O femeie din Dubăsari a împlinit 105 ani

Anna Leontyevna Varțan a trăit o viață lungă și a văzut multe, aproape toate evenimentele istorice din secolul trecut au trecut prin ochii ei, deși nu avea întotdeauna timp să le urmărească fiind ocupată cu munca grea de la sat.

separator
Soțul Annei a trecut prin războiul finlandez, apoi Cel de-al doilea Răboi Mondial, după care n-a mai revenit acasă. Pe 8 mai 1945, cu o zi înainte de sfârșitul războiului, bărbatul a fost lovit de o mină în Polonia.

Anna nu s-a mai căsătorit niciodată, a lucrat timp de mai mulți ani la ferma de lapte, apoi în agricultură, a făcut totul pentru ca copiii să nu moară de foame. Privind în ochii acestei femei, observi că ei și-au păstrat voiciunea. În pofida vârstei avansate, ei încă strălucesc cu bunătate și încredere în oameni.

Femeia locuiește în Dubăsari, copiii au dus-o din sat în oraș, pentru a fi mai aproape de ei. De ziua sa, Anna Varțan a fost vizitată de către conducerea orașului. Multă sănătate sărbătoritei!sursa: www.tv8.md

Cauzele judiciare de apărare a drepturilor minorilor vor fi scutite de taxa de stat

Cauzele de apărare a drepturilor minorilor vor fi scutite de taxa de stat. Acest lucru este prevăzut într-un proiect adoptat în cadrul ședinței plenare de astăzi, precizează un comunicat al Parlamentului Republicii Moldova, scrie radiochisinau.md.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de către deputata din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Olesea Stamate, și prevede modificarea Legii taxei de stat. De asemenea, documentul conține modificări ce vor exclude dubla impunere în ceea ce privește achitarea taxei de stat.

Proiectul mai instituie scutirea de la taxa de stat pentru radierea din evidența la domiciliu. De asemenea, proiectul prevede scutirea de taxa de stat și taxa de timbru pentru executorii judecătorești și organele cu atribuții de administrare fiscală, indiferent de calitatea lor procesuală.

Prin modificările propuse sunt eliminate incertitudinile cu referire la cererile de chemare în judecată în acțiunile cu caracter nepatrimonial și se instituie scutirea de la plata taxei de stat în contenciosul administrativ. Totodată, este adusă claritate în privința cererilor de partaj, taxa de stat, în acest caz, va fi achitată reieșind din valoarea bunurilor pretinse.

Proiectul de lege a fost votat, în a doua lectură, de 71 de deputați.

Scandal în direct la TV! Un oficial de la Comrat a intrat peste ministrul Andrei Spînu în studio. VIDEO!

Scandal în direct. Interviul pe care ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, îl dădea televiziunii publice din Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia (GRT), a fost întrerupt de președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov, scrie evz.ro.

Provocările liderului din Găgăuzia

Liderul găgăuz a intrat neinvitat în studioul în care era înregistrat interviul cu ministrul Andrei Spînu.

Înregistrarea incidentului a fost publicată pe Facebook de jurnalistul găgăuz de la Nokta Mihail Sirkeli.

„Ce este aceasta, dacă nu o încercare de a face o provocare ieftină, stupidă, primitivă, care nu a reușit să obțină niciun rezultat?

Ce vedem? Există o înregistrare a unui interviu cu ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. La mijlocul interviului, președintele Serviciului Național de Securitate Dmitri Constantinov dă buzna în studio.

Constantinov este invitatul emisiunii? Nu! Constantinov a fost invitat inițial, dar a întârziat? Nu! Interviul a fost planificat cu un invitat și a început cu un singur invitat – Andrei Spînu”, a scris jurnalistul.

Ce au vrut să obțină de la Andrei Spînu

„Și iată câteva întrebări deodată: Dacă Constantinov nu a fost invitat, de unde a știut că există o înregistrare de la Spînu? Îl informează GRT, cu cine și când sunt scrise programele? Nu se poate?!

Dacă apariția lui în emisiune nu este programată, de ce intră atât de flagrant și întrerupe producția emisiunii? Cum rămâne cu independența televiziunii publice? Este într-adevăr GRT sub controlul politicienilor locali de la OPG Shore? Nu se poate?!

Dar gazda? Dacă înțelege ce este etica jurnalistică, ar fi trebuit să-i ceară lui Constantinov să părăsească studioul, iar conducerea GRT ar fi trebuit să-l ajute să-l scoată din clădire. Dar, în schimb, prezentatorul îi raportează lui Constantinov și îi spune: „Domnul Spînu refuză”. A fost gazda conștientă de provocarea planificată și a fost de acord să participe la ea? Nu se poate?!

Una este să fii doar suport de microfon la un interviu cu Constantinov și cu totul altceva este să participi la provocări împotriva oponenților săi politici la televiziunea publică. Acesta nu este jurnalism, este comportament de vită. Și GRT nu este televiziunea și radioul public, este o zdrăngănitoare”, a mai scris Mihail Sirkeli.

Incidentul cu Spînu, o „provocare primitivă”

„De ce este această încercare stupidă și primitivă de provocare? Probabil, ca să arate la toată lumea mai târziu, a spus el, vezi, Chișinăul refuză dialogul. Dar aici este problema, Spînu a ieșit în stradă, unde l-a așteptat o mulțime de provocatori conduși de Ilya Uzun, vicepreședintele comitetului executiv.

Am crezut că primul vicepreședinte al comitetului executiv se ocupă de dezvoltarea economică, dar se pare că nu, sarcina lui este să participe la provocări stupide. (…) Și în acest sens, tot Constantinov este un primitiv, arogant (…). Nu vor dialog cu Chișinăul, vor să-și umilească adversarii și să-i pună în vizorul publicului. Pentru aceasta se folosesc statutul juridic special al Găgăuziei și resursele acesteia, în speță GRT.

O oprire din această situație a fost demnă, Dar Găgăuzia, din păcate, este încă o dată umilită”, a încheiat Mihai Sikreli.

Andrei Spînu: Am avut o discuție bună cu oamenii din stradă

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a menționat, într-o postare pe Facebook, incidentul de la GRT.

„Mă întorc din or. Comrat, UTAG. Am fost invitatul emisiunii la GRT. Din păcate, emisiunea a fost întreruptă de un personaj afiliat grupului criminal organizat. Am decis să ies din studio și să nu stau la masă cu ei. În schimb, când am ieșit din clădire, am avut o discuție bună cu oamenii care au fost aduși acolo, la intrare.

Le-am explicat oamenilor care au fost acțiunile guvernului pentru primăriile din UTAG. Am răspuns falsurilor care sunt distribuite în regiune și i-am asigurat că vom susține în continuare dezvoltarea întregii țări. Sunt sigur că oamenii văd și înțeleg proiectele pe care le realizăm. Vom continua să discutăm cu oamenii și să le spunem ceea ce facem pentru a îmbunătăți condițiile de viață în localitățile lor.

În UTAG se implementează peste 20 proiecte prin Programul Național Satul European, 10 proiecte de dezvoltare regională și se construiesc drumuri (ocolirea Comrat, Vulcănești). Guvernul construiește și vom continua să investim în fiecare localitate. Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești sunt Moldova”, a scris Andrei Spînu.

Accident grav în Suceava: un autobuz cu ucraineni s-a răsturnat. Sunt 5 victime, printre care și copii

Un grav accident a avut loc, vineri dimineață, în Prisaca Dornei. Un microbuz plin cu cetățeni ucraineni s-a răsturnat, scrie presa română.

Un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei.

În microbuz se aflau șase persoane, toate adulte. Cinci dintre acestea necesită îngrijiri medicale, însă sunt conștiente și cooperante.

Victimele au suferit diverse traumatisme și vor fi transportate la spital (două la Compartimentul de Primiri Urgențe Gura Humorului și trei la Compartimentul de Primiri Urgențe Câmpulung Moldovenesc).

Nota 10 din oficiu. Doi elevi din țară vor fi scutiți de examenul de bacalaureat
Articolul anterior
Moldova va evolua printre primele țări la Eurovision, în cadrul celei de-a doua semifinale
Articolul următor