Optica Familiei: Soluții inovatoare pentru sănătatea ochilor

Farmacia Familiei a deschis un nou cabinet oftalmologic în centrul Chișinăului. Optica Familiei tinde să devină un loc de referință pentru sănătatea ochilor, datorită tehnologiilor inovatoare și consultațiilor oferite de Victoria Grumeza, medic oftalmolog de categoria superioară.

separator

Diagnosticarea vederii se face în mai puțin de 20 de minute, iar, ulterior, clientul primește recomandări sau soluții de tratament în funcție de nevoile personale.

Grație dispozitivelor Huvitz de ultima generație, medicul oftalmolog poate determina cu precizie care ar trebui să fie calea de urmat pentru o vedere perfectă.

„Putem să identificăm schimbările în segmentul anterior al ochiului, pleoapele și cristalinul. Cu ajutorul unui autorefractometru digital, identificăm dioptriile fiecărui ochi în parte, pentru a putea prescrie ochelari”, spune medicul Victoria Grumeza.

Optica Familiei a fost concepută ținând cont de necesitățile clienților în lumea modernă, în care tot mai multe persoane petrec ore în șir în fața calculatorului. Farmacia Familiei mizează pe soluțiile inovatoare din domeniu, punând la dispoziția clienților lentilele Blue Control care ne protejează ochii de efectele nocive ale luminii albastre.

„Producătorii au inventat o tehnologie nouă, cu un tratament special al lentilelor care neutralizează cea mai nocivă lumina albastră, emisă de dispozitivile digitale. În momentul în care pacientul utilizează această lentilă, el nu are discomfort vizual, nu are iritații, nu are dureri”, explică medicul Victoria Grumeza.

La Optica Familiei puteți găsi lentile Blue Control de calitate japoneză (producătorul Hoya), cu perioada de garanție de 3 ani, dar și ochelari de la 17 branduri de renume, ochelari pentru distanță, citit, conducere auto, etc.

Cabinetul oftalmologic se află pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, 148 și îl puteți vizita de marți până vineri, între orele 10.00 și 19.00, sau sâmbătă, între orele 10.00 și 15.00.

Alți 76 de moldoveni, depistați cu COVID-19

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) cu subdiviziunile teritoriale continuă supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel teritorial și național.

În perioada 12–24 martie 2024 (săptămâna 12/2024), morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, în scădere cu 3,4% față de săptămâna precedentă de monitorizare și în descreștere cu 12,8% comparativ cu perioada similară a sezonului precedent. În total, au fost înregistrate 6091 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 27 de cazuri de gripă sezonieră, atestându-se o descreștere cu 40% comparativ cu săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (02.10.2023 – 24.03.2024, săptămânile 40/2023-12/2024) au fost înregistrate 1 673 de cazuri de gripă, 187 016 de cazuri de IACRS și 11 124 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

În laboratoarele ANSP, au fost investigate, în această perioadă, 43 de probe la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, șapte probe fiind pozitive la prezența virusurilor gripale (1- A nesubtipat, 2 – A(H3N2), 2 – A(H1N1)pdm09, 2- B-Victoria) și o probă – la prezența virusului SARS-CoV-2.

Totodată, au fost înregistrate 76 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 15 în regiunea transnistreană), fiind o descreștere cu 24% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor, au fost raportate nouă cazuri din numărul total.

Reiterăm că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 rămâne a fi cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces. Adresați-vă la medicul de familie pentru a beneficia de vaccin!

106 ani de la Unirea Basarabiei cu România! Întreaga suflare românească și-a îndeplinit visul secular, la 27 martie 1918

Astăzi, 27 martie 2023, se împlinesc 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România!  Din 2017, această zi a devenit, în urma deciziei Parlamentului de la București, sărbătoare națională.

Termenul de Basarabia a desemnat mult timp o fâșie de teritoriu de la nordul Mării Negre. Acest termen a fost reinventat în anul 1812, când Rusia a cotropit Moldova dintre Prut și Nistru. Până în momentul cotropirii rusești, niciodată Moldova nu fusese divizată de Prut, ci era împărțită între Țara de Sus și Țara de Jos.

Mai mult de un secol, românii dintre Prut şi Nistru au fost supuşi unui proces dur de desnaţionalizare. Opresiunea rusească a atins apogeul la sfârşitul secolului al XIX-lea şi la începutul secolului XX. Şcolile şi Biserica Ortodoxă s-au numărat printre instrumentele folosite de administraţia rusească pentru a-i desnaţionaliza pe români.

Înfrângerea Rusiei în Primul Război Mondial şi prăbuşirea ţarismului au creat premisele unei renaşteri naţionale a românilor din Basarabia. În aprilie 1917, a fost creat Partidul Naţional Moldovenesc, iar în octombrie a fost proclamată autonomia Basarabiei, care avea Sfatul Ţării drept organ legislativ.

Iniţial, liderii românilor basarabeni au proclamat o Republică Democrată Federativă Moldovenească, în cadrul Rusiei. Apoi, sub influența unor cărturari ardeleni refugiați la Chişinău, precum Onisifor Ghibu, lucrurile au evoluat, iar Sfatul Țării a proclamat independența Basarabiei.

Au urmat represaliile bolșevicilor, care au început să jefuiască şi să ucidă în Basarabia. În aceste condiţii, Sfatul Ţării a cerut ajutorul Armatei Regale Române, care a trecut Prutul pentru a proteja vieţile şi avutul locuitorilor Basarabiei. Liderii românilor basarabeni erau ameninţaţi direct de către bolşevici.

Prin urmare, la 27 martie 1918,  a fost convocat Sfatul Ţării, care s-a întrunit în sala mare a Parlamentului de la Chişinău. În sală au fost prezenţi preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Moldoveneşti, Daniel Ciugureanu, toţi membrii guvernului şi primul ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand I.

Actul unirii Basarabiei cu România a fost citit în faţa Sfatului Ţării de secretarul acestuia, Ion Buzdugan.

Republica Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se unește cu mama sa, România”, se arată în declaraţie.După dezbateri aprinse, s-a trecut la votare. Reprezentanţii minorităţilor naţionale, 30 la sută din totalul de 150 de deputaţi, au cerut, în general, vot secret, iar apoi s-au abţinut ori au votat împotrivă.

Rezultatul votului pentru unirea Basarabiei cu România a fost concludent: 86 voturi pentru, 3 împotrivă, 36 de abţineri, 13 deputaţi absenţi.

Astfel, pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare.

Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Pactul pentru Renașterea României a fost semnat! Ce și-au propus inițiatorii

Pactul pentru Renașterea României a fost semnat. În data de 23 martie, la București, Andy Constantin Lupu, Președintele Partidului Lege Educație Unitate (LEU), alături de fosta ambasadoare Iuliana Gorea Costin au inițiat Pactul pentru Renașterea României, scrie evz.ro.

Pactul pentru Renașterea României a fost semnat

Printre semnatarii pactului se numără și Alteța Sa, Prințul Dimitrie Sturdza, Președintele de Onoare al Partidului Lege Educație Unitate (LEU) și senatoarea Rodica Boancă, Vicepreședinte al Partidului Lege Educație Unitate (LEU), Formațiuni politice dar și membrii ai societăților civile s-au alăturat semnării pactului.

Textul pactului pentru Renașterea României:

„Noi, reprezentanți ai POPORULUI ROMÂN, hotărâți să ne unim eforturi în scopul edificării unei noi Românii, bazată pe respectarea normelor moral-spirituale, pe revitalizarea tradițiilor și pe promovarea reperelor culturale, generatoare de valori în slujba națiunii și umanității,

PROPUNEM:

Pactul pentru Renașterea României, ca soluție necesară pentru un salt calitativ nou în conștiință, capabilă să depășească criza actuală cu care ne confruntăm. Pactul pentru Renașterea României consolida propunerea să acționeze pentru acțiunile tuturor forțelor societății civile și politice care împărtășesc și susțin:

  • Realizarea idealului de unitate națională și reîntregire teritorială;
  • ⁠Respectarea normelor moral -spirituale;
  • ⁠Revitalizarea tradițiilor și promovarea reperelor culturale;
  • Angajamentul pentru renașterea României într-o Românie integră prin implementarea unor schimbări majore în întreaga societate.

Documentul este deschis spre semnare fizică și online

Pactul pentru Renașterea României. Sursa foto: pactulromania.ro.

Entități semnatare a Pactului se susțin reciproc și conlucrează împreună în vederea realizării scopului pentru care a fost constituit Pactul-Renașterea României.

Pactul pentru Renașterea României este semnat de către reprezentanți ai societăților civile, ai partidelor politice, de personalități notorii, de cetățeni români, de toți cei care se angajează prin gând, cuvânt și fapte întru edificarea unei noi Românii.

Deschis spre semnare fizică și online, Pactul pentru Renașterea României este semnat de către reprezentanți ai societății civile, ai partidelor politice, de personalități notorii, de cetățeni români,  de toți cei care se angajează prin gând, cuvânt și fapte întru edificarea unei noi Românii, se arată în comuncatul emis de pactulromania.ro.

Iubești adevărat o singură dată în viață? Adevărat sau fals
Articolul anterior
Un bărbat din Marea Britanie are 65 de copii
Articolul următor