Republica Moldova va renunța la trecerea la ora de vară?

Guvernul Republicii Moldova va decide dacă trece sau nu la ora de vară după ce Consiliul Europei a adoptat modificări privind dispozițiile referitoare la ora de vară.

separator

Decizia urmează a fi luată după ce ieri Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Comisiei Europene să efectueze o evaluare a directivei și, în caz de necesitate, să prezinte propuneri de revizuire a acesteia. Deputații europeni au argumentat că mai multe inițiative au arătat o anumită îngrijorare față de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul și sfîrșitul perioadei de vară și care are loc în ultima zi de duminică din luna martie și, respectiv, octombrie. De asemenea, mai multe studii efectuate indică anumite efecte negative asupra sănătății.

În acest an, trecerea la ora de vară ar urma să se facă la data de 25 martie. În această zi, la ora 02:00 se trece la timpul ”de vară” prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înainte. Această decalare cu +1 oră se practică în Republica Moldova, precum și în țările vecine România și Ucraina, ca mijloc de economisire a energiei electrice. Pe parcursul anilor au parvenit propuneri de a renunța la această practică, fiind invocate unele prejudicii aduse sănătății persoanelor în etate sau a celor ce suferă de anumite boli cronice.

sursa: www.noi.md

alte Articole interesante