O premieră istorică a avut loc noaptea trecută. Două femei au petrecut șapte ore în afara stației spațiale internaționale

Astronautele americane Christina Koch și Jessica Meir au făcut istorie ducând la bun sfârșit prima misiune spațială feminină în afara stației. Cele două femei au petrecut șapte ore și 17 minute în afara stației spațiale internaționale, având misiunea de a înlocui o baterie. În timpul cât au avut Pământul “la picioare”  au fost sunate de președintele Donald Trump.

separator
Pentru Koch a fost a patra ieșire în afara stației, iar pentru Meir, prima. Prima femeie cosmonaut care a condus o acțiune în afara stației orbitale a fost rusoaica Svetlana Savitskaya în 1984, urmată îndeaproape de astronauta NASA Kathy Sullivan. Alte 12 americance au condus 40 de activități în afara stațiilor spațiale în ultimii 35 de ani. Koch și Meir ridică numărul la 14.

Pe 14 martie 2019, Koch a fost trimisă pe Stația Spațială Internațională să se alăture echipei, împreună cu alți doi cosmonauți rusul Aleksey Ovchinin și americanul Nick Hague. Prima misiune în afara stației era planificată pe 29 martie, împreună cu o altă cosmonaută, Anne McClain, dar atunci a fost înlocuită de colegul american. Așa se face că prima misiune în afara stației formată doar din femei s-a petrecut pe 18 octombrie. NASA a decis, tot o premieră, prelungirea misiunii unei astronaute aflate pentru prima dată în spațiu: Koch va rămâne pe ISS până în februarie 2020, urmând să dețină recordul feminin de stat continuu în spațiu – 335 de zile. Următoarea clasată e tot o americancă, Peggy Whitson, cu 328 de zile.

Meir este inginer de zbor, are dublă cetățenie (americană și suedeză, după mamă) și a fost lansată spre ISS pe 25 septembrie 2019. Are în program trei ieșiri în afara stației pentru a ajuta la instalarea unei noi baterii litiu-ion. Este programtă să revină pe Pământ în primăvara lui 2020.

Datorită dublei cetățenii, Meir a devenit de azi-noapte prima femeie suedeză și al doilea cetățean suedez care fost în spațiu, scrie catchy.ro.

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

,,Vals” de Eugen Doga – o capodoperă a muzicii basarabene în interpretarea superbă a Paulei Seling!
Articolul anterior
Vreme de vară în mijlocul toamnei. Iată cât va mai dura!
Articolul următor