Nichita de doar șase luni se luptă să trăiască! Acum, viața lui costă 20.000 de euro

Nichita Donos este un băiețel de doar șase luni, mult-așteptat de părinții Sergiu și Natalia din orașul Orhei. Bucuria nașterii puiuțului a fost umbrită de faptul că s-a născut bolnav. Diagnoza stabilită a fost: amiotrofie spinală. Această boală presupune atrofierea mușchilor și scăderea forței musculare. Nichita nu își poate ține echilibrul și nu are putere să își țină căpșorul sau spatele. Acum, timpul este foarte prețios pentru acest copilaș, fiecare zi este extrem de importantă. Părinții, cu lacrimi în ochi, vă roagă să-i acordați o șansă la viață acestui pui de om.

separator

La moment, Nichita este internat la Centrul Mamei și Copilului, în secția de reanimare, iar pentru a diagnostica boala de care suferă puiuțul și de a-i da o șansă la o viață normală, este necesară transportarea acestuia în Turcia, la Clinica American. Însă, cheltuielile legate de  transportarea lui Nichita sunt foarte mari, deoarece este necesar un avion specializat pentru transportarea acestuia în Turcia, plus cheltuielile legate de investigații. Părinții au venituri foarte modeste, iar acasă mai cresc încă un copilaș. 
Părinții sunt foarte disperați și vă roagă să nu-i lăsați în acest moment atât de greu pentru ei. Toți oamenii cu sfulet mare, pot face o mică donație pe platforma caritate.md pentru a-l salva pe acest puiuț micuț.

Un bărbat din Glodeni a dat buzna în casa fiului său și i-a amenințat colegii de clasă că-i omoară

Procuratura raionului Glodeni anunță că a remis la Judecătoria Drochia, sediul Glodeni, o cauză penală pornită în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de huliganism și amenințare cu omor.

Potrivit învinuirii, un bărbat de 35 de ani din Glodeni, la data de 16 octombrie 2023, în jurul orei 11:10, în pauza dintre a treia și a patra lecție, fără permisiune și ignorând cerințele angajaților instituției de a părăsi sediul, a intrat în biroul unei clase din incinta Instituției Publice Gimnaziul „Dimitrie Cantemir” din or. Glodeni. Acolo, din intenții huliganice, încălcând ordinea publică, pe fundalul unei cerți neînsemnate dintre feciorul său și colegul acestuia de clasă în vârstă de 12 ani, în prezența elevilor clasei și a angajaților instituției de învățământ, l-a atacat pe minor, apucându-l cu mânile de gât și l-a ținut în așa poziție un timp îndelungat, aplicându-i mai multe lovituri cu palma peste față. Fiind scos forțat în coridorul instituției, striga și amenința angajații instituției de învățământ, lovind-o din imprudență pe una din angajate, încerca din nou să intre forțat în clasă, trăgând de ușă, continuându-și comportamentul său huliganic aproximativ 30 minute, inclusiv și după sosirea angajaților unei companii de pază, chemați la fața locului, timp în care a fost întrerupt programul de învățământ al instituției. 

În timpul altercației care a avut loc în sala de ore, învinuitul a amenințat elevii cu moartea, precum că îi va tăia bucăți, și-i va arunca la tomberonul cu gunoi, dacă se vor mai atinge de feciorul său, prin ce le-a provocat acestora sentimente de neliniște, panică și frică pentru viața și sănătatea lor. 

Potrivit prevederilor Codului penal, bărbatul riscă o pedeapsă maximă sub formă de închisoare pe un termen de până la 6 ani, pentru ambele infracțiuni incriminate.

Maia Sandu a lansat site-ul pentru.md. Ce pot găsi cetățenii pe această platformă

Președinția Republicii Moldova a lansat site-ul pentru.md, o platformă web unde sunt prezentate informații despre beneficiile/avantajele integrării europene. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, organizată la sediul Președinției, în urma consultărilor cu mai multe grupuri de cetățeni și organizații, scrie realitatea.md.

Pe site-ul pentru.md, cetățenii Republicii Moldova pot găsi următoarele informații:

  1. 5 motive de ce facem referendum ACUM?
  2. 7 exemple de dezvoltare a altor țări care au intrat în UE;
  3. 10 minciuni despre aderarea la UE.

Persoana de contact, pentru orice informație, este Irina Gotișan, consiliera Maiei Sandu pe comunicare.

Amintim că Maia Sandu a supus consultărilor inițiativa privind organizarea unui referendum, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. La Președinție au fost invitați reprezentanții partidelor politice, profesori, actori, interpreți, juriști, ambasadori, dar și jurnaliști.

Arhimandritul Nicolae, amicul lui Dodon, va deveni episcop de Găgăuzia

Pe 12 martie, la propunerea Mitropolitului Vladimir, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a acceptat ca Mitropolia Moldovei să mai aibă doi episcopi. Astfel, arhimandritul Patrocl (Porombac), duhovnicul Mănăstirii „Sf. Treime” de la Rudi, va deveni episcop de Dondușeni și vicar al Eparhiei de Edineț și Briceni, iar arhimandritul Nicolae (Roșca), duhovnic al Mănăstirii „Sf. Teodor Tiron” din Chișinău, va fi episcop de Ceadâr-Lunga, și vicar al Eparhiei de Cahul și Comrat. Interesant este că decizia în cauză a fost luată peste numai patru zile după vizita la Moscova a Evgheniei Guțul, bașcana UTA Gagauz-Yeri, care a avut o întrevedere și cu liderul de la Kremlin, scrie jurnal.md.

Odată cu invazia rusă în Ucraina de acum doi ani, numărul preoților din Mitropolia Moldovei a început să scadă treptat, în timp ce numărul episcopilor crește în mod inexplicabil. După ședința Sinodului BORu din 12 martie, Mitropolia de la Chișinău va avea tocmai 11 ierarhi.

Despre tentativele Arhiepiscopului Nicodim (Vulpe), de Edineț și Briceni, de a-l avansa pe arhimandritul Patrocl (Porombac) la rangul de vicar al eparhiei pe care o conduce, Jurnal.md scria încă în noiembrie 2023. Însă înaintarea arhimandritului Nicolae (Roșca) la treapta de episcop a fost într-adevăr una neașteptată pentru cei care cunosc cum se mișcă lucrurile în Mitropolia Moldovei și ridică mai multe semne de întrebare, îndeosebi în contextul geopolitic de astăzi.

Pentru cei care nu cunosc, Mănăstirea „Sf. Teodor Tiron” se află pe teritoriul așa-numitei „biserici Ciuflea” din Chișinău, iar arhimandritul Nicolae (Roșca) este fostul preot Fiodor Roșca, altădată un susținător inveterat al lui Dodon. De pildă, înaintea turului al doilea al alegerilor pentru funcția de primar de Chișinău din 2011, când Igor Dodon s-a confruntat cu Dorin Chirtoacă, părintele Fiodor Roșca a organizat la biserică o întâlnire electorală cu candidatul comunist, la care a invitat mai mulți clerici din Capitală și din suburbii. Șeful Judecătoriei Bisericești de la acea vreme, regretatul preot Agafonic Potoroacă, declara atunci presei că astfel de întâlniri sunt contrare canoanelor bisericești și denotă implicarea bisericii în politică. „Este vorba de samavolnicie, care se pedepsește inclusiv prin suspendare din preoție”, menționa aceeași sursă.

Cu toate acestea, în loc să fie pedepsit, preotul Roșca s-a bucurat de tot sprijinul Mitropoliei. În acei ani, în afară de studiile teologice pe care le avea, el era și magistru în drept penal și ocupa funcția de președinte al Departamentului mitropolitan activitate pastorală în MAI și organele de drept. Oricum, încă de pe atunci în culisele mitropoliei se vorbea că marele vis al preotului Fiodor Roșca este să devină episcop, fapt pentru care însă ar fi trebuit mai întâi de toate să se călugărească.

Prin urmare, pe 7 aprilie 2013, ÎPS Vladimir l-a tuns în monahism cu numele Nicolae. Conform regulilor bisericești, în astfel de cazuri, după tunderea în călugărie, i s-au retras toate decorațiile preoțești. Dar în același an Mitropolitul i-a întors proaspătului ieromonah crucea de aur, palița și crucea cu pietre scumpe.

Puțin mai târziu, pe 10 decembrie 2013, Nicolae (Roșca) și Mitropolitul Vladimir (cu numele de mirean Nicolae Cantarean) au fondat compania, „Lemn Construct Prim” SRL, în care ambii dețin câte 50% din capitalul social și care este administrată și astăzi de duhovnicul de la Ciuflea. Principalele genuri de activitate ale firmei sunt: cumpărarea, vânzarea și închirierea bunurilor imobiliare și comerțul cu ridicata al materialelor lemnoase, al materialelor de construcție și echipament sanitar. Presa a mai scris că, în ultima zi a anului 2013, acest agent economic a luat în arendă de la un oarecare Oleg Popov un hectar de pădure din apropierea satului Ruseştii Noi, Ialoveni, care aparține Agenției „Moldsilva” și pe care erau construite trei clădiri. Iar pe 16 aprilie 2014, ieromonahul Nicolae (Roşca) a cumpărat aceste case și, în aceeaşi zi, a vândut două din ele mitropolitului, el rămânând în posesia celei de-a treia.

Tot în 2014, preotul Nicolae (Roșca) a devenit arhimandrit – ultima treaptă pe care un preot trebuie să o atingă pentru a deveni episcop. În continuare, avansarea sa depindea numai de Moscova. În cercurile bisericești, se vorbea încă din acei ani că Patriarhia Rusă era foarte rezervată în privința acestui candidat din cauza unor triste și vechi păcate din viața sa privată, despre care nu vom vorbi atâta timp cât acestea nu sunt confirmate.

În atare condiții, astăzi, după zece ani de așteptare, acordul Patriarhiei de la Moscova de a-l face episcop pe arhimandritul Nicolae (Roșca) trezește cel puțin nedumerire. Să fim atenți că, în calitate de episcop de Ceadâr-Lunga și vicar al episcopiei de Cahul și Comrat, el va fi de facto episcop de Găgăuzia. În acest sens, ar trebui să ne amintim și despre declarațiile pentru Jurnal.md ale Arhiepiscopului Anatolie, de Cahul și Comrat, care a recunoscut că, având o o vârstă înaintată, ar avea nevoie de un vicar. Mai mult, n-ar trebui să trecem cu vederea nici faptul că Sinodul BORu a luat această decizie peste numai patru zile după vizita la Moscova a bașcanei Evghenia Guțul, care s-a întâlnit cu Putin, de la care a cerut ajutor, jeluindu-se că autoritățile de la Chișinău se răzbună pe Găgăuzia din cauza „poziției sale civice”.

Trezesc interes și alte detalii din biografia noului episcop Nicolae (Roșca), publicată pe site-ul Mitropoliei Moldovei. Bunăoară, în 2009, el a fost membru cu drept de vot la alegerea și înscăunarea Patriarhului Kirill. Iar în 2017, fiind arhimandrit cu acte în regulă, a făcut și cursuri post-universitare de perfecționare în domeniul apărării și securității naționale la Academia Militară „Alexandru cel Bun” din Chișinău. În această ordine de idei, pare destul de ciudat însuși faptul că un călugăr se apucă cu seriozitate să se documenteze în securitatea statului…

Menționăm că până în toamna trecută, când Mitropolitul Vladimir a anunțat printr-o scrisoare Patriarhia Rusă că creștinii din Moldova își pierd încrederea în această structură bisericească, pe care o văd ca pe un avanpost al Kremlinului în războiul din Ucraina, toți episcopii Mitropoliei Moldovei erau hirotoniți de către Patriarhul Kirill. După aceasta, Patriarhia i-a permis ÎPS Vladimir să-l hirotonească în premieră pe episcopul Filaret (Kuzmin), pe care Moscova de asemenea a refuzat să-l avanseze la treapta de ierarh, având informații despre unele acte necreștinești săvârșite de către acesta.

În cazul arhimandritului Nicolae (Roșca), deocamdată nu se știe cine va săvârși taina hirotoniei, pentru că Sinodul Rus a lăsat această hotărâre la discreția Patriarhului Kirill.

Jurnal.md a căutat explicații de la părțile vizate în acest material. Însă viitorul episcop de Ceadâr-Lunga nu ne-a răspuns la telefon, iar Mitropolitul Vladimir nu ne mai răspunde la apeluri de doi ani, după declanșarea războiului ruso-ucrainean.

Ansambul de Dansuri Populare ,,Joc” a ridicat sala în picioare la ,,Românii au Talent”!
Articolul anterior
Află la ce riscuri te expui consumând grăsimi vegetale hidrogenate
Articolul următor