Program divers în Noaptea Europeană a Muzeelor

În acest an, Noaptea Muzeelor se va desfășura pe 19 mai. Ajuns la ce-a de-a 14-a ediție, evenimentul cultural  dedicat circuitului muzeal şi evenimentelor conexe, invită publicul larg să descopere şi anul acesta oferta culturală a muzeelor din țara noastră. Iar intrarea în muzee va fi gratuită.

separator

Noaptea muzeelor la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Programul va începe la ora 18.00 și va dura până la 00.00. În program sunt incluse următoarele activități:

– Vizitarea expozițiilor permanente de Artă Universală și Artă Națională şi a celor temporare;
– Expoziție de artă interactivă și realitate augmentată (sala de conferințe);
– Recitaluri de muzică clasică susținute de elevi și studenți;
– Recital de muzică susţinut de interpreta Geta Burlacu;
– Recitaluri de muzică clasică susținute de cuartetele Select Strings Quartet și Pasione;
– Ateliere de desen pentru copii și adulți;
– Realizarea schiţelor portret și desenelor decorative cu henna;
– Performance: Laboratorul coregrafic – Irina Slobodeaniuc;
programul oferind, astfel, vizitatorilor posibilitatea de a cunoaşte patrimoniul cultural naţional şi de a participa la diverse activităţi cultural-educaţionale.Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

La ora 15.00, în Grădina Botanică a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc deschiderea oficială a programului dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor – 2018. Evenimentul va include Inaugurarea foișorului (Pavilionul muzical) din Grădina Botanică a Muzeului, după lucrările de conservare și restaurare (monument de categorie națională, construit în anul 1889, arhitect – Alexandru Bernardazzi).

În continuarea evenimentului va avea loc Lansarea seriei de mărci poștale „Tezaurul de la Lărguța” din colecțiile Muzeului, emisă de Poșta Moldovei.

Ceremonia se va încheia cu un frumos program de muzică clasică, prezentat de Ansamblul de cameră al Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, clasa profesoarei Olga IUHNO, mun. Chișinău.Noaptea Muzeelor la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Programul include activități de la ora 10.00 până la 23.30
Vizitarea gratuită a expozițiilor permanente și temporare ale muzeului (10.00-18.00)

Atelier de Origami pentru copii și părinți cu genericul „Mânuțe magice”.
Locație: holul de la parter (11.00-16.00)

Proiecții din cadrul ediției speciale a Festivalului Internațional de Film Documentar „Cronograf”.
Locație: cinemateca „Clio” (11.00-16.00)

Joc Quest „Priveşte, înțelege, participă!”, activitate ce dezvoltă atenția, gândirea logica, memoria, spiritul de competitivitate al copiilor.
Locație: expoziția permanentă (11.00-16.00)

Expunere de motociclete vechi și noi.
Locație: curtea muzeului (12.00-20.00)

Recital de muzică clasică, susținut de elevii Școlii muzicale „Maria Bieșu”.
Locație: Sala Albastră (14.00-15.00)

Program cultural-educativ pentru pasionații de istorie și tradiții militare (expoziție, cinema în aer liber, ateliere de mânuire a armelor medievale şi de tir electronic), susținut de Academia „Ştefan cel Mare” a MAI.
Locație: curtea muzeului (14.00-18.00).

Animații interactive (18.00-23.30)

Activitate de divertisment „De la fragment la întreg”. Vizitatorii sunt invitați să asambleze 4 puzzle-uri cu tematică istorică.
Locație: expoziția permanentă (18.00-23.30)

Reprezentaţia „Tradiţii militare. Între trecut, prezent şi viitor”, susţinută de studenţii Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI.
Locație: curtea muzeului (18.00-19.00)

„Clasici în muzeu” – recital de muzică clasică de mare popularitate oferit de Cvartetul Național de Coarde al Sălii cu Orgă din Chișinău.
Locație: parterul muzeului (20.00-21.00)

Spectacol de muzică ușoară, susținut de Radu Dolgan, Ricu Vodă, Lavinia Rusu, Doinița Gherman, Roxana, frații Cordineanu ș.a. Organizator: Direcția Cultură a Primăriei municipiului Chișinău.
Locație: curtea muzeului (20.30-23.00)

Flash-mob cu participarea studenților UCCM.
Locație: parterul muzeului (23.30)În anul 2017, circa 36 de mii de muzee din întreaga lume au participat la programul Zilei Internaționale a Muzeelor și pandantul nocturn al evenimentului, Noaptea Europeană a Muzeelor.

Sursa

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Friptură cu legume – o rețetă delicioasă, perfectă pentru o cină în familie
Articolul anterior
Un asteroid uriaș va trece astăzi pe lângă Pământ, la cea mai mică distanță din ultimii 300 de ani
Articolul următor