Pericolele mașinilor dotate cu instalații de gaz, pe care tot mai mulți moldoveni le folosesc

Maşinile dotate cu instalaţii de alimentare cu GPL, sau cu gaz, s-au înmulţit în ultimii ani, pentru că posesorii de autovehicule au constatat beneficiile acestui combustibil, care sunt în primul rând legate de preţul mai redus cu 40-50% faţă de cel al benzinei. Totuși, datele arată că acestea pot fi periculoase.

separator

În ultima perioadă mai multe maşini au explodat din cauza instalaţiilor de gaz. Cel mai recent caz a avut loc pe 28 septembrie. Atunci o persoană a ars într-un automobil parcat în curtea unui bloc de pe strada Alba-Iulia din sectorul Buiucani al Capitalei. În urma intervenției, salvatorii au depistat în maşină corpul carbonizat al bărbatului.

În data de 20 septembrie pe strada Albişoara din Capitală o maşină de taxi a explodat în timp ce şoferul făcea plinul la o staţie de alimentare. În urma incidentului, alte trei vehicule au fost deteriorate.

Angajatul benzinăriei spunea atunci că deflagraţia a avut loc, cel m ai probabil, din cauza unei defecţiuni la instalaţia de gaz.

Un alt taxi a fost cuprins de flăcări în 30 august. Incidentul s-a produs pe strada Cuza Vodă din Capitală. Mașina era parcată pe marginea drumului în momentul în care a luat foc. Pompierii au reușit să înlăture la timp butelia cu gaz de la care se alimenta autoturismul, astfel că au evitat o posibilă explozie. Doar partea din față a automobilului a ars. Nimeni nu a avut de suferit.

Iar la 31 mai o altă maşină a luat foc în timp ce se deplasa pe strada Petricani. Flăcările s-au extins cu repeziciune şi au distrus habitaclul vehiculului. În maşină se afla doar şoferul şi nimeni nu a fost rănit. Potrivit proprietarului, autoturismul era alimentat cu gaz, dar, din fericire, butelia era goală.

sursa: www.publika.md

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Screening mamar gratuit pentru femeile care au împlinit vârsta de 40 de ani
Articolul anterior
Irina Bivol: „Unica Sport știe să nu se plafoneze, este în continuă mișcare și schimbare!” O nouă sală, acum și în Elat
Articolul următor