Laptele, smântâna, brânza şi caşcavalul care conţin grăsimi vegetale şi alte adaosuri vor fi scoase din lista lactatelor şi incluse în categoria produselor alimentare.
Fabricile de lactate au la dispoziţie şase luni, pentru a opera toate modificările.
Conform modificărilor, fabricile trebuie să schimbe denumirile produselor vizate şi să elaboreze un nou concept de ambalaje, cu mai multe detalii despre conţinut.
„Aceste standarde ţin de competitivitatea produselor, ţin să menţină compoziţia produselor lactate fără a avea careva substituiri. Dacă el este lapte, atunci ingredientul principal este laptele. Dacă este smântână, el trebuie să conţină doar produsul lactat sau derivatele produselor lactate”, a declarat Carolina Linte, președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte.
Odată cu modificarea, TVA-ul pentru produsele vizate a crescut de la 8% la 20 %, fapt ce va duce la scumpirea acestora.
Autorii proiectului mizează pe faptul că producătorii nu vor mai fi motivaţi să le fabrice.
sursa: www.publika.md