Povestea femeii care a salvat mii de copii ascunzându-i în sicrie

Irena Sendler este o adevărată eroină, care și-a dedicat viața ajutorării celor care aveau nevoie.

separator

La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Irena trăia la Varșovia și devenise asistentă medicală. Fusese trimisă în ghetoul din Varșovia și fusese martorul a celor mai oribile crime comise de naziști, scrie unica.ro.

S-a înrolat într-o organizație, Zegota care se ocupa de eliberarea și salvarea evreilor persecutați de naziști. Irena a reușit să salveze mii de copii din ghetoul polonez. Și-a folosit cunoștințele medicale și i-a ajutat pe cei mici să-și recapete sănătatea pentru a fugi din oraș.

Unul dintre cele mai ingenioase planuri ale Irenei a fost ascunderea copiilor în sicrie. Ascunderea lor a făcut posibilă salvarea din ghetou și părăsirea rapidă a țării aflată sub controlul naziștilor.

Din nefericire, Irena a fost prinsă de naziști și torturată. Poloneza a rezistat cu stoicism și nu i-a trădat niciodată pe cei din Zegota sau pe evreii pe care îi ajutase să scape. Irena a evadat din închisoare și ani de-a rândul s-a ascuns de opresiunile germanilor.

Toți copiii salvați au fost trecuți pe liste de Irena. Listele au fost ascunse în borcane și îngropate în speranța că, la încheierea războiului copiii vor fi returnați familiilor adevărate. Irena a reușit să reunească familii întregi și s-a stins la vârsta de 98 de ani.

Viața Irenei a devenit subiectul unui film – Irena Sendler, o inimă curajoasă.

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Caz terifiant! O femeie din Cluj a fost aruncată de la etajul zece chiar de nepotul său
Articolul anterior
Este mama unui milionar, dar trăiește într-un container
Articolul următor