Povestea unui cuplu de moldoveni stabiliți peste hotare, care vor să adopte o fetiță pe care au luat-o sub tutelă, însă nu le reușește! Micuța suferă de o tulburare genetică și are nevoie urgent de tratament

Astăzi, am primit un mesaj de la o cititoare care ne roagă să mediatizăm cazul unui cuplu de moldoveni stabiliți în Italia. Aceștia încearcă să adopte o fetiță pe care au luat-o sub tutelă, însa nu le reușeste. Micuța este bolnavă și are nevoie urgent de tratament, însă peste hotare nu poate beneficia de el, pentru că nu este înfiată. Pe de altă parte, autoritățile italiene cât și cele moldovene susțin că se lucrează la acest caz.

separator

Potrivit informațiilor, cu doi ani în urmă soții Costin au luat-o pe Victoria în familie. Cei doi și-au dorit enorm să o crească alături de ceilalți trei copii ai lor. Fetița este copilul unor rude foarte apropiate, care nu sunt în stare să aibă grijă de ea.

Iată ce a declarat mama adoptivă a fetiței, Cătălina Costiuc pentru ProTV:

„Inițial am decis să o adoptăm pe Victorita numai din motiv că nimeni altcineva din rude nu-și dorea acest lucru, iar casa de copii este un verdict prea crud pentru copil, am făcut primul pas, iar apoi acest pui de om ne-a topit inimile ”.

Dupa ce au obținut tutela, și-au dorit să o înfieze. Soții spun că fetița suferă de la naștere de o tulburare genetică și are nevoie de un tratament costisitor de care nu poate beneficia peste hotare, atât timp cât este sub tutel=.

Cătălina Costiuc, mama adoptivă a fetiței:

„Din cauza că peste hotare sistemul medical nu-i ofere toate drepturile de care au trebui să dispună un copil: adică o îngrijire midicală, suma pentru plata căreia e de ordinea sutelor de euro. Și în ciuda stării sănătății copilului, în Republica Moldova la fel nimic nu se duce până la capăt.”

Pentru că se află în Italia, cei doi soți le-au încredințat unor rude responsabilitatea de a-i reprezenta în fața autorităților de la Chișinau. Verișoara Cătălinei Costin, Luminița spune că a încercat de mai multe ori să afle la ce etapă este procesul de înfiere și ce măsuri trebuie luate mai departe. Însă, de fiecare dată nu primește un raspuns clar. Luminița a fost la Direcția pentru protecția copilului din sectorul Rîșcani și iată ce explicații a primit referitor la acest caz:

Doi magistrați, soț și soție, au depus jurământul solemn. Unde vor activa

În cadrul ședinței plenare a Consiliului Superior al Magistraturii din 15 aprilie 2024 în fața membrilor CSM au depus solemn jurământul magistraţii Alexandru Ciorba și Evelina Ciorba, care vor activa la Judecătoriile Cimișlia și Căușeni, respectiv, scrie unimedia.info.

Magistrații au fost numiți în funcție recent, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 1399-IX din 11 aprilie 2024, până la atingerea plafonului de vârstă.

Judecătorii au jurat să respecte Constituţia şi legile ţării, drepturile şi libertăţile omului, să-și îndeplinească cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire atribuţiile ce le revin. Depunerea jurământului a fost consemnată în procesul-verbal al ședinței plenare de Preşedintele ședinței Sergiu Caraman şi de judecătorii nou-numiți în funcție.

Conform prevederilor art. 12 din Legea privind statutul judecătorului, magistratul înainte de a începe exercitarea funcției este obligat să depună jurământul, deoarece actele efectuate de judecător înaintea depunerii jurământului se consideră nule.

Ceremonia de aprindere a Flăcării Olimpice are loc astăzi, în Grecia, ulterior va pleca spre Franţa

Ceremonia de Aprindere a Flăcării Olimpice va avea loc în Archaia Olympia, sanctuarul în care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, se va ridica un nou pod între Jocurile Antice şi cele Moderne, iar ceremonialul păstrează ritualul antic de aprindere a flăcării de la soare, scrie news.ro.

Marea Preoteasa, înconjurata de 20 de „vestale”, va adresa o rugăciune lui Apollo. „Apollo, Zeu al soarelui si al luminii, trimite razele tale si aprinde torţa sacră”.

Ceremonia va fi live pe Olympic Channel, marţi, de la ora 11.15

Grecul Stefanos Ntouskos, campion olimpic la canotaj în urmă cu trei ani la Tokyo, va fi primul purtător al torţei pentru Jocurile Olimpice de anul viitor, după ceremonia de aprindere a torţei, la Olympia.

Pe stadionul din Olympia, unde se desfăşurau Jocurile în antichitate, flacăra olimpică va fi aprinsă şi va începe o lungă ştafetă care o va duce la Paris, unde va lumina Jocurile Olimpice din 26 iulie până în 11 august. Flacăra va parcurge 11 zile în Grecia şi şapte zile pe anumite insule greceşti. Ultimul purtător al torţei pe pământ elen va fi Ioannis Fountoulis (35 de ani), medaliat cu argint la polo pe apă la Jocurile Olimpice din 2021.

Flacăra va pleca apoi spre Franţa la bordul navei Bélem, o navă cu trei catarge care datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ea va ajunge la Marsilia – oraşul care va găzdui probele de sailing din cadrul Jocurilor – de unde va pleca ştafeta franceză a torţei olimpice.

Conform armistiţiului olimpic, pe perioada Jocurilor Olimpice, armele trebuie să tacă.

În noiembrie 2023, Adunarea Generală ONU a lansat un apel oficial la armistiţiu pe durata Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, în baza tradiţiei din Grecia antică de a renunţa la lupte pe durata competiţiei.

Armistiţiul olimpic grecesc, numit ekecheiria, s-a născut în secolul al optulea înaintea erei noastre, fiind reînnoit de Comitetul Internaţional Olimpic în 1992.

Jocurile Olimpice de la Paris încep la 26 iulie şi vor dura până la 11 august.

Doi tineri moldoveni au urcat pe podiumul turneului de la Belgrad

Luptătorul de taekwondo Ivan Marcenco a cîștigat turneul internațional G2 de la Belgrad, scrie noi.md.

El a evoluat în categoria de greutate +65 kg. Un alt sportiv moldovean, Artiom Roșca s-a ales cu medalia de bronz la 51 kg după ce a susținut 4 lupte. La turneul din Serbia au evoluat peste 1000 de sportivi.

Andra a lansat cea mai hot piesă latină a verii „Sudamericanca”, în colaborare cu Pachanga
Articolul anterior
Cinci tineri francezi vor parcurge pe biciclete 3.500 de km pentru a oferi ajutor copiilor din școala Zberoaia
Articolul următor