Programul evenimentelor dedicate Zilei Limbii Române

În fiecare an, pe 31 august, Republica Moldova marchează sărbătoarea „Limba Noastră cea Română”. Cu ocazia evenimentului, vor avea loc mai multe manifestări culturale. Programul va începe cu depuneri de flori pe Aleea Clasicilor, după care va urma un spectacol-omagiu dedicat limbii române, cu poezie, dar și un concert în Piața Marii Adunări Naționale, transmite IPN.

separator
limba romana

Lucia Culev, șefa Direcției cultură, a comunicat că încă pe data de 26 august, cu prilejul acestei sărbători, a fost organizat concursul „Dictare pentru Fiecare”, la care au fost în jur de opt sute de participanți. Rezultatele vor fi anunțate pe 31 august, la ora 12.00, în cadrul unui eveniment pe Aleea Clasicilor. Preliminar se cunoaște că notele sunt mai bune decât în anii trecuți.

Potrivit Luciei Culev, anul acesta autoritățile au decis să pună în valoare artiștii, scriitorii, compozitorii și tinerii care reprezintă cu demnitate Republica Moldova în toată lumea. Joi, 31 august, la ora 10.30 va avea loc o dezbatere publică despre limba vorbită astăzi în Republica Moldova. La ora 11.00 va fi lansată cartea „Limba de hârtie”, de Tamara Cărăuș. La ora 12.30 va avea loc dezvelirea plăcii memoriale „Leonida Lari” pe blocul din strada Nicolae Iorga, unde a locuit poeta.

Seara, în Piața Marii Adunări Naționale va avea loc un spectacol susținut de o orchestră simfonică cu cei mai buni instrumentiști din marile orchestre din țară și care va fi dirijată de Dumitru Cârciumaru.

Printre soliști se numără Mariana Bulicanu, Vasile Iovu, Tania Cerga, Ana Cernicova, Ionel şi Alexandru Manciu, Cristina Pintilie, Natalia Barbu, Cătălin Josan, Adrian Ursu, Ricu Vodă, Catharsis, Aura, Georgeta Voinovan, Andrei Ioniţă, Valeria Paşa, Ştefan Negută, Stela Boţan, Serj Kuzenkov, Viorel Burlacu,  Gloria Gorceag, Costi Bulrlacu şi Corina Ţepeş, Diana Rotaru, Felicia Dunaf, Doiniţa Gherman, Diana Brescan, Victoria Lungu, Cezara, Zinaida Julea, Igor Rusu, Mihai Ciobanu, surorile Osoianu, Plăieşii etc.

De asemenea, este planificat un recital al Alex Calancea Band, împreună cu soliștii Natalia Barbu, Guz, Viola, Eugen Doga, Ştefan Petrache, Anatol Chiriac, Constantin Rusnac, Iurie Sadovnic, Lidia Botezatu şi Radu Dolgan, dar și un recital al Orchestrei municipale a fraților Advahov. Spectacolul va fi încheiat de către trupa Alternosfera.

Concertul va începe la ora 17.30 și se va încheia între orele 23.00-23.30.

Doi magistrați, soț și soție, au depus jurământul solemn. Unde vor activa

În cadrul ședinței plenare a Consiliului Superior al Magistraturii din 15 aprilie 2024 în fața membrilor CSM au depus solemn jurământul magistraţii Alexandru Ciorba și Evelina Ciorba, care vor activa la Judecătoriile Cimișlia și Căușeni, respectiv, scrie unimedia.info.

Magistrații au fost numiți în funcție recent, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 1399-IX din 11 aprilie 2024, până la atingerea plafonului de vârstă.

Judecătorii au jurat să respecte Constituţia şi legile ţării, drepturile şi libertăţile omului, să-și îndeplinească cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire atribuţiile ce le revin. Depunerea jurământului a fost consemnată în procesul-verbal al ședinței plenare de Preşedintele ședinței Sergiu Caraman şi de judecătorii nou-numiți în funcție.

Conform prevederilor art. 12 din Legea privind statutul judecătorului, magistratul înainte de a începe exercitarea funcției este obligat să depună jurământul, deoarece actele efectuate de judecător înaintea depunerii jurământului se consideră nule.

Ceremonia de aprindere a Flăcării Olimpice are loc astăzi, în Grecia, ulterior va pleca spre Franţa

Ceremonia de Aprindere a Flăcării Olimpice va avea loc în Archaia Olympia, sanctuarul în care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, se va ridica un nou pod între Jocurile Antice şi cele Moderne, iar ceremonialul păstrează ritualul antic de aprindere a flăcării de la soare, scrie news.ro.

Marea Preoteasa, înconjurata de 20 de „vestale”, va adresa o rugăciune lui Apollo. „Apollo, Zeu al soarelui si al luminii, trimite razele tale si aprinde torţa sacră”.

Ceremonia va fi live pe Olympic Channel, marţi, de la ora 11.15

Grecul Stefanos Ntouskos, campion olimpic la canotaj în urmă cu trei ani la Tokyo, va fi primul purtător al torţei pentru Jocurile Olimpice de anul viitor, după ceremonia de aprindere a torţei, la Olympia.

Pe stadionul din Olympia, unde se desfăşurau Jocurile în antichitate, flacăra olimpică va fi aprinsă şi va începe o lungă ştafetă care o va duce la Paris, unde va lumina Jocurile Olimpice din 26 iulie până în 11 august. Flacăra va parcurge 11 zile în Grecia şi şapte zile pe anumite insule greceşti. Ultimul purtător al torţei pe pământ elen va fi Ioannis Fountoulis (35 de ani), medaliat cu argint la polo pe apă la Jocurile Olimpice din 2021.

Flacăra va pleca apoi spre Franţa la bordul navei Bélem, o navă cu trei catarge care datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ea va ajunge la Marsilia – oraşul care va găzdui probele de sailing din cadrul Jocurilor – de unde va pleca ştafeta franceză a torţei olimpice.

Conform armistiţiului olimpic, pe perioada Jocurilor Olimpice, armele trebuie să tacă.

În noiembrie 2023, Adunarea Generală ONU a lansat un apel oficial la armistiţiu pe durata Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, în baza tradiţiei din Grecia antică de a renunţa la lupte pe durata competiţiei.

Armistiţiul olimpic grecesc, numit ekecheiria, s-a născut în secolul al optulea înaintea erei noastre, fiind reînnoit de Comitetul Internaţional Olimpic în 1992.

Jocurile Olimpice de la Paris încep la 26 iulie şi vor dura până la 11 august.

Doi tineri moldoveni au urcat pe podiumul turneului de la Belgrad

Luptătorul de taekwondo Ivan Marcenco a cîștigat turneul internațional G2 de la Belgrad, scrie noi.md.

El a evoluat în categoria de greutate +65 kg. Un alt sportiv moldovean, Artiom Roșca s-a ales cu medalia de bronz la 51 kg după ce a susținut 4 lupte. La turneul din Serbia au evoluat peste 1000 de sportivi.

Stela Popa, despre vacanța în China: „A fost o experiență pe care aș repeta-o cu drag de fiecare dată!”
Articolul anterior
O mamă cere ajutorul pentru a-și putea salva bebelușul din burtică, care va avea nevoie de o intervenție chirurgicală urgentă imediat după naștere
Articolul următor