Republica Moldova înregistrează încă o premieră în domeniul educației. Elevii vor studia Inteligența Artificială datorită proiectului educațional TwentyTu

Republica Moldova va fi printre puținele țări din lume care vor oferi posibilitatea elevilor să obțină cunoștințe temeinice în domeniul Inteligenței Artificiale (AI) – știință care va avea un impact decisiv asupra speciei umane și a dezvoltării umanității.

separator

Datorită potențialului imens de a schimba spre bine viețile oamenilor, proiectul educațional TwentyTu va oferi posibilitatea pentru 80.000 de elevi din toată țară să studieze Inteligența Artificială (AI). Cursul dedicat acestei ramuri revoluționare a informaticii va fi un nou succes înregistrat de Republica Moldova în domeniul educației și va permite copiilor și adolescenților să-și cultive abilitățile necesare pentru a face față provocărilor viitorului și descoperirilor în domeniul tehnologic. Inteligența Artificială (AI) este una dintre cele mai recente invenții ale omenirii și  reprezintă abilitatea unui calculator de a copia funcțiile creierului uman și de a efectua un șir de acțiuni caracteristice oamenilor. Pe parcursul orelor dedicate Inteligenței Artificiale (AI), prin intermediul jocurilor interactive și a orelor practice, copiii vor învăța principiile de bază ale acestei științe.

Ce este Inteligența Artificială și în ce domenii este utilizată cu succes?

Inteligența Artificială (AI) este o ramură a informaticii ce produce tehnologii care emit creierul uman și comportamentele specifice oamenilor. În prezent, o mare parte din viața noastră este dominată de produsele acestei științe: asistenți personali de pe telefoanele mobile (Siri, Google), aplicații care ușurează munca șoferilor, chat bots sau chiar căutarile zilnice prin rețeaua globală.

Medicina este unul dintre domeniile care beneficiază cel mai mult de pe urma Inteligenţei Artificiale. Aparatele moderne pot identifica și stabili diagnosticul pentru un șir de maladii complicate, iar acest lucru este efectuat mult mai rapid decât o fac oamenii. La fel, în baza datelor acumulate despre starea de sănătate a pacientului, în viitor gadgeturile vor putea prescrie tratamente personalizate, în funcție de vârstă, mediul în care trăiește persoana sau stilul său de viață.

Importanța Inteligenței Artificiale (AI) este demonstrată și în domeniul agriculturii, unde sunt utilizate echipaje agricole „deștepte”. Cu ajutorul lor, semințele sunt puse în pământ la o distanță ideală una de alta, iar cantitatea utilizată este optimă. Astfel, fermierii pot crește producția, iar pierderile suferite se reduc la minim.

Proiectul TwentyTu vine să le ofere tinerilor oportunitatea de a învăța această disciplină din școală, pentru a cunoaște fenomenele care mișcă azi lumea înainte.

Ana Chirița, director executiv ATIC: „TwentyTu transformă educația din țară, oferind programe educaționale extracurriculare gratuite, adaptate cerințelor viitorului. Cursurile vor fi predate într-o manieră interactivă, iar elevii vor putea să-și cultive abilitățile care vor fi solicitate în următorii ani la nivel global. Astfel, TwentyTu va crește capitalul uman al țării noastre.”

Radu Marian, manager de proiect, TwentyTu: „Inteligența Artificială este, probabil, ultima invenție a omenirii care fie ne va duce către un progres continuu, fie va însemna sfârșitul nostru ca specie. Anume pentru că este o tehnologie atât de importantă, am decis să oferim ocazia elevilor din țară să studieze AI. În acest mod vom explica generației viitoare cum poate AI îmbunătăți viețile oamenilor.”

Cursurile, susținute în cadrul proiectului TwentyTu, vor acoperi domenii precum robotică, programare interactivă, aplicații mobile, astronomia VR (prin realitatea virtuală), inteligență artificială, antreprenoriat, dezvoltare personală etc.

Roman Sorocan, angajat al companiei Google, membru al Consiliului Consultativ TwentyTu:  „Studierea Inteligenței Artificiale (AI) în școli va provoca o schimbare uriașă în ceea ce privește modul în care un puști se uită la lume. Inteligența Artificială se dezvoltă extrem de rapid, iar până elevii vor ajunge la majorat, produsele acestei științe vor putea fi întâlnite la orice pas. O înțelegere clară a felului în care funcționează inteligența artificială va avea un impact asupra fiecăruia dintre noi. Iar în domeniul științelor, cel mai mult vor avea de beneficiat medicina, chimia, fizica, biologia.”

Cetățenii statelor dezvoltate interacționează în fiecare zi cu produsele AI, iar o eventuală aplicare a acestora în țara noastră ne va deschide noi oportunități.

Roman Sorocan, angajat al companiei Google, membru al Consiliului Consultativ TwentyTu: „Moldova poate progresa foarte mult dacă va investi în Inteligența Artificială, tehnologii, drone. O generație condusă de tineri care conștientizează importanța acestei ramuri va revoluționa țara noastră, mai ales dacă unii dintre ei se vor implica în politică, agricultură și producție. Guvernul poate folosi Al pentru a lupta împotriva corupției, pentru a îmbunătăți procesul de dezvoltare, dar și pentru a reduce costurile de funcționare a statului. Inteligența Artificială este folosită pe larg în alte state ale lumii: UE finanțează cercetarea acestei ramuri, iar China o folosește pentru a lupta împotriva crimelor, în timp ce în SUA, aceasta a adus deja miliarde de dolari. Pentru a ține pasul cu dezvoltarea tehnologiei, Moldova trebuie să-și extindă programele de educație, în condițiile în care, la nivel mondial, există o lipsă acută de specialiști în acest domeniu. Asta în condițiile, în care angajații acestui sector ar putea ridica salarii cu cinci zerouri în coadă.”

Cursurile extrașcolare vor fi predate începând cu luna ianuarie 2019 și se vor încheia în mai 2022. Acestea sunt destinate copiilor (7-12 ani) și adolescenților (13-19 ani) și îi vor ajuta să obțină abilitățile necesare pentru a aplica într-un mod practic și interactiv concepte științifice și inginerești.

Pentru dezvoltarea proiectului a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, astfel toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții pe www.twentytu.md până în data de 22 august 2018.

Halucinant! O femeie a plătit o sumă colosală unui fals atronaut rus care i-a cerut bani de rachetă să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea

O femeie din Japonia, înşelată de un fals astronaut rus care a cerut bani să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea.

O femeie japoneză în vârstă de 65 de ani a fost victima unei escrocherii romantice internaționale puse la cale de o persoană care pretindea că este un astronaut rus care are nevoie de fonduri pentru a se întoarce pe Pământ, a anunțat poliția locală.

Poliția prefecturii japoneze Shiga a afirmat că victima din orașul Higashiomi i-a trimis escrocului aproximativ 4,4 milioane de yeni (aproximativ 41.340 de dolari) pe parcursul a mai multor luni, potrivit Global News.

Cei doi s-au cunoscut pe Instagram în iunie, când falsul astronaut i-a trimis femeii un mesaj și a pretins că lucrează la Stația Spațială Internațională, susține poliția.

Rețeaua de televiziune japoneză TV Asahi a afirmat că profilul escrocului includea mai multe fotografii făcute din spațiu.

Kyodo News, o agenție de știri cu sediul la Tokyo, a relatat că cei doi au comunicat și prin intermediul unei aplicații de mesagerie numită Line. Acolo, escrocul a pretins că este îndrăgostit de victimă și că vrea să se întoarcă pe Pământ pentru a se căsători cu ea.

Dar exista o capcană: escrocul pretindea că trebuie să plătească din buzunar pentru mai multe elemente ale călătoriei de întoarcere, inclusiv o rachetă și „taxele de aterizare” ale acesteia, a relatat Kyodo News.

Bani de rachetă pentru a se întoarce pe Pământ

Escrocul i-a spus femeii că o iubește și că vrea să înceapă o nouă viață cu ea în Japonia, dar că acest lucru se poate întâmpla doar după ce cumpără racheta pentru a zbura în țară, a susținut el. Femeia s-a conformat și i-a trimis „astronautului” tranzacții monetare repetate într-un cont bancar specificat.

Când escrocul a continuat să insiste ca ea să trimită mai mulți bani, victima a devenit suspicioasă și a alertat poliția.

Escrocheriile romantice online – deși rareori prezintă astronauți – au crescut în popularitate în ultimii ani.

Poliția regală canadiană încurajează utilizatorii rețelelor de socializare să rămână sceptici cu privire la mesajele venite de la persoane necunoscute. Organizația recomandă efectuarea unei căutări amănunțite pe internet cu privire la identitatea unei persoane. De asemenea, aceștia susțin că, dacă o persoană s-a „îndrăgostit repede” sau cere bani, ar trebui să fie privit ca un semnal de alarmă.

sursa

Mod sănătos de viață după gratii: Cursuri gratuite de fitness pentru deținutele de la Rusca

Pentru prima oară în istoria penitenciarului de femei din Rusca sunt organizate și desfășurate cursuri de instruire fitness. O antrenoare celebră în lumea sportului din Republica Moldova, Natalia Șveț s-a oferit să instruiască, gratis, timp de 6 săptămâni, femeile aflate în detenție, scrie unimedia.info.

„În scop de solidaritate, dar și de promovare a unui mod sănătos de viață după gratii, la prima ședință de sport, alături de femeile din detenție s-au antrenat și doamnele din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, în frunte cu directoarea adjunctă Liuba Jignea-Suveica. 

Înainte de a purcede la antrenamentul propriu-zis, directoarea adjunctă a ANP și-a exprimat mulțumirea pentru un astfel de eveniment, menționând că cea mai bună pastilă antistres este efortul fizic, îndemnând persoanele din custodia penitenciarului gazdă să practice sportul, indiferent de starea  de spirit. 

Pe lângă antrenamentele performante, trainer-ul Natalia Șveț, a venit cu un șir de recomandări în fața celor prezenți ce ține de o poziționare corectă, respirație corespunzătoare, stare de sănătate pozitivă și altele. Totodată, antrenoarea a dat promisiuni că timp de 6 săptămâni va depune toată străduința ca să transmită femeilor din detenție o parte din dragostea sa față de sport, dar și experiența acumulată, astfel încât, pe viitor, aceste antrenamente să aibă continuitate în cadrul penitenciarului. 

„Rănile câștigătorilor se vindecă mai repede, este un fenomen stabilit științific. La fel ca și faptul că frica și stresul slăbesc imunitatea. Trăim un stres continuu și acest lucru este cu certitudine dăunător pentru sănătate. A venit timpul să schimbăm lucrurile!„ a menționat înainte de a purcede la „treabă„ Natalia. 

Administrația Națională a Penitenciarelor aduce sincere mulțumiri antrenoarei Natalia Șveț pentru efortul și contribuția sa la reintegrarea persoanelor din detenție”, menționează ANP.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Condiții moderne la Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, renovat și dotat cu mobilier. Ce alte instituții urmează

Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul a fost renovat și dotat cu mobilier modern pentru elevi și profesori. Încăperea are o suprafață de 500 de metri pătrați și cuprinde mai multe laboratoare și săli de clasă, un spațiu de consiliere psihologică, un laborator de creație video și o sală multifuncțională.

Modernizările au fost făcute din cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Suma investițiilor alocate colegiului din Cahul se ridică la 339 175 euro.

În total, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” sunt prevăzute aproape 25 mln euro pentru modernizarea a 7 universități și 6 colegii pedagogice din țară.

Top cele mai fericite zodii
Articolul anterior
La ”O seară Fetească” vor fi turnate în pahare 1000 de sticle cu vin de la 17 producători!
Articolul următor