O fetiţa de 2 ani, găsită plânsă și flămândă după ce a stat o zi întreagă închisă într-un microbuz

Copila a fost uitată de către şoferul mijlocului de transport cu care aceasta, dar şi alţi copii erau trimişi singuri la grădiniţă de către părinţii lor. Fetița de 2 ani din satul Pârliţa, raionul Ungheni, a stat aproape şapte ore în microbuz fără apă şi fără mâncare, de dimineață și până seara, când a fost găsită de șofer.

separator

Mijlocul de transport a fost pus la dispoziţie de autorităţile locale, întrucât localitatea este mare, iar până la grădiniţă este o distanţă mare. Mama fetiţei povesteşte că de patru luni îşi urca de dimineaţa fetiţa în microbuz şi o trimitea spre grădiniţă, iar la sfârşitul zilei o întâlnea. Luni seara, când şi-a luat micuţa acasă, ea observat că ceva este în neregulă cu micuţa sa, raportează publika.md.

„Am luat fata din rutieră şi şoferul mi-a spus să-i dau ceva de mâncare la copil, nu mi-a spus nimic. Numai atât să-i daţi ceva să mănânce şi era cu o bucată de salam în mână”, a spus mama fetiţei. Tânăra spune că a sunat educatoarea să întrebe ce s-a întâmplat.

„Mi-a spus că şoferul a uitat copilul în autobuz, l-a încuiat şi seara l-a găsit. Ea ar fi adormit şi nu au văzut-o”, a spus mama copilei. „Două educatoare am întâlnit toţi copiii, dar cele, care ajută să dea jos copiii din rutieră erau la uşă. S-au uitat în rutieră, nu au văzut nimic. Seara, când s-a dus, şoferul a observat fetiţa murdara, plânsă, flămândă”, a spus educatoarea.

Atât angajaţii instituţiei de învăţământ preşcolar cât şi autorităţile publice locale afirmă că de vină sunt părinţii. „În obligaţiunile noastre nu intră lucrul acesta, ca să coborâm copiii, să-i îmbrăcăm în primul rând în grupă şi să-i ducem la rutieră. Dimineaţa să-i întâlnim de la rutieră, să-i dezbrăcăm şi să-i primim în grupă”, a declarat educatoarea.

„Părinţii au fost rugaţi de nenumărate ori de către administraţie şi de către conducerea grădiniţei ca să delege din rândul părinţilor una, două persoane zilnic ca să supravegheze transportarea copiilor. Dumnealor au făcut două zile lucrul ăsta şi pe urmă au crezut că merge aşa de la sine”, a spus primarul satului Pârliţa, raionul Ungheni, Ion Bejan.

După acest caz, conducătorul auto şi-a dat demisia marţi dimineaţa, iar circulaţia mijlocului de transport a fost sistată până când vor fi identificaţi părinţi, care să supravegheze copii în timpul transportării lor la grădiniţă.

Cazul a stupefiat întreaga localitate.

Stagii plătite pentru studenți în instituțiile statului

Uniunea Europeană îndeamnă studenții, masteranzii și tinerii absolvenți moldoveni să aplice pentru stagii de practică în instituțiile publice centrale din Republica Moldova, sponsorizate de Uniunea Europeană, transmite IPN cu referință la EU Neighebours East.

Beneficiarii programului vor fi îndrumați în activitatea lor zilnică de către consilierii de nivel înalt ai Uniunii Europene, în cadrul unei inițiative comune a Uniunii Europene și a Guvernului Republicii Moldova, scrie tvrmoldova.md.

Programul a fost conceput pentru a le oferi tinerilor posibilitatea de a se familiariza cu activitățile și responsabilitățile administrației publice și de a le genera interesul pentru o carieră în administrația publică. Timp de două luni, stagiarii vor lucra împreună cu funcționari publici în domenii precum: economie, educație, mediu, integrare europeană, politici de reintegrare, infrastructură și dezvoltare regională.

Tinerii tentați să devină funcționari publici au posibilitatea de a deveni stagiari în cele două programe similare: cel comun al Uniunii Europene și al Guvernului Republicii Moldova (cu o durată de două luni în timpul verii) și cel finanțat din bugetul de stat (cu o durată de trei luni). Programul de stagiu comun al UE și Guvernului Republicii Moldova este acoperit din fonduri europene.

Informații detaliate despre programe sunt disponibile la www.eu-advisers.md/intersnhip și www.stagii.gov.md.

Dosarele de concurs la Programul comun vor include un CV și o scrisoare de motivare, depuse la stagii@eu-advisers.md până pe 15 mai.

Doi pasageri de la cursa „Chişinău-Istanbul” au încercat să treacă cu valută nedeclarată

În bagajele de mână ale doi cetățeni străini, polițiștii de frontieră de comun cu funcționarii vamali au depistat valută, în numerar de mii de euro și dolari, care nu a fost declarată. Cazurile au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, la curse cu destinație spre Istanbul, Turcia.

În ambele situații s-a acționat în cadrul controlului de specialitate, efectuat în coordonare între cele două autorități.

Prima persoană documentată este cetățean chinez de 35 de ani, în bagajul căruia s-au depistat 10900 EUR și 5500 USD. În bagajul cetățenului Ucrainei de 41 de ani, echipa mixtă a descoperit 50000 USD, pe care pasagerul a evitat să le declare.

În continuare investigațiile se desfășoară în vederea elucidării circumstanțelor și luării măsurilor legale ce se impun. 

Percheziții într-un dosar de contrabandă cu obiecte din metale prețioase, în valoare de peste 1,5 milioane lei

În postul vamal Leușeni, funcționarii vamali în comun cu polițiștii de frontieră au deconspirat intenția unui conațional de a introduce ilegal în țară un lot de articole, presupus din metal prețios.

Astfel, urmare a controlului vamal, în geanta de mână au fost depistate bunurile nedeclarate: 103 monede, un lingou și două medalii.  

Cazul a avut loc astăzi, 5 decembrie 2023, în timpul verificării bagajelor pasagerilor de la ruta „Franța-Moldova”. Documentat este un conațional în vârstă de 36 de ani.

În cadrul audierilor, persoana a declarat că monedele au fost procurate contra sumei de 300 EUR, iar lingoul presupus a fi din aur – 800 EUR.

În continuare, bunurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar investigațiile pe caz continuă.

Cum să crești cantitatea de eritrocite din sânge, că să nu suferi de anemie
Articolul anterior
Ce remediu naturist folosește Kate Middleton pentru a scăpa de grețurile matinale din sarcină
Articolul următor