O mamă din Cahul, obligată să întoarcă statului 34.000 lei din indemnizația de maternitate

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) cere de la o mamă încasarea a circa 34 de mii de lei, de care femeia a beneficiat cu titlu de indemnizație de maternitate, raportează bizlaw.md.

separator

Asta pentru că femeia ar fi muncit în acea perioadă și nu ar fi avut dreptul la indemnizație. CNAS s-a adresat cu cerere de chemare în judecată, iar în motivare a indicat că femeia, aflându-se în concediul de maternitate, a beneficiat pentru această perioadă de salariu, fiind încadrată în câmpul muncii.

Părintele aflat în concediu de maternitate, a activat prin cumul la Colegiul de Medicină din orașul Cahul, şi a beneficiat de salariu pentru perioada martie-iulie 2014, şi astfel nu s-a încadrat în prevederea normei date, pentru a beneficia de indemnizaţia de maternitate.

Potrivit Hotărârii Guvernului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă expres prevede că pentru perioada concediului de maternitate, care se suprapune cu perioada în care femeia a desfăşurat activitate de muncă, se plăteşte salariul, dar nu indemnizaţia, şi în asemenea situaţii pentru perioada de suprapunere, indemnizaţia plătită se restituie.

alte Articole interesante