine la doar două săptămâni după ce Moscova a sfidat autoritățile noastre și a deschis, fără permisiunea R. Moldova, șase secții de votare în stânga Nistrului în vederea alegerilor prezidențiale Rusia.

De Ziua Limbii Române, Pasha Parfeni și Cristofor Aldea-Teodorovici ne invită la un concert pe apă, în parcul Valea Morilor!
Articolul anterior
Gloria Gorceag: ,,De Ziua Limbii Române, în rochia bunicii mele, în satul copilăriei mele”
Articolul următor